*Batman Çağdaş’ta 37 yıl, Gazetecilikte ise 40 yılı aşkın süredir görev yaptığım yerel medyada bu mesleğe başlarken; tanıdığım meslek büyüklerimizi, şimdi de bu şehrin dününe tanık olanlardan dinliyoruz.

MESLEĞİMİZİN BÜYÜKLERİ…

Bugün konuk ettiğimiz iş dünyasındaki saygın sima Hüseyin Aydiş’ten dinlediğimiz; Batman ilk gazetecileri Nazım Sökmen, Haluk Yargıcı, Haşim Ünal ve Hüsamettin Turan, yerel ve yaygın medyanın zor döneminde mesleğin çilesiyle buluşan isimlerdi. Evet, biz o dönemlerde duayenimiz merhum Haluk Yargıcı’nın, eski Tosun Çay evi çıkmaz sokağındaki Matbaada el dizgisi ve pedalla; tabloid 2 yapraklı gazetenin dizgi ve baskı işleriyle uğraşırdık. O duayen gazeteciler ise yerel gazetenin yaşaması, gelişmesi için kafa yoran, küçücük şirin petrol kentinin sorunlarının çözümü için de mücadele ederlerdi.

Batman’ın ilk gazetecilerini bugün bize anlatan ve 1969 yılında Batman’ın ilk esnafları arasında yer alan Hüseyin Aydiş, bakın neler diyor:

“Bu şehrin eski gazetecileri öyle saygınlardı ki, dönemin ilçe yöneticileri onları gördüğünde ceketlerinin düğmelerini ilikler, saygı duyarlardı. Onlar örnek insanlardı. Sadece yöneticiler değil, herkesim eski gazetecilere büyük değer verirdi.”

Evet, o eski gazetecilerin anılarını, bu şehrin dününe tanık olanlardan dinledikçe duygulanıyoruz, hüzünleniyoruz.

Bu şehrin anılarını yazdıkça, mesleğimizin duayenlerinin çile dolu günler yaşadıklarını bir kez daha öğreniyoruz.  

Bugün köşemi kısa tutup bu şehrin dününe tanıklık yapanlardan mesleğimizin büyüklerine olan saygınlığı anımsatmaya çalıştım.

Kısacası; ünlü yazar Yaşar Kemal’in dediği gibi “O İyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler.”

Kalın sağlıcakla…