Esnaf ve vatandaşlar, son bir yıldır elektrik ve doğalgaza yapılan zamların altında eziliyor.

Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası’ndan dün gazetelerin maillerine bir haber düştü.

Oda’dan yapılan açıklamada, elektrik zamları altında ezilen esnafların durumuna dikkat çekiliyordu.

Epeydir düşünüyorum; seçim öncesi herkes Hükümetten bir şeyler istiyor. Başta memurlar olmak üzere şu sıralar kim ne istese kabul görüyor, neden kimse esnaf ve KOBİ’lere yönelik radikal destekler beklemiyor diye hayıflanıyordum.

Bu düşünceye yönelik mesaj Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası’ndan geldi.

Başta Batman olmak üzere binlerce esnaf enerji giderleriyle baş edemiyor.

Oda’nın da açıklamasında yer verdiği gibi geçen yıl 12 Bin TL elektrik faturası ödeyen bir işletme şimdilerde 72 Bin TL fatura ödemek zorunda kalıyor.

Aradaki fark korkunç.

Oda Başkanı Sıddık Çiftçi’nin yaptığı açıklamanın detaylarına bakalım;
“Esnaf çok zor durumda, elektrik faturalarını mı ödeyecek sigorta parasını mı ödeyecek artan maliyetler ve yükselen fiyatlar karşısında mal mı alacak? Dükkân sahipleri yükselen enflasyon karşısında kiraları artırmak istiyor. Esnafımız ne yapsın? Dükkânını mı kapatsın? Peki, bu çözüm müdür? Elbette değildir, esnaflar dükkânlarını kapatırsa işsizler ordusu artacak ve dükkânlar boş kalacak hep beraber zarar edeceğiz. Böyle olursa hükümet de, dükkân sahibi de esnaf da zarar edecek yani hepimiz zarar edeceğiz çünkü hepimiz aynı gemide yol almaktayız.”

Gerçekten de durum böyle.

Önümüzde kış mevsimi var.

Enerjiye yönelik zamlar bu şekilde devam ederse esnaf ve vatandaşlar ne yapacak?

Diğer bir başka sorun ise KOBİ’lere verilen destekler.

Son zamanlarda iyi destekler verildi ama KOBİ’ler desteklere ulaşmada onlarca bürokratik işlemlerle boğuşup, istediği rakamları da ne yazık ki bankalardan alamıyor.

Son olarak; esnafa ve vatandaşa yönelik elektrik yardımı ile birlikte KOBİ’lere yönelik yeni desteklerin radikal çalışmalarla hayat bulması şart.

Umarız bu adımlar bir an önce atılır.