* ‘Dondurmacı Amca’ sloganı ile ürünleri başta bölge olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanında satan Donsa'nın kurucusu Mehmet Başaran'ı dinledik. Gök taksi ile şimdi ki Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi karşısındaki pastanelerde ürettikleri kaliteli dondurma, günümüzde artık marka oldu...

*Bu şehrin emektarlarından Orhan Kubba yıllarca fırıncılık ve taksi sürücülüğü yaptı. Tam 49 yıldır terzilik mesleğine görül veren Şerif Tileği de 'Eski Tekel Caddesi’ olarak bilinen Gülistan Caddesini terk etmemiş. Eski esnaflar arada bir nostalji yaşamak için ziyaretleri ihmal etmiyor. Onlar eski günleri anıyor ve ekliyorlar: “Nerede o eski Batman…”

DONDURMADA MARKALAŞMAK
Dondurma imalatında 40 yıla yakın süredir hizmet veren Mehmet ve Bahattin Başaran kardeşlerin, “Dondurmacı Amca” sloganı öyle bir tuttu ki; sormayın gitsin. Yaz mevsiminde dondurma severler, bu sloganı dilinden düşürmüyor.

Başaran kardeşler, yıllarca dondurma imalatı üzerine mesleklerinde başarılı olan saygın simalar.

1979 Yılında bu işe başladıklarında mekanları şimdi ki, Gök taksinin bulunduğu ve eskilerin deyimiyle balıkçıların yer aldığı alandı.

İki kardeş el ele verip 1986 yılına kadar ‘Gök taksi’ çevresinde ürettikleri o kaliteli dondurmayı, yine 1990 yılı öncesine kadar şimdi ki Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi karşısındaki ‘Başaran Pastanesi’ne taşımışlardı.

Batman ‘İl’ olmadan önce kent merkezinde pastane-dondurma imalat mekanı bir elin parmak sayısı kadardı.

Başaran Pastanesi, o zamanlar kentin en gözde mekanlarındandı.

Çocuklukları ve gençliklerinde kaliteli dondurmayı markalaştırmak için Mehmet ve Bahattin Başaran kardeşler kafa yordular ve günümüzde hayal ettikleri tesisi bu şehre kazandırdılar.

BATMAN’DA MODERN TESİS
Batman-Hasankeyf kavşağına yakın bir mesafedeki modern tesiste dört ayrı marka var;

Dondurmacı Amca, Dosella, Donsa ve Bizim Dondurmacı ürünlerinin üretildiği tesisler mükemmel.

Onlarca kişiye istihdam alanı açan, tesiste yurtdışından getirilen modern dondurma imalat makineleri ise göz kamaştırıyor.

Dondurmaca Amca'nın ürünleri sadece Doğu ve Güneydoğu’yu kapsamıyor. Ege’nin incisi İzmir ve ticaretin merkezi İstanbul'da bile ‘Dondurmacı Amca’nın ürünleri var.

Daha önce Irak’ta komedyen ‘Bave Teyyar’ lakaplı sanatçının, TV’lerde reklamını yaptığı ‘Dondurmacı Amca’nın merkezlerinden biri de dondurma üretim merkezinin kalbi olan Kahramanmaraş'ta da modern bir tesisi bulunuyor.

Geçenlerde sohbet ettiğimiz 54 yaşındaki Mehmet Başaran, Batman'da ürettikleri dondurmanın nasıl markalaştığının öyküsünü özetliyordu bize:

"Biz hiç bir zaman kar marjını düşünmedik. Ciro ile hedef belirlemeye çalıştık. Tesislerimize modern makineler kazandırdık. Markalaşmak için Kahramanmaraş'ta bir tesis kurduk ve İstanbul piyasasına da girmeyi planladık. Böylece önemli bir adım attık ve ürünümüzü markalaştırdık. Çocukluğumuz ve gençliğimiz bu şehrin kenar mahallelerinde geçti. Dondurma imalatına başlarken, hep kalite ile yarıştık. Tecrübeli ekibimizle bugün ürünümüzü ülkenin dört bir yanına ulaştırmanın mutluluğunu yaşıyoruz..."

Dondurmacı Amca ile sohbet süremiz dardı ama bu şehrin marka firmasının ‘dünden bugüne’ geçtiği evreleri görünce; bu örnek girişimci kardeşleri kutlamamak elde değil…

“NEREDE O ESKİ BATMAN…”

Batman'ın eski simalarını tek-tük de olsa bu köşede ağırlıyoruz.

Bir de 600 gündür devam eden ‘Batman'ın Fotoromanı’nda petrolcülerin öyküsüne de yer verip ‘dünden bugüne’ şehrin kimliğini de Batman Çağdaş ön plana çıkarıyor.

Batman'ın eski çarşısına paralel olan ‘Tekel Caddesi’ yani Gülistan Caddesi de 1980’li yıllarda hızla değişimin yaşandığı bir güzergah oldu.

Geçen hafta sonu terzi Şerif Tileği'nin mekanında eski günleri anlatan 73 yaşındaki Orhan Kubba'yı dinledik.

Kubba ailesi, bir zamanlar hem un mamullerinde hem de ilk taksicilikte bu şehrin dününe tanıklık yapan saygın simalardı.

Aslında bu şehrin belleğini bu simalardan öğrenmek gerekiyor.

Bakın Orhan Kubba ne diyor:

"1950'li Yılların başında Batman'a geldik. O zamanlar 14 haneli İluh’tu. Bir de su altında kalan Elmedina kasabasından söz ediliyordu. Şimdi ki modern apartmanların bulunduğu yer sazlık ve ormanlıktı. Birinci cadde de Hayat Ekmek Fabrikası vardı. Babam merhum Nadir Kubba, fırın işletiyordu. Ben fırın da işe başladım. Sonradan Hayat taksiyi kurduk. Ağabeylerim ve kardeşlerimin çoğu taksicilik yaptı. Batman'da bir ömür geçirdik. Cumhuriyet Meydanı yoktu. O günleri dün gibi hatırlıyorum…"

Sohbete bir ara 49 yıldır terzilik yapan Şerif Tileği katıldı:

"Nerede o eski Batman, Orhan ağabey. O Batman'ı hepimiz arar olduk. Şehir büyüyünce herkes birbirine yabancılaştı. O eski günleri özlememek elde mi? Ben de 7 yaşında iken terzi Muhip'in yanında bu işi öğrendim…"

Kısacası; Batman'ın dünü belki bugünden daha iyiydi ama artık bu şehrin marka firmaları var ve şehri dünden bugüne taşıyan emektarlar...