Meslek seçiminde öğrencilerin hassas davranması gerektiğini belirten Demir: “Bugün var olan işlerinin % 47'si önümüzdeki 10 yılda muhtemelen var olmayacaktır. Şu anda dünya genelinde 800 Milyona yakın iş alanı otomasyona karşı tehlikede olduğu tahmin ediliyor” dedi.

“İŞ ALANLARI, OTOMASYONA
KARŞI TEHLİKEDE”

Batman Bilim Teknik Koleji’ne davet edilen Amerikalı bilim insanı Batmanlı Doç. Dr. Kadir Demir, ‘Gelecek Uzak Değil: Genç Beyinlerle 21. Yüzyılın Gelişen Meslek Alanları Üzerine Söyleyişi’ programı kapsamında öğrencilerle bir araya geldi. Akademisyen Demir, öğrencilerin hangi meslekleri seçme konusunda önerilerde bulundu. Öğrencilere hitap eden Doç. Dr. Demir: “Bugün var olan işlerinin % 47'si önümüzdeki 10 yılda muhtemelen var olmayacaktır. Şu anda dünya genelinde 800 Milyona yakın iş alanı otomasyona karşı tehlikede olduğu tahmin ediliyor. Dünya genelinde 32 yaşına kadar bir kişinin ortalama 9 kez iş değiştirmesi gelecek dönemde karşımıza çıkacak acı bir gerçek. Ayrıca; 2030 yılına kadar 75 milyon ila 375 milyon işçi (Küresel işgücünün %3 ile %14 arası) başka meslek kategorilerine geçiş yapması bekleniliyor. En önemli ise 2030’da var olacak olan işlerin % 85’i henüz icat edilmediği gerçeğini unutmayalım” dedi.

“YENİ EĞİTİM MODELİ GELİŞTİRİLMELİ”
Doç. Dr. Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Otomasyon şimdiden montaj, paketleme gibi alanlarda hayatımızda ve önümüzdeki 5-20 yılda katlanarak büyüyecek. Ulaştırma ve malzeme taşıma gibi orta becerili işlerin kısmen otomatikleştirilebilir bir durumda olduğunu ve önümüzdeki on yılda ya da Yapay Zeka ilerledikçe tam otomasyona yakın olacak bir duruma gelecektir. Asıl tehlike ise, üst düzey fütüristler ve teknoloji titanları ve ekonomik çalışmalara göre, yüksek vasıflı işlerin bile risk altında olmuş olduğu gerçeği. 21 yüzyılda yapay zekayla yarışacak bireyler yetiştireme çabası yerine yapay zekâyı tamamlayan ve kontrol etme becerilere sahip bireyler yetiştirmeyi hedeflemek lazım. Eğitim, maalesef çok hızla gelişen sanayileşme, kentleşme, ve modern günümüzün ihtiyaç ve teknolojik gelişmelerine yön verecek bir evrim geçirmedi. 21. Yüzyılın ihtiyaçlarına cevap verecek eğitim ve öğrenme ortamı modellerinin geliştirilmesi kaçınılmazdır.” Programın sonunda Bilim Teknik Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Alp, Doç. Dr. Demir’e teşekkür plaketi takdim etti. (Ali Arslan)

Editör: TE Bilişim