*13 Yıl önce yaşadığımız felaketin acısını Batman tatmıştı. 11 Can kaybı yaşanırken yüzlerce konut ya yıkılmış, ya da oturulamaz hale gelmişti. O felaketin ardından yeniden hayata dönüş adına önemli çabalar gösterilmişti…

*Partilerde İl Genel ve Belediye Meclis üye adayları için şu günlerde listeler şekilleniyor. Partilerde aday kalibresi yüksek isimlerden Meclis üyelerinin oluşması bu şehrin yararına olur kuşkusuz…

İLUH DERESİ VE KENTSEL DÖNÜŞÜM
İluh deresinde o felaketin üzerinden neredeyse 13 yıl geçti..
Dere dibindeki mahallelerin altyapısı yenilendi.
Yıkılan ve de kullanılamaz hale gelen konutların yerlerine TOKİ tarafından Kuyubaşı’nda yeni konutlar üretildi.
Ancak mevcut İluh deresi kenarında sel felaketi görmüş yapı stokunun yenilenmesi adına hiçbir çalışma yapılmadı.
Daha önce dere kenarında yıktırılmasına karar verilen yorgun ve yaşlı binalar olduğu gibi duruyor. Bu şehirde en acil el atılması gereken konuların başında ‘İluh deresi’ gelmeli.
Son yıllarda o bölgede ne kentsel dönüşüm ne de ıslaha yönelik çalışmalar oldu.
O bölgede oturanlar kentsel dönüşüme yönelik çalışmalar gerçekleşmeyince o bölgeden birçok eski semt sakini ayrılmak zorunda kaldı, bu şehrin en eski mahallesinden göç ettiler...

O ESKİ BÖLGE HEP KAN KAYBETTİ
Batman’ın eski mahallelerinde dönüşüm veya bir başka şekilde kentsel yenilenme gerçekleştirilemediği için insanlar daha güvenli ve daha yaşanabilir buldukları GAP, Kültür, Belde, Tilmerç, Gültepe ve Kültür gibi mahalleleri tercih etmeye başladılar.
Batman’ın eski mahallelerinde boşalan evlere ise Suriyeli ve Iraklılar yerleşti.
İmardaki kat sınırlamaları, özellikle eski semtlerde gerekli imar düzenlemelerin yapılmaması, eski yerleşim biriminin yavaş yavaş kan kaybetmesine yol açtı.
Oysa bu şehirde kentsel yenilenme adına yapılacak çalışmalar, Batman’ın eski yerleşim birimlerini daha cazip hale getirebilirdi.

ESKİ ÇARŞILAR YENİLENEBİLİRDİ
Birinci caddenin çok geç yenilenmesi, o eski cadde’nin üstünün kapatılmaması ve ikinci caddenin de kendi kaderiyle baş başa bırakılması, eski şehir merkezindeki ticaretin de zayıflamasına yol açtı.
Eski şehir merkezinin durgunluk gidişatına Ticaret ve Sanayi Odası da seyirci kalınca şehir merkezinin Turgut Özal bulvarına kayması kaçınılmaz oldu.
Yerel seçimlere az bir zaman kala şehrin gündeminde Batman’ın bu hali hiç yok.
Belediye Başkan adaylarından eski Batman’ın yenilenerek yeniden şehrin merkezi haline dönüştürülmesiyle ilgili henüz bir şey duymadık.
Batman bizim…
Sahip çıkalım…

***************

KAZANAN BATMAN OLSUN

Şu günlerde partilerde İl Genel ve Belediye Meclis üyeleri listeleri şekilleniyor.

‘Yerel parlamento’ olarak bilinen Meclis üyelerinin aday kalibreleri çok ama çok önemli.

Tüm partilerin meclis üyeliklerine en az lise ya da yüksek okul-üniversite mezunlarından oluşan isimleri belirlemeliler.
Kısaca söylemek gerekirse her partinin meclis üyelerinin aday kalibresi yüksek isimleri tespit etmesi gerekiyor.
Bugünlerde tüm partilerin meclis üyesi adayları belirleniyor.
Meclis üye adayları belirlenirken daha titiz davranılması, hatır gönül yerine liyakatin dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz.
Şehrin sorunlarını bilen, iş takibini meslek edinmemiş, başkanlara yük olacak değil, onların yükünü alacak isimler tercih edilmeli.
Tüm partiler meclis adaylarını belirlerken, bu kriterleri esas alırsa kazanan Batman olur...