*Ne zaman eski Batman’dan uzak kalsak, kendimizi yalnız hissetsek, umudumuzda azıcık kırılma olsa hemen eski günlerimiz ile gençlik günlerimize sarılırız. O günler bizim sılamız gibidir. Yurdumuzun hatta dünyanın dört bir yanına dağılan Batman TPAO’daki eski yönetici ve petrolcülerle karşılaştığımızda o güzel günler bir film şeridi gibi gözümüzün önünden geçer…

*Batman’ı var eden TPAO’nun eski yöneticileri, petrol mühendislerini, yöneticilerini, TPAO’daki eğitim yuvalarındaki idealist öğretmenleri, eski sporcuları, milli güreşçileri daha niceleri düşünür durur, bir anda kendimizi Batman’ın o eski sıcak dost, dünyasında buluveririz. Yüzümüzü bir tebessüm kaplar, mutlu olur, umut dolarız…

AYDIN’IN GÖNLÜ HER ZAMAN BATMAN’DA
Yaşımız ilerledikçe bize deneyim katan anılarımız da çoğalır. Onları anımsadıkça kah gülümser, kah hüzünlenir, kah seviniriz. Tüm anılar değerlidir. Hele bir de Batman’da 55 yıldır petrol şehrinin kalbi olan TPAO’daki eski yöneticilerle anılar yumağı bir kartopu gibidir.

Yurdun hatta dünyanın dört bir yanına dağılan Batman’daki eski TPAO yöneticilerini bulup, hem şehrin tarihine ışık tutacak bilgi, belge ve anılara ulaşmış hem de onların bu şehre olan katkılarını bu sütunlara aktarıyoruz.

Batman’ı bugünlere getiren TPAO’nun eski yöneticileri, petrol mühendisleri ‘Batman’ın Kültürü’nü her platformda dile getirirdi.

Hafta sonu tesadüfen Batman-Diyarbakır il sınırındaki Salat yerleşim birimi yakınlarındaki Güney Yıldızı petrol kuyusunda  TPAO Batman eski Bölge Müdür Muavini Nahit Aydın’la karşılaştık.

1983 ila 2001 Yılları arasında Batman TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde görev yapan Nahit Aydın, TPAO’nun o eski duygu, sevgi-saygı ve anılarla dolu geçen yılları paylaştı bizimle.

Güney Yıldız Petrol Şirketi’nin petrol sahalarından sorumlu deneyimli petrolcü Aydın, TPAO emeklilerinden Hamit Ekmen’le yaşadığı ilginç bir anısını anlatmadan edemiyordu…

ÇOCUKLARI DA O’NUN İZİNDE
Çocukları Ankara doğumlu ama eğitimlerini Batman’daki TED Koleji’nde tamamlamış.

Babasının izinden giden çocuklarından 2’si İTÜ petrol mühendisliği bölüm mezunu.

Aydın’ın, büyük çocuğu deniz projesinde sondaj mühendisi.

Nahit Aydın’ın eşi ise yıllarca Batman’ın eğitim kurumlarında hizmet verdi.

Batman Anadolu Lisesi, Batman Lisesi, Kız Meslek Lisesi ve TED Koleji’nde hizmet veren örnek eğitimci Hülya Aydın, onlarca öğrenci yetiştirdi.

Batman TPAO’daki eski yöneticilerin eşlerinin eğitime katkıları unutulmaz.

Aslen Sivaslı olduğu halde günlü hep Batman’da olan örnek petrolcü Nahit Aydın, bir dönem de TPIC Genel Müdürlüğü görevcini üstlendi.

Halen görev yaptığı sahalarda Batman’da çalıştığı personeli yanından ayırmayan Aydın, yanımıza gelen TPAO’nun eski Başsondörlerden 65 yaşındaki Ömer Denizhan’ı gösteriyor:
“İhtiyar delikanlımız…”

TPAO’dan emekli olanlar Güney Yıldız ve TPIC gibi petrol kuruluşlarında ‘kara altın’ı keşfediyor.

2004-2007 Yılları arasında TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde çalışan Mehmet Taner Gürsel de Güney Yıldız firmasının kamp sorumlusu.

TPAO’nun eski kadrosu, şimdilerde petrol şirketlerinin adeta can damarı.

Tabiri caizse petrol şirketlerinde TPAO’nun emektarları var.

HEP GÖNLÜMÜZDE ONLAR VAR
Aramızda olmayan, hakkın rahmetine kavuşan Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü’nün ‘Efsane Bölge’ Müdürü Mehmet Yamaç, TPAO’nun bilgesi Halit Edip Özcan, Altay Kaptanoğlu, Şeref Ekinci, Mustafa Kart, Alaattin Mete, Mehmet Tandoğan ve TED Koleji’nin Kurucu Müdürü Aydın Gürsoy gibi örnek eğitimci ve örnek petrolcüleri konuştuk, andık.

Mekanları cennet olsun.

…Ve onlar hep günlümüzde, anılarımızda olan dost, güzel insanlar.

Onlar Batman’ı ve eski TPAO’yu her yerde yaşayan ve petrol şehrinin kültürünü paylaşan güzel simalar.

Bu şehir onları her yönüyle sevmişti.

Onlar bu şehri.

Halen hoşluklarla Batman’ı her yerde anlatan eski petrolcülere teşekkürler.

Bu şehir sizlerle bu günlere geldi.

HAYAT GÖÇÜNDE YOL GÖSTERMEK
Bir bilgenin deyimiyle, “Dopdolu yaşamalı hayatı. Belki bir yamalı bohça misali. Biraz oradan biraz buradan. Arının her çiçekten bal alması gibi. Bize hediye bu hayatın tadına varmalı…”

İşinde iyi olmalı insan.

Fark yaratmalı.

Topluma fayda sağlamalı.

Hani herkesin bir ya da birkaç meziyeti vardır ya.

İşte o meziyetleri bulup ortaya çıkarmalı.

Hayat göçünde kılavuz pelikanlar gibi yol göstermeli.

Sevdiklerine, mahallesine ve evdekilere ya da yol gösterenlerle takım olmalı… 

Batman Çağdaş nostaljiyi de yaşatmayı bir görev biliyor.

Sağlıkla kalın…