*Batman Çağdaş okurlarının, elektronik postadan gönderdikleri önemli mesajları tekrar kamuoyu ile paylaşmayı bir görev biliyoruz. Okurlar sağlık sorunundan toplu taşımacılığa, eğitimden tıp fakültesine dek bir yığın soruna dikkat çekiyor…

*Son yıllarda bu kentin nasıl değiştiğini çok değerli fotoğraflarla okurlarımıza duyurduğumuz gibi; iklimimizin de değiştiğine dikkat çekiyoruz. 50 Yıl öncesinde Batman ovasına kar yağdığında diz boyu olurdu. Şimdilerde kış mevsiminde yeri tutmayan, şehrin etrafındaki tepelerde 2-3 santimi tutmayan kar’ı ya görüyoruz ya da görmüyoruz…

MESAJ YAĞMURU

Rezzan Hakyemez: “Arif Arslan bey, Batman’ın can alıcı ve acil sorunu Güney çevre yolunda yeni hastane yatırımıdır. Batmanlılar bu sağlık yatırımı konusunda Vali sayın Hulusi Şahin’den müjdeli haber bekliyor. İyi ki bu önemli sorunları gündeme getirin sizin gibi gazetecilerimiz var.”

Kübra B. : “Yeni hastane unutulmasın. Yetkililer buna bir el atsın artık. Çok gecikti. Daha ne zamana kadar uzayacak. Yazık değil mi? Hastalar çok güçlük çekiyor. Sağlık her şeyden önemli. Valimiz sayın Hulusi Şahin’den müjdeli haberi dört gözle bekliyoruz.”

Akif T. : “Biz yeni hastane diyoruz. Yönetici değişikliği yerine yatırımların gündeme getirilmesini istiyoruz. Millet zor durumda diyoruz. Bölge Devlet Hastanesi’nin koridorları vatandaşları kaldırmıyor. Sağlık yatırımlarında son yıllarda ha bire geriliyoruz.”

Mehmet Akın: “Sağlık büyük sorun. Allah kimseyi Batman’da hastanelere düşürmesin. Hastanelerimizin durumu ortada. Etkili ve yetkililer, artık bu şehrin hak ettiği yatırımların peşine düşsünler. Bu şehir hak ettiği yatırımlara bir türlü zamanında kavuşmuyor.”

Hasan H. : “En büyük sorun tabii ki sağlık meselesi. Sizler bu sorunları yazdıkça; konunun muhatapları üzülerek söylüyorum; yönetici değiştirmekle zamanlarını harcıyorlar. Memleketin acilen 500 yataklı hastaneye gereksinimi var.”

Hamdullah B. : “Bence en önemli eksikliklerden biri de Batman’ın işsizlik problemi. Bu şehirde insanlar iş bulamıyor, işe giremiyor. Haliyle Batman'ı terk edip başka şehirlere göç etmek zorunda kalıyor. İkinci konu ise Batman’da özel sektörde çalışan işçiler düşük ücretle çalıştırılıyor. Uzun süreli fazla çalışma saatlerine maruz bırakılıyor, sigorta yapılmıyor. Asgari ücretin altında maaş veriliyor. Sigortası yapılmıyor, 12 saat süreyle çalıştırılıyor. Batman düz bir ovada. Her tarafına yatırım yapılabilir, ikinci organize sanayi bölgesi kurulmalı. Çalışma koşulları düzeltilmeli. Batıda çalışma saatleri daha esnek, maaşlar ise asgari ücretin altında verilmiyor. Sigortası mecburi yapılıyor. İşçi ve  insana değer verilmelidir. Öncellikle işsizlik sorunu çözülmeli Batman'ın.”

Deniz Bayram: “İşte Batman’ın yıllardır beklediği Vali. Eğitim, sağlık, ulaşım ve diğer hizmetlerle birebir ilgileniyor. Allah razı olsun Valimizden. Bir de imar ve inşaat sektörüne de bir el atmasını istiyoruz. Batman’a yeni bölgelerini de imara açar, Doğu ile Güney çevre yolu güzergahının da imara açılmasını bekliyoruz.”

Bayram B: “Allah yeni Valimizden razı olsun. 500 Yataklı yeni hastanenin inşallah en kısa zamanda ihale ve inşaat müjdesini verir.”

Mehmet Dicle: “Arif Arslan bey, siz Bölge Devlet Hastanesi ile yeni hastanenin sorunlarını yazdıkça gündemde maalesef hep yönetici değişikliği oluyor. Keşke memleketin acil sorunları gündem olabilse, tartışılsa.”

Berat B: “Öncelikle şunu belirtmek isterim ki; her gün Batman’ın tüm yerel gazetelerini okurum (İnternet ortamında). Sizin kadar bu şehrin sorunlarına duyarlı olan gazeteci maalesef yok. İnşallah sizin köşenizi okuyup da gazetecilik yaparlar. Size ve çalışanlarınıza başarılar diliyorum. Kanaatimce Vali sayın Hulusi Şahin bey hastane yatırımıyla ilgilendiği kadar kimse ilgilenmiyor, yazık bu yatırımın gerçekleşmesi için tam 6 yıldır bekliyoruz.”

Merve K: “Tek sorun hastane değil. Bu güzelim şehrin sorununa sahip çıkılmıyor. Verilen sözler tutulmuyor.  Bu memlekette siyasetle bir alakası olmayan insanların suçu ne? Batman’daki yerel  gazetelerimizin çoğu memleketin gerçek sorunlarını yazmıyor. Kamu kurumları kimsenin çiftliği değil. Milletin vergileri ile ayakta duran kurumlar herkese eşit mesafede olmalı. Kurumlar hizmet üretmeli.”

Rauf Belcem: “6 Yıldır hastane sözünün verildiği Batman’da, bu yatırımın gerçekleşmesi bekleniliyor. 500 yataklı yeni hastane yatırımı nedense zamanında yapılmadı. Halk bu hastane yatırımının takipçisi. Yarım milyonluk şehirde Tıp Fakültesi yok. Araştırma-İhtisas Hastanesi yok. Bari, Batman’ın kazanımı olan bu yeni hastane yatırımı gerçekleşsin.”

Servet Aygün: “Batman’ın Sağlık teşkilatının yetersizliği söz konusu. Bu teşkilatın başındaki yöneticiler, projelerin takipçisi olmalı. Neden 6 yıldır bekletilen bu yatırımın hızlandırılması için Sağılık teşkilatının başındakiler üzerlerine düşen görevi yapmıyorlar?”

Niyazi Gülcan: “Yerel yönetim kentte tek tarafı imara açtı, o bölgeye altyapı götürdü. Neden şehrin dört bir yanı imara açılmıyor? Valimiz sayın Hulusi Şahin’in, imar sorununa da el atmasını bekliyoruz. Şehrin diğer bölgelerinin de eşit bir şekilde imara açılması gerekiyor.”

LİSE BAHÇESİ BEYAZ’A BÜRÜNÜRDÜ

Petrol şehri Batman’ın fiziki yapısının son yıllarda ne kadar değiştiğini çarpıcı karelerle okurlarımıza sunuyoruz.

Dün, 1970’li yılların başında Gülistan Caddesi girişinde; şimdi ki Boraklar apartmanı karşısındaki bir evin bahçesinde diz boyu bulan ‘kar’ manzarasını siz değerli okurlarımızla paylaşmıştık.

Bugün de tarihi Batman Lisesi’nin 1973 yılında bahçesini ‘beyaz gelinlik’ giymiş gibi süsleyen kar manzaralı kareye dikkat çekmek istiyoruz.

Batman’ın iklimi son yıllarda öyle bir değişti ki, sormayın gitsin.

40-50 Yıl öncesinde kış mevsiminde ‘Kar’ manzaraları bir başka olurdu.

Şimdilerde kış geldi mi Kar’ı ya Kıra Dağı’nda görürüz ya da Raman’da.

Batman ovasına 50 yıl öncesi gibi kar düşmüyor. Düştüğünde de yeri tutmadan eriyor.

Oysa, yıllar önce kar yağdığında Batman ovası bembeyaz olurdu.

Çocukluğumuzun Batman’ı bir başka güzeldi. Dört mevsimi de yaşardık. Kış çetin geçerdi. Diz boyu bulan o kar manzaraları; şimdilerde tarih oldu. Hatta Baharı yaşamadan sıcak yaz mevsimine ‘merhaba’ diyoruz. Son bir iki haftadır havaların serinlediği Batman’da, güz dönemi bize kış döneminin kapıda olduğunu anımsatıyor.

Bakın, Batman Lisesi’nin 1973 yılındaki bahçe manzarasına?

Okulun bahçesi ‘Beyaz gelinlik’ gibiymiş gibi. O dönemin yöneticileri bahçede ‘kar’ manzarası için poz vermiş?

O eski günleri anlatan kareleri gördükçe hüzünleniyoruz.

Kalın sağlıcakla…