*Esnafa 1000 liralık hibe ödenmeye başladı. Şu günlerde esnaf daha fazla hibe desteği bekliyor. Korona salgını herkes etkiledi ama en çok belli bir esnaf kesimi etkilendi…

*İşyerleri Pandemi kararlarıyla kapatılan, kapatılmasa bile işyeri kapasiteleri neredeyse sıfır seviyesine düşen esnaflar, dağıtılmaya başlanılan 1000 TL’lik ‘hibe’ desteğinin artırılmasını istiyor. Bazı esnaflar biriken kira borucunu nasıl kapatacağını kara kara düşünüyor…

ESNAF ZORDA…
Kuşkusuz bu dönemde en kötü durumda olan esnaf kesimi salgının başından beri iş yapamayan kantin, kahvehane ve lokanta işletmecileri.

Bunların yanında;

Minibüsçüler,

Dolmuşçular,

Okul Servisleri,

Kafeteryacılar,

İnternet kafeler,            

Berberler,

Ve kuaförler büyük bir sıkıntı içindeler.

İşyerleri açık olan esnaf, hayatın yavaşlatılmasına rağmen kiralarını, Vergi-SGK primlerini ödemeye çalışıyor.

Elektrik ve su parası masraflarının yanı sıra Pandeminin ilk döneminde aldıkları kredileri de ödemek durumundalar.

ESNAF YARALARININ SARILMASINI İSTİYOR
Evet, dünden itibaren 1000 TL’lik hibe esnafa ödenmeye başlandı.

Bazı esnaflar, bu hibe desteğinin daha da artırılmasını istiyor.

Batman’da kapanan lokantaların 3’te 2’si açılmadı.

Açık kalanlar ise müşterilerinin büyük bölümünü kaybettiklerini, Batmanlıların çoğunun bu süreçte ev mutfağına yöneldiğini söylüyor.

‘Gel-Al’ ve ‘Paket Hizmet’ Servisinin kendilerini kurtarmadığının altını çizen bazı lokanta işletmecileri; “Lokantalar da artık HES koduyla açılsın, hizmet versin. Çok zordayız” diyorlar.

Evet, her sokağa çıktığımızda karşılaştığımız bazı esnaflardan “Bizim sesimiz olun, lütfen hepimiz mesleği terk etmeden bizlere el atılsın” sözlerini duyuyoruz.

Ne yazık ki, bu süreçte bir kaçını istisna tutarak esnaf temsilcilerinin temsil ettikleri kesimin sorunlarına duyarlı olmadıkları da bir başka mesele.

Daha önce de aynı yakınmaları duymuştuk bazı esnaflardan.

Yine bir esnafın yakınmasını paylaşmayı görev biliyorum:
Bir dokun, bin ah işit misali başladı anlatmaya o esnafımız;

“Bir esnaf olarak ben yılladır odaya aidatımı düzenli ödüyorum. Pandemi sürecinde maalesef sıkıntılarımıza köklü bir çözüm önerisi gündeme getirilmedi. Ne olursunuz, yerel medyamız bari yaşadığımız sorunlara dikkat çeksin. Ne olur, derdimizi-meramımızı dile getirin...”

Evet, esnafın pandemi sırasında bu denli ilgisiz bırakılmasının en büyük nedeni; temsilcilerinin ‘kötü olmamak’ adına sessiz kalmayı tercih etmeleri.

Oysa yapılacak çok şeyler var.

BİRLİK BAŞKANI BAŞKENTTE
Batman Esnaf Odaları Birliği Başkanı Salih Kaplan, TESK Genel Başkanlığı’nda 81 İl’in katıldığı toplantı için Ankara’da.

Dün telefonumuzun ucundaydı Başkan Kaplan:
“Genel Başkanımız sayın Bendevi Palandöken’in Başkanlığı’nda 2 gün sürecek toplantıda esnafımızın sorunlarını masaya yatıracağız.  Esnafın son durumunu konuşacağız. Çözüm önerileri ne varsa anlatacağız...”

Umarız, bu toplantı esnafın çözümüne katkı sunar.

Kısacası, esnafın temsilcilerinden beklentileri çok büyük.

Bugün yapılacak yardım ve verilecek destek de hiçbir zaman unutulmayacaktır…

Sağlıkla kalın…