*Temel gıda ürünlerindeki fiyat artışı devam ediyor. Ayçiçek yağının ardından tereyağı fiyatlarındaki 3 aylık değişim de vatandaşların cebini yakıyor.

TERE YAĞI KİLOGRAMI 140 TL OLDU
Koronavirüs virüs ve ekonomik kriz nedeniyle birlikte birçok üründe fahiş fiyat artışları meydana gelmişti. Ayçiçek yağının fiyatlarındaki büyük artışın ardından evlerde en çok yemek ve kahvaltılarda kullanılan ürünler arasında yer alan tereyağının 1 kilogram fiyatındaki artış da dikkat çekti. Vatandaşlar 3 ay önce 1 kilosunu 90 liraya aldıkları tereyağının güncel fiyatının 140 liraya çıktığını söyledi. Daha önceleri tereyağı tercih ettiklerini aktaran bazı vatandaşlar, aşırı fiyat artışının ardından yeniden margarin yağlara yöneldiklerini belirtti. Bazı vatandaşlar, tereyağının daha sağlıklı olduğunu bildiklerini ancak bu şartlar altında tereyağı tüketmenin zor olduğunu kaydetti. 

“KÖTÜ YAĞLARDAN UZAK DURUN”
Saf tereyağı ile katkılı tereyağının farklı sıcaklıklarda eridiğini söyleyen bazı uzmanlar; “Tereyağı süt yağından üretilmişse 30 derecelerde erir. Eğer 20 derece gibi ısılarda eriyorsa, bitkisel yağ katkısında şüphe duyulabilir. Patates püresi varsa çok daha çabuk eriyip yapısı dağılabilir. Tereyağı kütle şeklinde olduğu için satın alırken dışarıdan anlaşılma imkanı yok. Erirken ya da keserken anlayabilirler. Yine nişasta tadı alınıyorsa patates püresi olduğunu düşünebilirler. Yoğurma işlemini homojen şekilde yapıp dondururlarsa, iç kısımdaki patates nişastasını insanların anlama şansı olmuyor” dediler.

EN FAZLA TALEP EDİLEN GIDA
Tereyağının vatandaşların en fazla talep ettiği yöresel gıda ürünleri arasında yer aldığını anımsatan bazı tere yağ üreticileri, yemekten kahvaltıya neredeyse her öğünde tüketilen tereyağında katkı maddeleri eklenerek ‘sahtecilik’ yapıldığını belirtti.  Tereyağı üreticileri, “Katkısız tereyağını eritildiği zaman kaynak suyunun köpürmesi gibi köpürür. Tabanda tortu bırakmaz ve tereyağı kokusu gelir. Tereyağlarının üzerindeki etiket olması ve içinde ne olduğuna bakılıp öyle alınması lazım" diye konuştular. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim