Kainattaki-evrendeki her şey düzen içerisinde hareket ediyor. En küçük moleküllerden, zerrelerden, hücrelerden, en büyük gezegenlere, yıldızlara, galaksilere kadar her şey hareket halinde olup, muazzam bir düzen, ahenk ve uyum içerisindedir. Öyle ki hareket halinde olan
hiçbir şeyde düzensizlik göremezsiniz…
Zaten bir düzensizlik olsa evrenin milyarlarca yıllık yaşamından söz bile edilemez…
Madem her şey düzen içerisinde ve hareket halindedir, demek ki büyük bir güç ve kudret sahibi vardır. Her şey bir ve tek yüce yaratıcının varlığını göstermektedir…
İslam inancımıza göre bütün kainatı yoktan var eden Allah’tır.
İnancımıza göre Allah’ın 99 sıfatı bulunmaktadır. Her şeyi işiten, her şeyi gören, her şeye gücü yeten, her şeyi ihata eden yaratıcı…
O yüce Yaratıcı, yani Allah (CC), bize, yani insanoğluna doğru yolu gösteren peygamberler göndermiştir. Seçkin insanlar vasıtasıyla bize neleri yapıp, nelerden kaçınmamız gerektiğini de açıklamıştır.
Hayır hayır bir dini vaaz vermek için bu satırları karalıyor değilim. Ancak içerisinde bulunduğumuz zorlu süreçte, ekonomik sıkıntıların tavan yaptığı bir zaman diliminde açlık sınırında yaşam süren insanları gözetmemiz gerektiğine dikkat çekmek isterken, dini bakış açısına da işaret etmek istiyorum.

İnsanoğlu ezelden ebede doğru yolculuğa giderken başıboş bırakılmamıştır. Bize doğru yolu gösteren peygamberler, birbirimize rahmet ve şefkatle yaklaşmamız gerektiği konusunda açık uyarılarda bulunmuşlardır.
**

**

ZORDA KALANIN İMDADINA KOŞMAK…
Bakınız, çok zorlu bir süreçten geçiyoruz. Dünyanın pek çok ülkesinde insanlar açlıktan ve susuzluktan kırılıyorlar. Mensubu bulunduğumuz din, bize öyle sorumluluklar yüklemiş ki, dünyanın öte yakasında bile olsa zor duruma düşen insanların imdadına koşmamızı emretmiştir…
İslam inancına göre zor duruma düşenlere yardımcı olmak dini bir görev. Eğer Afrika’da insanlar açlıktan kırılırken, burada kuş sütü eksik sofralara kurulan Müslümanlara bir görev düşmektedir.
Daireyi küçülteyim; ülkemizde aç geceleyen insanlar varsa, en yakınlarından başlayarak Müslümanlar sorumlu tutulacaklardır…
Daireyi biraz daha küçülterek Batman ölçeğinden meseleye bakalım.
Batman’ın bir kenar semtinde soğuktan titreyerek yatan veya aç geceleyen insanlar varsa, öncelikle o semtin varlıklı insanları onlara karşı yardımla sorumludur…

Eğer o semtin zenginleri, varlıklı insanları yoksulları gözetmezlerse, sorumluluk tüm Batman’daki varlıklı insanların boynuna girecektir!..
Herkes mali gücüne göre sorumluluk altına girecektir…

O zor durumdaki insanlara yardım etmek, aç geceleyenlerin karnını doyurmak gibi bir görev söz konusu olacaktır.
**

**

Burada zorunlu zekat, sünnet olan fitrelerden veya sadakalardan söz etmiyorum.

Zekat zaten Allah’ın malıdır. Bir zengin zekatını dağıtırken, yoksullara büyüklük taslayacak olursa, vay o zenginin haline!..
Böylesi zenginlerin yerinde olmak istemem…

Altından kapısı olan evim olsa insanların gönlünü kırdıktan sonra neye yarar ki?
Zekat istemek için kapımıza gelen insanlara hoşgörü, nezaket ve insani yaklaşım göstermeliyiz. Kendimizi o insanların yerine koyarak, yani empati yaparak bize yapılmasını hoş karşılamayacağımız bir muameleden kaçınmalıyız.
Evet, İslam tüm Müslümanlara şu temel mesajı veriyor: Dünya, dünya cihetiyle fanidir, boştur. Dünya hayatı bir oyun ve eğlenceden ibarettir!..
Ancak ahiret boyutuyla dünyanın önemi çok büyüktür. Burada ebedi bir hayatı kazanmak söz konusudur. Eğer bize emanet olarak verilen dünya malını hayırlı amaçlar için kullanır, yoksulları gözetir, zor durumdaki insanların yardımına koşarsak, kazananlardan olacağız. Bu
bilinçle dünya malına yaklaşacağız.
Gerçekler çok açıktır. Dünya malı burada kalıyor. Geçici hayatımızda belki bize rahatlık sağlayabilir. Ancak akıl sahipleri geleceği düşünenlerdir.

Bakınız, dünya hayatı açısından ‘geçmiş’, mazi olup gitmiş, ‘geleceğin’ ise bize neler getirebileceğini asla kestiremeyiz. Şu halde bütün yaşamımız geçirdiğimiz ‘an’lardan ibarettir.
Önemli olan geleceğe hazırlanmak, insanlara faydalı amaçlar peşinde koşmaktır. Dünya malını da bu amaçlar doğrultusunda emanet olarak bilip, ona göre hareket etmektir!..

Havalar iyice soğudu, zor durumda olan nice insanların olduğunu çok iyi biliyorum.

Herkes duyarlı olur, çevresindeki mağdur ve çaresizleri gözetecek olursa, sıkıntılar kısmen giderilebilir. Hepimiz sorumluluk bilinciyle hareket edelim. Birbirimizi makul şekilde uyaralım, duyarlılığımızı artıralım. Rabbim duyarlı, vicdanlı insanlarımızın sayısını arttırsın.