2015’te ailesiyle birlikte Suriye’deki iç savaştan kaçıp Siirt-Kurtalan’a yerleşen ve Liselere Geçiş Sınavı’nda tüm soruları doğru yanıtlayan 97 öğrenciden biri olan Dlyar Safo, Batman Fen Lisesi’ne kayıt yaptırdı.

Başarısının sırrını ve hedeflerini Batman Çağdaş’a anlatan Dlyar Safo; “5. Sınıftan sonra kendimi keşfettim. Özellikle Türkçe’yi öğrendikten sonra başarım arttı. Son 1-2 yılda günde ortalama 400 soru çözerek sınava hazırlandım. Tercih sürecinde ise ailemle birlikte Batman’ı çok araştırdık ve buraya kayıt yaptırdım. Hedefim ileride iyi bir mühendis olmak. İdolüm ise Elon Musk” diyor.

BATMAN’I TERCİH ETTİ
Liselere Geçiş Sınavı’nda (LGS) ülke genelinde tüm soruları yanıtlayarak 500 tam puan alan 97 öğrenciden biri olan Suriyeli  Dlyar Safo, Batman Fen Lisesi’ni seçti. Galatasaray Lisesi başta olmak üzere birçok özel okulun da davette bulunduğu Dlyar Safo, Siirt’ten Batman’a gelerek Fen Lisesi’ne kayıt yaptırdı. Başarısının sırrını Batman Çağdaş’a anlatan Dlyar Safo; “Türkiye’de ilkokul 3. Sınıfta eğitime başladım. Türkçe bilmiyordum. Okulumuzda açılan Türkçe kurslarına katılarak iki yılda tam olarak Türkçe’yi öğrendim. Türkçe’yi tam olarak öğrendikten sonra 5. Sınıfta kendimi keşfetmeye başladım. Daha sonra Kurtalan’da Selahaddin Eyyubi İmam Hatip Ortaokulu’nu kazandım. Orada öğretmenlerim benimle çok ilgilendi” dedi.

HER DENEMEDE DERECE YAPTI
Çok araştıran ve okuyan biri olduğunu belirten Dlyar Safo, şöyle devam etti; “Bu süreçte ailem ve öğretmenlerim beni hep olumlu yönde yönlendirdi. Öğretmenlerim soru çözümlerimde hep yardımcı oldu. Ben de bilimsel araştırmaları severim ve bu konuda yayınlar okurum. Kurtalan’da girdiğim tüm denemelerde dereceler elde ettim. 4-5 Kez il birincisi oldum. Son 1-2 yılda günde ortalama 400 soru çözerek sınava hazırlandım. Babamın ve öğretmenlerimin getirdiği kaynakları kısa sürede bitiriyordum. Sınavda da zorlanmadım ve tüm soruları doğru yanıtlamanın sevincini yaşadım. Hangi liseyi seçme konusunda ailemle ciddi bir araştırma yaptık ve Batman Fen Lisesi’ni seçmeye karar verdik. Şehri ve okulu da çok beğendim. Üniversitede mühendislik okumak istiyorum. Bilişim ve yazılıma ilgim var. İdolüm ise Elon Musk.”

BABA SAFO; “SAVAŞTAN KAÇTIK”
2015 Yılında iç savaş nedeniyle Suriye’nin Kamışlı şehrinden Siirt’in Kurtalan ilçesine yerleştiklerini söyleyen baba Şahzar Safo; “Kaldığımız şehirde ne olacağımız belli değildi. Sabah çıkıp akşam evde olmamızın bile garantisi yoktu. Eşim ve üç çocuğum ile birlikte Türkiye’ye sığındık” dedi. Oğlu Dlyar’ın çok azimli bir çocuk olduğunu da kaydeden baba Safo, şöyle devam etti; “Okulda öğretmenleri onunla çok ilgilendi. Ben de annesiyle birlikte neredeyse 10 günde bir okulda durumunu soruyordum. Kurtalan’da tanıdığımız olan bir kurs merkezinden oğluma sık sık deneme getiriyordum. O da çok kısa sürede bu denemeleri tamamlıyordu. Ben de makine mühendisiyim ama Suriye’de bize hiçbir hak tanımadıkları için çalışamadım. Terzilik yaparak ailemin geçimini sağlıyorum. Oğlumun başarısıyla büyük sevinç yaşadık.”

KARDEŞ DİLAN DA DERECE YAPTI
Dlyar’ın kardeşi Dilan Safo da LGS’de derece yapan öğrencilerden oldu. Sınavda 406 puan alan Dilan Safo da Fatma Aliye Fen Lisesi’ne yerleşmeyi başardı. Kardeşiyle birlikte sınava hazırlandığını ifade eden Dilan Safo; “Dlyar ile birlikte sınava hazırlandık. Ben de günde 250 soru çözerek sınav sürecine hazırlandım. Çözemediğim sorularda da Dlyar bana yardımcı oldu. Ben de ileri doktor olmak istiyorum” diye konuştu.

FEN LİSESİ ADINDAN SÖZ ETTİRİYOR
Bölgenin en iyi Fen Liseleri arasında yer alan Batman Fen Lisesi ise son dönemlerde başarılı öğrencilerin tercih ettiği okul oldu. İki yıl önce Yahya Kemal Beyatlı Anadolu Lisesi’nden Fen Lisesi’ne atanan Okul Müdürü İsmet Ürüt ve ekibinin başarılı çalışmalarıyla Fen Lisesi yeniden başarılı öğrencilerin tercihleri arasında yer aldı. Türkiye’deki 97 öğrenciden biri olan Dlyar Safo’nun yanı sıra derece yapan birçok öğrenci daha Batman Fen Lisesi’ni tercih etti. (Barış Arslan)

Editör: TE Bilişim