*Bu köşede hep genel sorunları işliyoruz. Özellikle Sağlık, Ulaşım ve diğer konulara yönelik yazılarımıza çok olumlu tepkiler var. Memleketin meselelerini çok uzun yazmadan kısa ve öz dillendirmeye çalışıyoruz…

*Batman’ın eski berberlerinden Mehmet Trak, gençliğinin geçtiği Cumhuriyet alanının çevresini neredeyse 50 yıldır terk etmemiş. Petrol şehrinin çekirdeği olan Cumhuriyet meydanına komşu olan eski çarşıyı bize anlatıyor emektar berber…

ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLAR

Bu sütunlarda daha çok memleketin genel sorunlarına ‘yer’ veriyoruz.

Bireysel sorunların yer bulmadığı bu yayın organında Sağlıktan Ulaşıma, Eğitim’den Çiftçinin sorunlarına varan genel meseleleri dilimiz döndükçe; gündeme taşıyoruz.

Geçen hafta sonu eski çarşı merkezini turladık.

Genç bir okurumuz yanımıza yanaştı.

Daha ‘Merhaba’laşmadan cep telefonunu gösterdi.

O konuştu, biz dinledik;

“Hemen her gün takip ettiğim haber sitelerinin başında Batman Çağdaş var. Şehrimizin beklentilerini objektif ve tarafsız veren yayın organı Çağdaş’tır. Neredeyse 40 yıldır bu şehre hizmet veren Batman Çağdaş bizim için bir tutku…”

ÖZEL HABERLERLE FARKINDALIK…

Batman’ın ilk günlük gazetesi Çağdaş, özel haberleriyle farkındalık yaratmaya devam ediyor.

30 Yıl önce eşi Sevinç hanımla Batman’da hekimlik yapan Prof. Dr. Ramazan İnci, şimdilerde görev yaptığı İzmir’den özel yazılarıyla pandemi sürecinde vatandaşlara önemli uyarıda bulunuyor.

Batman Çağdaş’a ‘Arada-bir’ yazan Prof. Dr. İnci, aynı zamanda buradaki eski dostlarını da aşı konusunda ikna ediyor.

Okurlarımız, Ramazan hocanın yazılarını severek okuyor, takip ediyor.

Sıcak yaz mevsiminde bile ekibiyle sahada olan Batman Çağdaş’ın sosyal medyadaki sayfaları daha fazla takip ediliyor.

Batman Çağdaş okurlarına teşekkürler.

Çağdaş, şehrin ilk günlük gazetesi sorumluluğuyla çok daha iyi olacak…

ÖNEMLİ UYARI…

Batman İl Sağlık Müdürlüğü, salgın sürecinde önemli uyarıda bulunuyor.

İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Pamukçu, ‘Dikkat’ diyor ve ekliyor:

“Salgın süreciyle birlikte mesafe kuralı doğrultusunda imtina edilen sarılma ve tokalaşma benzeri davranışların özellikle son dönemde toplum içerisinde yaygınlaştığı görülüyor. Kültürümüzün bir parçası olmakla birlikte salgınla mücadele sürecinde salgının yayılımını artıran tokalaşma/sarılma gibi faaliyetlerden bir müddet daha uzak durulması büyük bir önem arz etmektedir. Kendinizi ve sevdiklerinizi korumak için aşı olmaya davet ediyoruz. Lütfen aşınızı ertelemeyin…”

MEYDANIN ÇEVRESİNDEN KOPMADI

Batman’ın eski berberlerinden 73 yaşındaki Mehmet Trak, petrol şehrinin dününü en iyi bilenlerden.

Meydana yakın 50 yıllık mekanların birinde halen mesleğini yürüten berber Trak, eski anıları canlandırıyor.

“Bir zamanlar petrol kentinin kalbi burada atardı” diyen Mehmet Trak, eski şehrin manzarasını anlatınca, eski günlere özlem duyuyor;

“Batman’a geldiğimde 2000 iş merkezinin yerinde eski Belediye hizmet binası tamamlanmak üzeriydi. Batman’ın ilk Belediye Başkanı merhum Sait Ramanlı o dönemlerin modern binasını Belediye’ye kazandırmıştı. Belediye Cumhuriyet meydanındaki taşlı binadan 2000 İş Merkezi’nin yerindeki 2 katlı Belediye binasına taşındığını dün gibi hatırlıyorum.”

60 Yıl öncesinde Cumhuriyet meydanına bitişik Küçük Sanayi Sitesi vardı. Eski ustalardan Bitlisli Abdülkerim Usta ile ilk oto tamircilerinin isimlerini Mehmet Trak’tan öğrenmek mümkün.

Yaşı ilerleyen ilk berberlerden Trak, petrol kentinin bir belleği gibi…

ANILARLA 70’Lİ YILLARDAKİ MESLEK

Cumhuriyet meydanına komşu olan eski Emniyet Müdürlüğü’nün karakol bina sokağı benim için ‘Gazetecilik’ mesleğinin ilk yılları demek… Çocukken ağabeyim merhum Enver Arslan, çalıştığı merhum Abbas Koyuncu’ya ait Güven Matbaası’ndan Batman Gazetesi’nin eski sahiplerinden Haluk Yargıcı’nın Tosun Çayevi‘nin bulunduğu çıkmaz sokaktaki matbaasına ‘el dizgisi’ harflerinin bulunduğu kuvalet kasalarını taşır, ‘harf’ takviyesinde bulunurdu.

Harfleri yan yana dizip gazete çıkarmak zordu ama bir o kadar da keyifliydi.  El pedalıyla 2 sayfalı gazete çıkarmak ‘sabır’ işiydi. Bazen harf kuvaletlerinde harf kalmazdı. Örneğin ‘e’ harfini ters çevirip ‘a’ harfi diye kullanırdık. 1980 Darbesi öncesinde Batman Lisesi’nden mezun olduktan sonra çıkardığımız Batman Doğuş ve Yeni Zaman Gazeteleri’nde ‘muhabirlik’ göreviyle doyumsuz bir amatör gazetecilik keyfini yaşadım…

Sağlıkla kalın…