*Çiftçinin dolardaki düşüşü gübre bayilerinde görmek istediğini belirten Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, “Dolar 17’lerdeyken gübre fiyatı yükseliyordu. Şimdi dolar 10 buçukta seyrediyor nedense  gübre fiyatı düşmüyor. Dolar düştü, çiftçi gübre fiyatının da aynı hızla düşmesini bekliyor” dedi.

“ÇİFTÇİNİN YARISI GÜBRE ALAMADI”
Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, gübre imalatçılarına ‘indirim’ çağrısında bulundu. Çiftçilerin döviz kurundaki düşüşü gübre bayilerinde görmek istediğini söyleyen Aydiş, Batman’da Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı 3000 çiftçinin doların yüksek olduğu dönemde yeterli gübre alamadığını belirtti. Batman’da bin 500 çiftçinin gübre alamadığını ifade eden Ziraat Odası Başkanı Aydiş, “Günümüzde Tarım, dünya ve Türkiye’de çok önemli.  Gübre hammadde dışarıdan geliyor, gübre ham maddesi altın mı acaba? Maalesef gübre üretimi yapan firmalar, yüksek  fiyatlarla  çiftçinin belini büküyor. Birçok çiftçi gübredeki  fahiş fiyatlar yüzünden gübre alamadı. Kurun düştüğü şu günlerde gübrede de denetimlerin artırılması da gerek” diye konuştu.

“EKİLİ ALANLARDA VERİM DÜŞECEK”
Aydiş, şöyle devam etti; “Ürün gübrelenmese verim düşecek. Daha önce 400-500 kilo elde edilen alanlarda gübre yetersizliğinden verim 100-150 kilo ürüne kadar düşecek. Batman’a genelde Arpa, Buğday ve kırmızı mercimek ekimi yapılıyor. Mısır ve pamuk ekimi de yapılıyor. Bu ürünler genelde gübre istiyor. Bu ürünler gübre almadığı  zaman verimde ciddi düşüş oluyor. Nereden bakılırsa dekarda yüzde 70-80 oranında düşüş olacak. Dolar 17’lerdeyken  gübre fiyatı yükseliyordu, ama şimdi dolar 10 buçuk civarında. Fiyatlar ise fiyatlar düşmüyor. Dolar yükseldi diye fiyatlar tavan yapıyordu. Dolar düştü, gübre imalatçıları da süratle fiyatları indirmeleri gerekiyor. Üreticinin elindeyken süt kilosu 2-3 Lira, markette ise 16-17 TL’den fiyat etiketi vuruluyor. Herkes elini taşın altına koymalı.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim