*Uzun bir süredir faaliyetlerine ara veren kahveciler, kaldırımlarda kurdukları seyyar semaver ocaklarıyla geçimlerini sağlamaya çalışıyor. Kira, elektrik ve doğalgaz faturalarını ödeyemeyen 30’a kahveci esnafının işyerini kapattığını belirten Batman Kahveciler Odası Başkanı Mülazım Temel; “Kahveci esnafı çok zor durumda. Önümüzdeki dönemde çok sayıda kahvehane kapanabilir” diyor.

SEKTÖR ZARAR GÖRDÜ
Batman Kahveciler Odası Başkanı Mülazım Temel, pandemi döneminde kahveci esnafının mağdur olduğunu söyledi. Batman’da 500 ila 750 arasında kahvehane, kıraathane ve çay ocağının bulunduğuna dikkat çeken Temel; “Batman’da internet kafelerle birlikte 1000’e yakın kahveci esnafı var. Odamıza kayıtlı üye sayımız ise 500. Kahvelerde 2000’i aşkın çalışan da var. Korona virüs vakalarının çıkmasından sonra kahvehane sektörü büyük bir zarar gördü” dedi.

KAHVEHANECİLER MAĞDUR
Kahvehane işletmecilerinin zor bir dönem geçirdiğine işaret eden Mülazım Temel, şunları kaydetti: “Kahvehane esnafı çok zor durumda. İşyerleri açıkken, kira, elektrik ve doğalgaz sorunları yoktu. Şimdi de eleman çalıştırmıyorlar. Kahvehanelerde çalışan onlarca kişi işsiz kaldı. Kira başta olmak üzere elektrik ve doğalgaz faturaların ödeyemeyen esnaf çok zorda. Bir çok esnaf kesimi var ama kahveciler çok mağdur durumda.”

“KALDIRIMDA GEÇİMLERİNİ SAĞLIYORLAR”
Batman’da son aylarda 30’a yakın kahveci esnafının mesleği terk ettiğini belirten Temel; “Pandemi döneminde bugüne kadar 30 kahvehane işletmecisi mesleği bıraktı. Üyelerimiz telefon açarak ‘kahvehanelerimizi kapatıyoruz’ diyor. Bundan büyük üzüntü duyuyoruz. Çoğu kahveci işyerlerinin önde kurduğu seyyar semaverlerle kaldırımda geçen yayalar ile çevredeki esnaflara çay satarak geçimini sağlamaya çalışıyor. Bu manzara içimizi acıtıyor. Çok zordayız” diye konuştu. (Altan Ayaz)

Editör: TE Bilişim