*Batman’ın ilk Belediye Başkanı Sait Ramanlı döneminde Belediye’ye elektrik okuma sayaç elemanı olarak giren emektarlardan Halil Kavak, ilk maaşını ‘Efsane Başkan’ Mustafa Ramanlı’dan almıştı. 1993 Yılında emekli olan Kavak, hem işçi hem de memur statüsünde çalıştı. Batman’ın kent merkezi nüfusunun 25 bin olduğu dönemlerde herkesin birbirini tanıdığını belirten Kavak; “Eski günlerde yokluk vardı ama mutluluk da vardı” diyor.

“ESKİDEN İNSANLIK VARDI”
Batman’ın ilk Belediye Başkanı Sait Ramanlı, ardından da ‘Efsane Başkan’ olarak bilinen avukat Mustafa Ramanlı döneminde de Belediye’de uzun yıllar elektrik okuma sayacı elemanı olarak görev yapan 78 yaşındaki Halil Kavak, petrol kent merkezinin 25 bin nüfuslu olduğu dönemlerde herkesin birbirini tanıdığını belirtti. Kavak;  “60 ve 70’li Yıllarda Batman’ın nüfusu 25 yada 30 binlerdeydi. Şimdi ise nüfus yarım milyon. 1968’de işe başladığımda Batman’ın ilk Belediye Başkanı merhum Sait Ramanlı idi. Bir ay sonra yapılan seçimde Belediye Başkanlığına seçilen merhum avukat Mustafa Ramanlı’dan ilk maaşımı almıştım. Yıllarca birlikte çalıştığım merhum Mustafa Ramanlı, personelini her yerde, her zaman koruyan değerli bir Başkan’dı. Batman’ın iki değerli Başkanıyla çalışma imkanım oldu, mekanları cennet olsun, güzel insanlardı” diye konuştu.

“8 AY MAAŞ ALMADIĞIMIZ DÖNEM BİLE OLDU”
1980’lerin ortalarında Belediye bünyesindeki elektrik bölümünün ‘TEK’ adı altında yapılandırdığını ifade eden emekli Kavak, şunları kaydetti: “Belediye’de çalışan bazı arkadaşlarımızla TEK kuruma geçiş yaptık. Belediye’de önce işçi statüsünde çalıştım, sonra memur kadrosuna geçirildik. 1970 Yılı öncesi Belediye’nin sıkıntılı dönemiydi. 8 Ay süreyle maaş almamıştık ama o yıllarda Batman esnafı yanımızdaydı. Esnaflar, ‘Gelin ne ihtiyacınız varsa, alın’ diyordu. Yine de biz esnafı zor durumda bırakmamak için gitmiyorduk. Piyasada güven vardı, insanlar arasında itimat vardı. Eskiden bir söz her şeye yeterdi. O yıllarda ne çek ne de senet vardı. Batman’ın nüfusu 30 bini geçmezdi. Şimdi ki Turgut Özal Bulvarı Dörtyol kavşağı kentin son noktasıydı, kentin en hareketli kavşağı olan 30 tonluk kantar tesisinin ötesine ‘küme evler’ deniliyordu.”

“İŞÇİLER MAAŞLARINI BANKAYA YATIRMAZDI”
Petrolün başkenti Batman’da 60’lı yıllarda TPAO Bölge Müdürlüğü’nde çalışanların sayısının 7000’i geçtiğini söyleyen Kavak; “O zamanlar TPAO Bölge Müdürlüğü’nde petrol emekçisi sayısı bir hayli yüksekti. TPAO’da tanıdığım birçok arkadaşım vardı. ‘Bankada faiz maaşına yansımasın’ diye parasını tanıdığı esnafın yanına ‘emanet’ bırakırdı. Sakın yanlış anlaşılmasın. O eski emekçiler paralarını çalıştırmak için de esnafa vermezlerdi, ‘emanet’ diye bırakırlardı. Şimdilerde bunlardan söz etmek mümkün mü? Dönem değişti, çağ değişti. Eskiden yokluk vardı ama insanlar mutluydu. Batman’ın o güzel yıllarını asla unutamam. Birlikte çalıştığım mesai arkadaşlarımın çoğu aramızda değil. Nur içinde yatsınlar. Onlar geride hoş bir seda bıraktılar.” 

Kaynak: ÇAĞDAŞ ÖZEL