*Batman’da Irak güvercini borsası düşüşte. Buğday, yem ve ilaca gelen artışlardan sonra güvercin yetiştirenlerin sayısında azalma olduğunu belirten Naif Usta: “35 Yıldır güvercin yetiştiriyorum. Emekli maaşımın yarısını güvercinlerin bakım ve sağlık kontrolüne harcıyorum. Daha önce Irak güvercinin çiftini 5-10 bin TL’den satıyorduk. Şimdi ise yarı fiyatına bile müşteri bulamıyoruz” diyor.
TERASI GÜVERCİN KÜMESİNE ÇEVİRDİ
Batman’ın Çarşı Mahallesi 726 sokaktaki 3 katlı evin teras katında yaptığı kocaman güvercin kümesinde güvercinlerinin bakımını yapan Naif Usta, her gün 10 kilo buğday, 2 kilo yem ve ilaçla emekli maaşının yarısını çok sevdiği Irak tipi güvercinlere harcıyor. Taklacı güvercinlere adeta çocuğu gibi bakan Usta, 100’ü aşkın güvercinlerin hem sağlık kontrolünü hem de bakımını yapıyor. Gençliğinde hayvan aşığı olan ve ilk başlarda birkaç kuş çeşidiyle kuşçuluğa başlayan 65 yaşındaki Usta’nın her geçen gün kuş sevgisi artıkça, beslediği kuş sayısı ve çeşidi de buna bağlı arttı. Kuş sevgisi nedeniyle üç katlı apartmanın zemin katındaki işyeri ile evinin teras katına devasa kümesler kuran 65 yaşındaki Naif Usta, kümeslerde onlarca çeşit kuşa gözü gibi bakıyor.
GÜVERCİN AŞKI
Son 35 yıldır hayvan sevgisinin ve özellikle güvercin sevgisinin genç yaşta başladığını söyleyen Usta, şunları kaydetti: “Kuş türlerinden daha çok taklacı özelliği olan Irak güvercinlerini seviyorum. Zamanla güvercin sayım çoğaldığı için hem evde hem de işyerim de kümes yaptım. Onlara gözüm gibi bakıyorum. Günümün büyük bölümünü güvercinlerin bakımı ve sağlığıyla ilgilenerek geçiriyorum. Güvercinler çok masum ve güzel hayvanlardır. Ancak son dönemlerde güvencin bakımının da faturası yükseldi. Emekli maaşımın yarısını buğday, yem ve ilaca gidiyor.”
“GÜVERCİN MASRAFI ARTIYOR”
Beslediği güvercinlerin aylık yem ve ilaç masraflarının artışına dikkat çeken Naif Usta, “Beslediğimiz güvercinlerin çiftini birkaç yıl öncesinde 5-10 bin TL’den satıyorduk. Şimdi bu fiyatın yarısına bile müşteri bulamıyoruz. Haftanın 7 günü de gece gündüz güvercinlerin bakımını yapıyorum. Sabahları erkenden kalkıp terasta onların uçuşunu ve takla atışını izlediğimde mutlu oluyorum, kendime geliyorum. Güvercinlere yem ve ilaç almakta zorlanıyoruz. Hem teras hem de zemin katında yetiştirdiğim güvercinlere eskisi gibi de pek alıcı çıkmıyor. Güvercin masrafı bizi de düşündürüyor” dedi. (Çağdaş Özel)