*Tam 35 yıl öncesinin yerel seçiminde o tarihi Cumhuriyet meydanında Batmanlı seçmenlere seslenen Belediye başkan adaylarının çözümünü vaat ettiği bazı projeler hala çözüm bekliyor. Örneğin İluh Deresi gibi.

*Eski Belediye Başkan adaylarının mesajlarında hoşgörü ön plandaydı. Kırmadan, dökmeden ve incitmeden verdikleri o anlamlı mesajlardan bir kesiti daha sizlere aktarıyoruz.

ESKİ ADAYLAR NELER DEMİŞLERDİ?

25 Mart 1984 seçimlerinin üzerinden neredeyse 35 yıl geçecek.

Batman'ın o tarihi Cumhuriyet meydanda seçmenlere seslenen 8 başkan adayından 4’ü şimdi aramızda değil.

Diğer dördü ise aktif siyasetten kopmuş.

Yaklaşan yerel seçim öncesinde o eski Başkan adaylarının hoşgörüsü ile birbirinden ilginç mesajlarını siz okurlarımıza bir kez daha anımsatmak da yarar görüyoruz.

O alanın dili olsa da konuşsa.

Şimdi o alanda mitingler tarihe karıştı ama o meydanda tarihe dip not tutan Batman Çağdaş'ın belleğindeki eski siyasetçilerin vaatlerinden de bir kesiti hatırlatıyoruz.

Milliyetçi Demokrasi Partisi Belediye Başkan adayı merhum Mehmet Özdemir mitingte neler demişti.

Batman'da ilk mitingi düzenleyen eski siyasetçilerden biri de Mehmet Özdemir'di.

Bakın Özdemir neler söylemiş:

“Halkımın destek ve yol göstericiliği rehberim olacak. Biz de insan sevgisi her şeyin üstündedir. Hizmetler için vaatlerde bulunmak yersizdir. Başkanlık görevini yerine getirmek için yöresel bazı özelliklere sahip olmak  gerek.”

1984 yerel seçimlerin galibi Ataullah Hamidi, Refah Partisi’nden Batman Belediye Başkanı seçilmişti. Hamidi de mitinginde özetle şu mesajı vermişti:

"Her şeyden önce insan haklarına, kentin kalkınmasına ve alın terine inanıyorum. 25 Mart’ta seçmen sandık başına giderken iyiyi seçeceğine inanıyor ve güveniyorum.”

Sosyal Demokrasi Partisi Başkan adayı Abdullah Kaya'nın da mitinginde özetlediği mesajı şu idi:

"SODEP, Demokrasiyi iki ayağının üzerine oturtacaktır. Biz kimsenin ekmeğiyle oynamayız. Hizmete engel olanların da gözyaşına bakmayacağız."

Anavatan Partisi Belediye Başkan adayı avukat Merhum Ömer Yıldız da mitinginde farklı bir mesaj vermiştİ:

"Batman'ın sorunlarını biliyoruz. Oluşturduğumuz sorunları toplama ve değerlendirme ekibi sürekli halk içinde. Biz halkımızı kendimize rehber olarak kabul ediyoruz.”

ANAP’ın Cumhuriyet meydanındaki mitingine katılan Adalet eski Bakanı Necat Eldem, bakın dünün Batman'ını nasıl özetlemiş:

“Batman'ı gezdim. Çamurlu sokakları ve İluh deresini gördüm. Fakat bir gerçeği de söylemek durumundayım. Maalesef Batman 120 bin nüfuslu bir köydür, ilçe değil…"

Bağımsız Belediye Başkan adaylarından İkram Müjdeci de geçmişte yapılan hizmetlerin yeterli olmadığını dile getirmiş ve eklemiş:

"Bugüne kadar belediye başkanları halkın isteklerine uzak kalmış. Halkla bütünleşmeyi becerememişler. Belediye Başkanı koltukta oturup emir vermemelidir. Bir işçi gibi çalışıp kolları sıvayıp çalışmak zorundadır.”

25 Mart 1984 seçiminde Batman Belediye Başkan adaylarının bazılarının demeçleri özetle böyleydi.

Batman'da tam 35 yıl önce Başkan adaylarının tespit ettikleri bazı sorunlar orta yerde duruyor.

Örneğin İluh Deresi gibi...

Her şey bir yana başkan adaylarının o hoşgörülü kampanyalarına şapka çıkartılır...

***

ÇAĞDAŞ’IN DÜNÜ, BUGÜNÜ…

Batman Çağdaş'ın kurucusu ağabeyimiz merhum Enver Arslan, Çağdaş'ın ilk ayında anlamlı bir değerlendirme yazısı yazmış.

35 Yıl öncesinde bakın yerel gazetelerin ne kadar desteğe ihtiyaç duyduğunu duayen gazeteci merhum Arslan şöyle özetlemiş:

"Gazeteler, kutup yıldızına benzerler. Yolunu şaşıran onlara bakarak yolunu bulur. Gerçi yerel basında ve Batman Çağdaş'ın memleket kaderini ne ölçüde etkileyeceği tartışılır elbette. Ancak bu tartışmanın bir eksik yönü kalır ki, o da yörelerin, memleketin yani parçaların bütününün oluşturduğu gerçeğidir. Parçalar sağlıklı ise bütün de sağlıklı olacaktır... Batman Çağdaş'ı belki de bekleyen tehlike toplumdaki okuma eskiliği olacaktır. Kendini günden güne yenileyerek, Batman'ın sesine tercüman olabildiği oranda bu tehlikeyi aşacağı kanaatindeyim..."

Merhum Arslan'ın yıllar önce tespitlerine katılmamak elde mi? Çağdaş istikrarlı yayın politikasını yapıyorsa; o duayenlerin emeğiyle bugünlere gelmiştir.

Bir haftadır Türkiye’nin dört bir yanının yanı sıra yurtdışından Batman Çağdaş’ı kutlayan okurlarımızın gönderdikleri kutlama mesajlarına teşekkürler...