**Batman Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen ‘2023 Eğitim vizyonunda yerel düzeyde özel eğitimde, niteliğin geliştirilmesi çalıştayı’nda konuşan Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran: “Özel eğitim anaokullarımızda 184 öğrenci eğitim görmesi gerekir ama eğitim görenlerin sayısı maalesef 62’dir” dedi.

İKİ GÜNLÜK ÇALIŞTAY
‘2023 Eğitim vizyonunda yerel düzeyde özel eğitimde, niteliğin geliştirilmesi çalıştayı’, Belediye Ahmet Güneştekin Kültür ve Sanat Merkezinde yapıldı. Çalıştay’a Vali Yardımcısı Mekan Çeviren, Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, bazı il yöneticileri ve okul müdürleri katıldı. Çalıştay’ın açılış konuşmasını yapan Milli Eğitim Müdürü Kurtaran: “Özel eğitimde, normal öğrenci özelliklerinden önemli ölçüde farklılaşan öğrencilere sağlanan bireysel olarak planlanmış ve bireyin bağımsız yaşama becerisini en üst düzeye çıkarmayı hedefleyen eğitim hizmetleri veriyoruz” dedi. Milli Eğitim Müdürü Kurtaran, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizde engelli düzenleme yasalarına baktığımızda eğitim, sağlık istihdam ve topluma tam katılım konudaki yasaların engellerin hakları korunmaya çalışıldığını görmekteyiz. Özellikle son 15 yıl içerisinde yeni düzenlemeler takdire şayan düzenlemelerdir. Ama maalesef toplum olarak öncelikle tabi eğitim kurumu olarak bu yasal düzenlemeler doğrultusunda gereken hizmeti maalesef sağlayamıyoruz. Çok üst düzeyde yasal düzenlemeler yapıldı, maalesef bizler bunun gerisinde kaldık.”

“ENGELLİLERE YÖNELİK ÜÇ OKULUMUZ VAR”
Engellilerin sorunlarına da dikkat çeken Kurtaran, şöyle devam etti: “Bu da biraz kişilerin kendilerden kaynaklanan bir durumdur. Sadece eğitim kurumu olarak değil, vatandaş olarak da engellilere tanınan yasal hakların maalesef tamamlayamıyoruz. En basitinden park yerinde bile engelliler kendine yer bulamıyor. Batman’da engellilere yönelik bir özel anaokulumuz, bir özel eğitim uygulama okulumuz, ikinci bir özel uygumla okulu toplamda üç okulumuz mevcut. Özel eğitim anaokullarımızda 184 öğrenci eğitim görmesi gerekir ama eğitim görenlerin sayısı maalesef 62’dir. İnşallah bu çalıştay’ın sonucunda sağlıklı rakamlar çıkacak. Oluşacak yeni rakamlarla inşallah ilimizde eğitimle ilgili yeni bir hamlenin başlamasına neden olacaktır.” Daha sonra Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Zafer Korkmaz ise engellilerin Batman ve Türkiye’deki durumunu rakamlarla konuklara anlattı. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim