Yeni öğretim yılı korona pandemisine rağmen başladı, eğitim yuvaları cıvıl cıvıl…

Çocukların sesini özlemiştik. Rabbim büyük sıkıntılar yaşatmasın diyerek yeni öğretim yılının hayırlı olmasını dileyerek değerlendirmeme başlamak istiyorum.

Eğitim yuvaları açıldı açılmasına ama tam da sağlık ve hijyen cihetiyle büyük sıkıntıları gözlemliyorum…

Eğitim yuvalarında hijyenden söz ediyorum.

Okullara dağıtılan temizlik malzemeleri, dezenfektan açısından bir sıkıntının olmadığı açıklandı. Ancak eğitim yuvalarına dağıtılan temizlik malzemelerini kullanacak elemanlar yoksa, okulların hijyeni nasıl sağlanacak?

İl Milli Eğitimi aşan bir sorundan söz ediyorum…

Ülke genelindeki eğitim yuvalarının Yardımcı Hizmetli personel sayısı çok uzun yıllardır dondurulmuş vaziyette. Norm kadroya göre atamalar yapılmadığı için 30 salon, koridor, Wc ve idare odaları bulunan nice eğitim yuvalarında bile, 1 veya bilemediniz 2 yardımcı hizmetli(kadrolu temizlik elemanı) bulunuyor.

Bu eğitim emekçileri büyük çile çekerek çalışıyorlar ama, hangi hizmete koşacaklar ki?

**

**

İŞ-KUR KADROLARI ÇÖZÜM OLAMAZ…

Eğitim yuvalarının temizliği yıllardır İş-Kur TYP kadroları üzerinden sözde yürütülüyor. Sözde diyorum çünkü günlerdir eğitim ve öğretim başlamasına rağmen örneğin Batman’ın en büyük okullarında bile bir veya iki kadrolu temizlik elemanı bulunmaktadır.

Okulları (sınıfları)bir bütün olarak kim ve nasıl temizliyor?

Ücretli eleman tutup temizlik yaptırsanız, bunun için paranızın olması gerekiyor. Okul yöneticilerinin zorunlu bağış almaları da yasak.

Evet, yıllardır geçici kadrolarla verilmek istenen eğitim hizmetinin yetersizliğine dikkat çekiyorum. Daha kaliteli ve sağlıklı bir eğitimin önündeki en önemli engel bana göre geçici kadrolar ve geçici görevlendirmelerle verilen hizmetlerdir diye düşünüyorum.

Eğitim yuvalarının en büyük sorunu kadrolu personel eksikliğidir. Bu eksiklik İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile eğitim yuvalarımızın yöneticilerinin eksikliği değildir, bunun altını çizelim.

Bu eksiklik uygulanan eğitim politikası, İş-Kur düzeninin çözüm olarak görülmesidir..

Eğitim yuvalarının temizliği için gerekli eleman kadroları bakanlıkça verilmektedir. Çok uzun yıllardır eğitim yuvalarımızın Yardımcı Hizmetli ihtiyaçları norm kadrolara göre verilmiyor…

**

**

Bütün bakanlıklar içerisinde bence en çok Milli Eğitim Bakanlığına açıkça haksızlık yapılmaya devam edilmektedir…

Siz hiç askeriyenin, kışlaların vatandaşlardan bağış istediklerini duydunuz mu?

Askerlerin Cumhuriyet baloları eğlence ve mezelerine kadar milli bütçeden ödenek sağlanıyor.

Okullar ise bağış almaya zorlanıyorlar. Yıllar önce bu bağış güya yasaklanmıştı, ama temizlik için çare üretilmediği için okul yöneticileri mecburen bu yolu denemeye ve velilerle kapışmaya devam etmektedirler…

Evet, her zaman ifade ediyorum; yeni ve modern eğitim yuvaları hizmete açılıyor…

Yeni Anadolu Liseleri kısa zamanda inşa edilip, tüm alt ve üst yapısıyla, laboratuvar ve spor salonlarıyla öğrencilerin istifadesine sunuluyor…

Açılan her yeni eğitim yuvasına öğretmen atamaları yapılıyor…

Norm kadro bu konuda işliyor…

Bir kısmı ücret karşılığı olsa bile, öğretmen atamaları ile derslerin boş geçmemesi sağlanıyor…

**

**

Evet, eğitim yuvalarının norm kadroları var.

Okulların derslik sayısı belli ve ona göre bakanlığın kadrolu öğretmen atama yapması gerekiyor.

Bu durum Yardımcı Hizmetli sınıfları(Temizlik hizmet kolu) için de geçerlidir.

Kaloriferli-doğalgazlı ve sobalı okulların derslik ve diğer salon, koridor, idari odaları için kaç yardımcı hizmetli normuna, kadrosuna ihtiyaç duyulduğu ilgili resmi mevzuatta bellidir.

Ancak yıllar yılıdır norm kadrolar doldurulmuyor…

Çözüm olarak İş-Kur TYP kadroları bulunmuş.

Eğitim yuvaları hizmete açıldıktan çok sonra geçici kadrolar açıklanıyor.

Batman’a bu yıl verilen TYP kadrolarına yerel basınımız sert tepki gösterdi. Bakanlık, işsizliğin başkenti Batman’a pozitif ayrımcılık yapacağına, az sayıda geçici kadro tahsis etti.

Gazetemizin geçen günlerdeki haberinin spotuna bakalım: “Her yıl İŞKUR tarafından açılan 9 aylık ‘Toplum Yararına Program’ kadrolarında bu yıl ciddi düşüş yaşandı. Geçen yıl özel güvenlik ve temizlik görevlileriyle birlikte 790 kişiye istihdam sağlanırken, bu yıl ilçelerle birlikte 224 kişi TYP kadrolarından yararlanacak. 220 Okulun bulunduğu Batman kent merkezinde sadece 111 kişinin ataması yapılabilecek.”

Bu haber çok önemli. Gelin bu haberden sonra eğitim yuvalarının hijyeninden söz edelim edebiliyorsak…

2015 yılında yaklaşık üç bin TYP kadrosunun tahsis edildiği Batman’da, 111 kişi ile kent merkezindeki 700 eğitim yuvasının temizliği nasıl sağlanacak?

Kentlerin eğitim ve öğretim sorunlarının giderilmesi için nasıl açılan üniversiteler, yeni Anadolu liseleri ile ilk okul ve ortaokullar için norm kadroya göre idareci ve öğretmen ataması yapılıyorsa, aynen Yardımcı Hizmetli (temizlik elemanı) kadrosu da ihdas edilmelidir…

TYP kadroları çözüm değildir vesselam…