Batman Persona Psikoterapi Merkezi psikologları, sosyal sorumluluk projesi kapsamında kenar mahallelerde dar gelirli ailelerin çocuklarına yönelik WISC-R, Standford Binet ve gelişim testleri uyguladı.

“ÜSTÜN YETENEK VEYA ZİHİNSEL
GERİLİK SAPTANIYOR”

Batman Persona Psikoterapi Merkezi’nin gönüllü psikologları Yeliz Orhan, Tuba Datlı, Ercan Teymur ve Asiye Gündüz, sıra dışı bir sosyal sorumluluk projesine imza attı. Batman’ın kenar mahallelerindeki dar gelirli ailelerin çocuklarına yönelik zeka testi uygulandı. Ebeveynlere çocuklarının zihinsel durumlarında objektif açısı kazandırmayı hedefleyen Merkezin gönüllü uzmanları, 27 çocuğun test sürecini tamamladı. Proje kapsamında 60 ailenin çocuğuna WISC-R, Standford Binet ve gelişim testleri uygulanması hedeflendi.

EN KAPSAMLI TEST
Proje hakkında bilgi veren Psikolog Asiye Gündüz: “Wisk-r zeka testi, Türkiye’de geçerlilik ve güvenirlik testi yapılmış ve Türkiye’ye uyarlaması standardizasyonu yapılmış şu an için geçerliliği olan en kapsamlı testtir. Bu testle 6-16 yaşındaki çocukların zihinsel gelişimi değerlendirilmekte çocuğun güçlü yanları ve zihinsel olarak gelişiminde çocuğun desteklenmesi gereken yanlarını ve yaşlarına oranla daha geride olan yönleri tespit edilmektedir. Bu test uygulandıktan sonra çocuğa ait zihinsel bir harita ortaya çıkar. Bu haritayla çocuğun zihinsel gelişimine ait durumları akranlarıyla karşılaştırılır. Bu durumlardan herhangi birisi ileri veya geri ise bunlara yönelik önerilerde bulunulmaktadır. Bazı alt testler de ise çocuğun algısal organizasyonunu, el göz koordinasyonun ölçmeye yarayan resim kartları ve küpler kullanılmaktadır. Testin raporlaması biraz üzün sürmekte ve rapor hazırlandıktan sonra aileye bilgi verilmektedir” dedi.

“ÇOCUĞUMUN
YETENEKLERİNİ FARK ETTİM”

Test sonrası çocuğunun yeteneklerini fark ettiğini belirten anne Evin Kaya ise şunları söyledi: “Bize böyle bir imkanı verdikleri için Batman Persona ailesine teşekkür ediyorum. Çocuğumun bazı yeteneklerini bu testle fark ettim. Hatta eksik yönlerini de öğrenme şansım oldu. Aslında çocuğumuzu tanıdığımızı düşünüyorduk. Fakat böyle bilimsel bir test çocuğumu çok da iyi tanıyamadığımı ve çocuğumun eksik yönlerini bile gösterdi. Ayrıca test esnasında Psikolog Asiye hanım sayesinde zekanın sadece okul başarısıyla sınırlı olmadığını okul bilgisi dışında farklı alanlarda da zeka türlerinin olduğunu öğrenmiş oldum.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim