*Batman’ın Huzur Mahallesinde Dicle EDAŞ’ın elektrik hattı yenileme kazısından tarih fışkırdı. Kazı sırasında çini ve seramiklerin fark edilmesiyle durum, Batman Müzesi’ne bildirildi. Uzmanların incelemesi sonrası Dicle EDAŞ’ın kazısı durduruldu.
*Yöredeki benzer höyüklere göre buluntuların ‘Neolitik’ döneme ait olduğu değerlendiriliyor. Buluntularla ilgili henüz Müze Müdürlüğü’nden resmi açıklama yapılmazken, Batman merkez tarihinin M.Ö. 12 Bin yıl öncesine kadar gitmesi değerlendiriliyor.
KAZIDAN TARİH FIŞKIRDI
Batman’ın Huzur mahallesinde Dice EDAŞ’ın yaklaşık 10 gün önce sürdürdüğü yeraltı hattı şebeke yenileme kazılarında tarihi eserlere rastlandı. Batman Belediyesi İluh İtfaiye Şubesi ile demiryolu rayları arasındaki alanda rastlanılan çini ve seramiklerle ilgili durumun Müze Müdürlüğü’ne bildirilmesiyle Dicle EDAŞ (DEDAŞ) yeraltı şebeke kazılarını durdurdu. İlk incelemelerinin ardından höyük kalıntılarının ‘Neolitik’ döneme ait olabileceği değerlendiriliyor.
BATMAN TARİHİNİ DEĞİŞTİRECEK KALINTILAR
Bulunan kalıntıların kent merkezinde daha önce tespit edilen İluh höyük ile benzer durumda olabileceği öğrenilirken, yeni bulunan kalıntıların Batman Belediyesi’ne ait İluh Şubesi İtfaiye binasının altında ve çevresindeki evlerin altına yayıldığı tahmin ediliyor. Buluntularla ilgili Müze Müdürlüğü’nden henüz resmi açıklama yapılmazken, bölgede arkeolojik kazıların yapılması halinde Batman merkez ilçenin bilinen tarihinin M.Ö. 12 binli yıllara kadar gitmesi bekleniyor.
İTFAİYE BİNASI DİBİNDE TARİH
Batman Belediyesi’nin İluh İtfaiye Şube binasının dibinde DEDAŞ’ın sürdürdüğü yeraltı hattı şebeke kazısında tarihi eserlere rastlanması, çevredeki semt sakinlerini de heyecanlandırdı. Batman’ın yerleşiminden önce 14 hanenin olduğu İluh tepesinde ‘elektrik hattı’ kazısında Çini ve Seramiklerin fark edilmesi, Müze Müdürlüğü yetkililerini de harekete geçirdi. Öte yandan önceki yıllarda Batman Çayı kenarında baraj suları altında kalan Hallan Çemi höyükte 1990 yıllarda yapılan arkeolojik kazılarda M.Ö. yaklaşık 12 bin yıllık eserler ele geçmiş ve bu eserlerin günümüzde Diyarbakır, Batman ve Hasankeyf Müzelerinde sergileniyor.