Irak’ın Şengal Bölgesi’nden kaçarak kentimize sığınan Ezidiler, yıllarca Beşiri ilçemize bağlı İkiköprü Beldesi Uğurca Köyünde hayata tutunmaya çalıştılar.

Asırlardır kendi topraklarında yaşayan Ezidi topluluk, kimseyle savaş halinde olmamasına karşın 2014 yılında IŞİD/DEAŞ’ın saldırılarına maruz kaldı. Barbarlıkta sınır tanımayan örgütün saldırılarından kaçan Ezidiler’den bir kısmı kentimize de sığınacaktı.

Batman halkı, sivil toplum ve demokratik kitle örgütleriyle Ezidilere karşı görevlerini yapmaya çalıştı.

İlk yıl çoğunluğu kadın ve çocuklar ile yaşlılardan oluşan ve nüfusları 4 bini aşan Ezidiler için Beşiri’ye bağlı İkiköprü Beldesi, Uğurca köyünde bir çadır kent oluşturuldu.

O çadır kentte bütün temel ihtiyaçlarının karşılanması için gerçekten güzel çalışmalar yapıldı. Ezidilerin büyük çoğunluğu yıllar sonra geri dönüş yaptı. Son üç yılda çadırlarda kalanların sayısı 180 civarına düşmüştü.

Duyarlı bir gazeteci ve insan hakları savunucusu olarak mazlumun kimliğine asla bakmadım ve ilk günden bütün yardım organizasyonlarında yer aldım.

Ezidiler için oluşturulan Yardım ve Diplomasi komisyonlarında bir gönüllü olarak yer alırken, raporlama için bütün köyleri gezdim…

Batman Valiliği bünyesindeki sığınmacılarla ilgili İl Koordinasyon kurulu üyesi olarak da bir gönüllü olarak çaba gösterdim. Valiliğin talebi üzerine özel bir rapor hazırlayıp Valiliğe sunmuştum.

Bir Müslüman olarak inancımın gereği olarak zor duruma düşenlerin kimliklerine asla bakmadım ve Ezidilerin inançlarının kendilerini bağladığını açıklayarak onlara karşı (Bir ibadet gibi gördüğüm)yardımlaşma görevimi yapmaya çalıştım. Bu konuda sayısız yazılarım arşivde duruyor.

2014 yılından beri çadırlarda kalan Ezidi ailelerin sayısı 15’e düştü. Geçtiğimiz günlerde bu aileler çadırlardan çıkarılarak evlere yerleştirildiler. O konudaki yerel basına düşmüş haberden bir kesite bakalım:

**

**

15 AİLE, 80 NÜFUS…

“Irak’ın Şengal Bölgesi’nde yaşanan savaş nedeniyle sığındıkları Batman’da yaşama tutunmaya çalışan Ezidiler, çadır esaretinden kurtuluyor. Batman’ın Beşiri İlçesi İkiköprü Beldesine bağlı Uğurca Köyü’nde çadırlarda yaşayan 15 Ezidi Aile, köyde bulunan evlere yerleştirildi. Isıtma sorunu olan, lavabo ve banyoları ortak kullanmak zorunda kalan Ezidiler, çadırlardan çıkacakları için mutlu olduklarını belirtti. Çadırların kaldırılacağını belirten Köy Muhtarı Erhan Tağay, ‘Burada 15 aileden oluşan 80 kişilik Ezidi topluluğu kalmış. Birçok kişi gitti. Biz de kalan ailelerin daha rahat etmesi için köyde bulunan mevcut evlere yerleştirdik. Havalar düzeldikten sonra çadırları sökeceğiz. Batman Valisi Sayın Hulusi Şahin, Kaymakam Sinan Aşçı ve Göç İdaresi Müdürlüğüne teşekkür ediyoruz’ dedi.”

Bu habere ve dolayısıyla yaşanan olumlu gelişmeye son derece sevindim. Valimiz Sayın Hulusi Şahin, çadır kenti ziyaret ederek sorunlarıyla ilgilenmiş ve takdir toplamıştı.

Son yıllarda çadırlarda kalan Ezidilere, birkaç kez iyiliksever insanlarımızın yardımlarının ulaştırılmasına vesile olmuştum. Ayrıca ihtiyaç duydukları odunların temin edilmesi için de resmi makamlar nezdinde girişimlerim olmuştu.

Dicle EDAŞ, geçmişte bu ailelere ücretsiz enerji desteği vermişti. Ancak para kazanma hırsı artan özel şirket, son iki yıldır çadırlarda kalan Ezidilere ücretsiz elektriği artık vermiyor. Enerjilerini keserek verdiği gözdağları yüzünden Ezidiler artık para ile elektrik tüketmeye başlayacaklardı…

Elektriğin pahalı olması nedeniyle Ezidilerin odun ihtiyacı artacaktı.

**

**

Sayın Valimizin talimatlarıyla Beşiri Kaymakamlığı bu kış için Ezidilere 15 ton odun göndermişti. Ancak çadırda ısınma ve yemeklerini de odunla pişirmeleri nedeniyle onlara yetmediğinden, geçtiğimiz günlerde 15 ton daha odun için iktidar Milletvekilimiz Sayın Ziver Özdemir’i aramış, bilgilendirmiştim.

Milletvekili Özdemir, sorunla ilgilenmiş ve 15 ton ek odun için karar çıkmıştı. Beşiri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, 15 tonluk odun kararını kabul etmiş ve bunun yazısını da yazmıştı. Ne yazık ki Beşiri Sosyal Yardımlaşma’nın duyarlı Müdürünün görev süresi bittiğinden bu karar henüz pratik bulamamıştır…

Müdür Beyin yerine atama yapılmadığından ve vekalet eden bulunmadığından bu odunların teslimi gerçekleşmemiştir…

Yarından itibaren havalar daha soğuk olmaya başlayacak diye meteorolojik uyarılar var. Sayın Milletvekilimiz ve Valimizin bu konuda gereken adımı atarak bir şekilde 15 ton odunun Ezidilere ulaştırılması konusunda sorumluluk alacaklarına inanıyorum. Kendileri bilgilendirilmemişse, bu yazımı bir bilgilendirme olarak kabul etsinler…

Evet, yıllar sonra bu ailelerin evlere taşınmaları ve çadırların soğuklarından kurtulmaları olumlu ve hayırlı bir gelişme olmuştur.

15 aile, 80 nüfus bizim misafirimizdir. Dicle EDAŞ yetkililerini de bu ailelerden elektrik parasını almamaları için öneride bulunuyorum.

BM Evrensel Bildirgesine göre savaş halinde komşu bir ülkeye sığınmak haktır. Bize düşen ayrımsız olarak zor duruma düşenlere yardım etmektir. Mazlumun, mağdurun kimliğine, dinine, ırkına, rengine, mezhebine, meşrebine bakılmaz. Kadın ve çocukların yaşam mücadelesinde ellerinden tutmak insani ve dini bir görevdir.