BATMAN EV SAHİPLİĞİ YAPTI
Batman Üniversitesi ile Sosyoder Derneği tarafından organize edilen “Sosyal Değişme ve Gençlik” temalı “3. Sosyoder Gençlik Kongresi” Batı Raman Kampüsü Rektörlük Konferans Salonu’nda düzenlendi. Kongreye Rektörümüz Prof. Dr. Aydın Durmuş, Sosyoder Başkanı Prof. Dr. Sami Şener, Batman Üniversitesi öğrencileri ile Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden öğrenciler katıldı. Kongrede konuşan Rektör Durmuş: “Bu kongreyi Şener hocam bize önerdiğinde çok mutlu olduk. Ankara ve Konya’nın ardından üçüncüsünü de Batman’da yapmaktan ve ev sahibi olmaktan mutluluk duyuyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Rektör olarak dinimizin ilk emri olan ‘oku’ emrini yerine getiren bir gençlik istiyorum. Üniversitede hep bunun için çalışıyoruz. Öğrencilerimizin yüzleri gülsün, mutlu olsun istiyoruz. Hangi görüşte olursa olsun ama mutlu olsun öğrencilerimiz. Sadece bunun için uğraşıyoruz” dedi.

ŞENER: “MAALESEF SOSYAL İLİMLER,
ÇÖZÜMLER OLUŞTURAMIYOR”
Sosyologlar Derneği’nin 3. Kongresi’ni Batman’da yapmaktan ötürü büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Sosyoder Başkanı Prof. Dr. Sami Şener ise şunları söyledi: “Öncelikle Batman Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’ne ve Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Aydın Durmuş’a teşekkür ederim. Batı düşüncesi, Rönesans ve Aydınlanma döneminden sonra, sosyal olayları siyasi ve ekonomik boyutlarıyla açıklamaya çalışmaktadır. Bu çerçevede insanı, maddi olayların bir parçası ve sonucu olarak gören onlarca teori ve doktrin ortaya koydu. Değişimi, insan ve toplumun bir eseri ve başlatıcısı değil; bizzat, her şeyi belirleyen bir güç olarak kabul etti. Ve maalesef sosyal bilimler, artık belli ideolojilerin ve batıda meydana gelmiş olayların sonucu gibi kanunlaşmış oldu. Bugün Türkiye’de batılı sosyal Teori ve doktrinlerin taşıyıcısı bir eğitimin getirdiği ezberler ile yürüyen sosyoloji ve sosyal ilimler, çözümler oluşturamıyor. Ayrıca pratiğe aktaramamanın sıkıntılarını yaşıyor ve orijinal görüşler ortaya koyamıyor.”

“YERLİ SOSYOLOJİ ANLAYIŞINI
OLUŞTURMAK İSTİYORUZ”
Sosyoder Başkanı Prof. Dr. Sami Şener, şöyle devam etti: “Ama artık yerli sosyoloji bilgi ve anlayışını geliştirmenin çabası içine girmiş bulunuyoruz. Türkiye’deki kültür ve bilgi değişiminin sonucunda toplumun çeşitli alanlarına sirayet eden kümülatif bir sistem değişikliği ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla, öncelikle bilgi ve bilginin hayata yansımasına yol açan kültürel yapının çok boyutlu incelenmesine ihtiyaç bulunmaktadır. Sosyologlar Derneği olarak, uzun zamandır yerli sosyoloji anlayışını oluşturmak ve kendi problemlerimize düşünce ve sosyal hayatımızdan çözümler aramaya çalışıyoruz. Bu yolla, toplumun geleceğini ve sosyal amaçlarımızı düzenlemeyi hedefliyoruz. Özellikle toplumumuzu ilgilendiren yerli bilgi ve tarihi birikimin sosyologlar tarafından incelenmesi ve doğru analizler yapılması gerekiyor. Bilindiği gibi Oryantalist hareketler batı dışı toplumları kendi bilgi ve kalıplaşmış metot ve yaklaşımlarıyla yanlış yönlere sürüklemişlerdir. Böylece, bilginin yanıltıcı bir rol oynamasına imkân sağlamışlardır.”

TÜRK: “TOPLUMSAL SORUMLULUĞUMUZ”
Batman Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Emrullah Türk ise; “Sosyoloji Gençlik Kongresi’nin 3.sünü Batman Üniversitesi’nde gerçekleştiriyor olmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Genç sosyolog ve sosyolog adaylarının sunumlarının başta aile kurumu olmak üzere, din, kültür, değerler, medya, ekonomi, teknoloji gibi gerçekliklerle sosyal değişme ilişkisi çerçevesinde olacaktır. Birer ferdi olduğumuz bu toplumun yaşadığı hadiselere dair kanaatler ortaya koymak ve sosyal değiş(tir)melere karşı duyarlı olmak, biz toplum bilimcilerin toplumsal bir sorumluluğudur. Bu gibi kongrelerin, toplumumuzda yaşanan değiş(tir)melere, tarihi ve sosyolojik arka planlarıyla dikkat çekilmesi amaçlanmaktadır. Kadim bir medeniyetin izlerini takip ederek, sosyal değişmenin sağlıklı bir şekilde nasıl gerçekleşebileceğinin de arayışı içerisindeyiz. Gençliğin sosyal değişmeyi nasıl değerlendirdiğin toplumsal geleceğimiz açısından büyük bir önem arz etmektedir” dedi. Öte yandan 4 oturumda bildirilerini sunan genç sosyologlara ve emeği geçen akademisyenlere Rektör Durmuş tarafından üniversitenin plaketi ile ay-yıldız rozet takdim edildi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim