Dünden devam

Değerli Okurlar, son olarak bugünkü yazımda da Doğaya Güç Kat Çalıştayı ile ilgili değerlendirme yapmak istiyorum.

İzmir’deki Çalıştay’da, karar alma sürecinde farklı sivil toplum kuruluşları temsilcileri olarak bir araya gelmiştik.

Avrupa Birliği kapısında bekleyen ülkemizde, sivil oluşumların faaliyetlerine izin veren, memurların bile bu örgütlenmelerde yer almasını teşvik eden yasal mevzuat gerçeğini biliyorsunuz.

Bu çerçevede yaklaşık 30 yıldır bir gönüllü olarak toplum yararına faaliyet gösteren, insan hakları, doğa, çevre ve yardımlaşma amaçlı yapılarda yer alan biriyim.

Düşüncemde karar alma süreçlerinde olmadığımız bir yapıyla çalışmam.

Doğa Araştırmaları Derneği’nin daveti üzerine gittiğimiz İzmir Çalıştayında karar alma sürecinde yer aldık.

Orada yeni bir ağ, yani üst çatı yapısı oluşturulmasında fikir birliğine vardık.

Ülkede doğa ve çevre mücadelesi veren 80 STK, 136 kişilik temsilci katılımıyla uzlaştığımız yeni yapının çalışma yönergesi ve tüzüğünü hazırladık. Doğa Güç Kat Ağı ismi üzerinde de yapılan oylamalarla uzlaşma sağlandı.

GÜZEL SUNUMLAR…

Söz konusu ağın oluşturulma fikri kime aitse, takdiri hak ediyor.

Doğaya Güç Kat Çalıştayı, çevre aktivisti Sayın Güler Bozok’un sunumuyla başladı. Sonrasında sözü alan Doğa Araştırmaları Derneği Başkanı Sayın Osman Erdem, ülkede faaliyet gösteren STK’lar arasında etkili bir iletişim ve işbirliğini amaçladıklarını belirterek, katılımcılara teşekkür etmişti.

İlk iki gün kapalı salon toplantılarında yeni ağın oluşturulması için tüzük ve çalışma yönergelerinin çıkarılması için bütün oturumları proje danışmanı Sayın Sunay Demircan yaptı.

Burada katılımcılara söz verme konusunda eleştirebileceğim bazı yanlışları olmasına karşın, iki günlük emeği nedeniyle görmezden geleceğim.

Kaz Dağları mücadelesi adına sunum yapan Süheyla Hoca ile Buğday Ekolojik yaşamı Destekleme Derneği adına, “Zehirsiz Sofralar Ağı Projesi” için sunum yapan Oya Hanım, güzel bilgiler verdiler.

Zoom üzerinden salona bağlanan Temiz Hava Hakkı Platformu temsilcisi Sayın Avukat Pınar Gayretli, ülkemizdeki hava kirliliği ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Özellikle gıda güvenliği konusunda güzel çalışmalar yapan Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin verdiği mücadele hakkında keşke toplumumuzun geniş kesimleri bilgi sahibi olsaydı diye düşünüyorum.

Çalıştayda Hakkari Cilo Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı Sayın Hacı Tansu, çarpıcı görselleriyle bir sunum gerçekleştirdi. Küresel Isınma’nın Cilo Dağı’nı nasıl tehdit ettiğine dair düşündürücü fotoğraflar sunarken, (o anları Van ÇEVDER Başkanı Sayın Ali Kalçık’la kayıt altına aldık) ülkemizin bu güzelim cennet köşesinin de tanıtımını yaptı. Güzel sunumlar yapan çevre ve doğa dostlarına saygılarımı sunuyorum.

**

**

KUŞ PROFESÖRÜ İLE TANIŞMANIN MUTLULUĞU…

Doğaya Güç Kat Ağı’nın temel hedefleri, önceliği, ülke genelindeki doğa ve çevreye yönelik tehditlerin bertarafı için mücadeledir diye özetleyebilirim.

Ağ, bu temelden hareketle yeni yönetimin alacağı kararlarla hareket edecektir.

Doğaya Güç Kat Ağı Çalıştayı sonrasında İzmir Kuş Cenneti’ni ziyaret ettik.

İzmir’den epey uzakta olan Gediz Deltasın’ndaki Kuş Cennetine iki otobüsle gittik.

Aşırı rüzgar/lodos yüzünden o güzelim alanı yaya dolaşamadık.

Gezi öncesindeki gecede otel salonunda düzenlenen Kuş Profesörü olarak tanınan Sayın Prof. Dr. Mehmet Sıkı’nın gece söyleşisi oldukça etkiliydi…

Kuş Cenneti için verilen mücadelesine hayran kaldım…

O değerli Hocamızın Kuş Cenneti için verdiği mücadeleyi anlatan kitabını herkesin okumasında fayda görüyorum.

Adeta ömrünü bunun için adayan değerli Hocamızı Batman’a konferans vermeye davet ettim ve imzalı kitabını aldım.

İnşallah o hocamızı Batman’a getirip, konferansını dinleyeceğiz.

Toprak Dede Hayrettin Karaca, ünlü aktivist Orhan Kural ne ise, Mehmet Sıkı da böyle biridir diye düşünüyorum.

Sonuç olarak daha yaşanabilir bir doğa için mücadele veren herkesi selamlıyorum.

Ülkemizin, doğa ve çevre mücadelesi veren bilim insanlarına, aktivistlere, gönüllülere ihtiyacı vardır. Bu mücadele ibadet gibi değerlidir.

Sağlıkla kalınız.