Evlilik insan hayatının en önemli adımlarından birisidir...
Birçok insan için mutluluğun ve mutsuzluğun temel kaynağıdır evlilik…

Her erkek ve kadının hayalini süsleyen bir gelenek ve aile soyu ağacının devam etmesinin ilk adımı…


Evlilikten ne beklediğimiz zorlu bir soru.
Mesela bazıları buna cevaben der ki; “Evlilikten beklediğim şey  mutluluk, mutlu olmak istiyorum."


Yıllar önce başlık parasıyla filmlere konu olan ve kara mizah diliyle eleştirilen Türkiye “evlilikleri”, yıllar sonra yeni bir trend yakaladı.


Ekonomik sıkıntıların, gençlerin evlenmelerine yönelik önlerine bir set vururken, dün olduğu gibi bugün de gençler çareyi yeni kanallarda arıyor.


Altın gram fiyatının 150 TL’yi bulduğu Türkiye’de, gençler Güneydoğu Anadolu Bölgesinde çare olarak Suriye’den evlilikler yapmak zorunda kalıyor.


Bir zamanlar, tatil bölgelerinde yabancı bir eş bulma umuduyla yola çıkan gençler, sırtlandıkları Alman, Moldovyalı eşlerle Batman’a gelip, yöresel düğün yaptıktan sonra eşlerinin ülkelerine dönüş yapmışlardı. Onlardan bazıları oralı oldu, bazıları ise umduğunu bulamadan geri ülkesine döndü.


Türkiye’de özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgeleri’nde en düşük evlilik bütçesi; 30-50 bin arasında değişiyor.


En az 5-10 bilezik,


Setler, ev eşyaları, düğün salonları…


Bu rakamın 80 bin TL’yi bile gördüğü söyleniyor. Parasal kaygı taşıyan gençler ve bazı aileler, kendi çareyi Suriyeli kadınlarla evlenerek görmüş/görüyor. 


Suriye’den eş olarak Batman’a gelen bayanların çoğunun da bakımlı olmayı sevdiği biliniyor. Buradan evlenmek neresinden baksanız en az 40-50 bin liraya patlarken Suriyeli kızlarla evlenmenin masrafları 10-15 bin liraya geçmiyor.


Suriyeli gelin getirmenin de revaçta olduğu Batman’da, gençlerin ve orta yaşlı kesimin yeni trendi Suriyeli eş...


Batman’da kimi ikinci, kimi de üçüncü evliliğini Suriyelilerle yapıyor… İç savaşın sürdüğü Suriye’de bayanlar Türkiye’ye gelmek için her koşula “Evet” diyor. Sormuyor, sordurmuyor; bu işin simsarlar bile var… Batman’dan Suriyeli gelin getirmek isteyenlerin sayısı gün geçtikçe hayat şartlarından dolayı daha da artıyor.


Suriyeli eşlerden bazıları memnun, bazıları ise umduğunu bulamıyor, doğal olarak her evlilikte yaşanan sorunları yaşıyorlar/karşılaşıyorlar.


Düğün salonlarının el yaktığı Batman’da en ucuz düğün salonunun kiralaması 3 bin 500 TL olarak belirtiliyor.


Ne diyelim Allah herkesin gönlüne göre versin...


"Evlenmenin iyisi olur ama kusursuzu olmaz"
(François de La Rochefoucauld)