Batman’ın Sason ilçesinin 5 mahallesi ile 18 köyü, bölgede ipek böcekçiliğinin yapıldığı merkezlerden biri olarak önemini koruyor. Tarım İlçe Müdürü Eyüp Aktaş, gelecek yıl kurmayı planladıkları tezgahlarda ipek dokumacılıkta elde ettikleri değerli iple kravat, fular ve şal gibi hediyelik eşya üretimini hedeflediklerini söyledi.

110 AİLENİN GEÇİM KAYNAĞI
Sason ilçesinde, damızlık ipek böcekçiliğinin yoğun olduğu Zafer ve Karşıyaka’nın da aralarında olduğu 5 Mahalle ile 18 köyde yaşayan ailelerin büyük bölümü, kazancı yüksek olan bu iş sayesinde ortalama 45 günde 7 bin 500 lira gelir elde edebiliyor. Tarım İlçe Müdürü Eyüp Aktaş, son 5 yılda bazı mahalle ile köylerde ipek böceği yetiştirildiğini söyledi. 45 Günde oluşan kozaların son aşamaya geldiğini ve toplandıktan sonra Bursa Koza Tarım Satış Kooperatif Birliği’ne teslim edildiğini belirten Aktaş: “İlçemizde 110 aile ipek böceğinden geçimini sağlıyor” dedi.

YILDA 7 TON ÜRETİM
Bir paket ipek böceğinden 35-40 kilogram koza elde edildiğini anlatan Aktaş, şöyle devam etti: “4 Nüfuslu bir aile yaklaşık 100 kilogram civarında koza üretebiliyor. Bu sene bildiğimiz kadarıyla 75 lira gibi birim fiyatı var. 100 Kilogramlık üretimde üreticimiz 45 günde yaklaşık 7 bin 500 lira civarında kazanç elde edebiliyor. Bir böceğin ürettiği kozadan yaklaşık bin 200 metre ham ipek elde edilebiliyor. Ayrıca bu iş Kozabirlik gözetiminde yapılıyor. Biz üreticilere her türlü imkanı sunuyoruz.”

HEDİYELİK İMALAT TEZGAHI KURULACAK
Yılda 7 ton ipek kozasının elde edildiği Sason’da önümüzdeki yıl hediyelik imalat atölyesini kurmayı hedeflediklerini ifade eden Aktaş: “Kumaşa dönüşen bu değerli ipi artık ilçemizde hediyelik eşya imalatında değerlendirmek istiyoruz. Kuracağımız imalat atölyesinde hem üreticilerimize yeni istihdam alanı açacağız hem de kravat, fular ve şal gibi hediyelik eşyalarla Sason’un adını duyurmak istiyoruz” dedi. Tarım İlçe Müdürü Eyüp Aktaş, tohumların Nisan ayının başlarında üreticiye dağıttıklarını, üreticilerin ise kozaları Haziran’ın başlarında topladığını belirtti. (Barış Arslan)

Editör: TE Bilişim