Mayıs ayı ihracat verileri açıklandı. Ülkemiz ihracatı yüzde 11,4 artışla 24,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. TİM tarafından açıklanan Denizli ihracatı yüzde 14,8 artışla 416 milyon dolar seviyesinde seyrederken, Denizli İhracatçılar Birliği'nce kayda alınan ihracat yüzde 25,8 artışla 348 milyon dolar oldu. Denizli ihracatının mayıs ayında ulaştığı bu değer, 2022 yılının haziran ayından bu yana aylık bazda en yüksek ihracat olarak kayıtlara geçti. Ocak-Mayıs döneminde ise Denizli ihracatı yüzde 3,5 oranında artışla 1,8 milyar dolar seviyesinde kaydedildi.
Denizli’nin ihracat rakamlarını değerlendiren DENİB Başkanı Memişoğlu, “Bilindiği gibi, özellikle son aylarda kurlar neredeyse sabit seyrediyor. Kurlarda yaşanan bu seyir, girdi maliyetlerindeki yükselişin altında gerçekleşiyor. Uluslararası kurumların ABD Doları/TL yılsonu tahminleri sene başından bu yana aşağı yönlü revize ediliyor. Enflasyonun altında olan kurlardaki artış oranının ve seyrin rekabetçiliğimizi etkilediğini söyleyebiliriz. Benzer şekilde Euro/Dolar paritesindeki seviyeler de ihracatçı için avantaj sağlamıyor. Buna rağmen, ihracatçılarımız ihracata konu ürün çeşitliliği ve pazar sayısı bakımından fark oluşturmaya devam ediyor. Bu durumu ihracatçılarımızın dinamizmine ve tecrübesine bağlıyoruz. Her birine bir kez daha ayrı ayrı teşekkürlerimizi sunuyoruz. Mayıs ayında önde gelen sektörlerimizin tamamında ihracat arttı” dedi.
Alternatif sektörlerdeki çarpıcı artışlar dikkat çekti
Sektörler hakkında değerlendirmede bulunan Başkan Memişoğlu, “Mayıs ayında Denizli ihracatını sektörel olarak değerlendirdiğimizde; tekstil-konfeksiyon ihracatının yüzde 7,5 artışla 133 milyon dolar, elektrik-elektronik ihracatının yüzde 20,3 artışla 82 milyon dolar, demir-demir dışı metaller ihracatının yüzde 31,1 artışla 67 milyon dolar, tarım ihracatının yüzde 8 artışla 30 milyon dolar, madencilik ihracatının ise yüzde 3,7 artışla 27 milyon dolar olduğunu görüyoruz. Mayısta 14 sektörümüz ihracatını artırırken; otomotiv endüstrisindeki yüzde 65, kuru meyve sektöründeki yüzde 42, hububat-bakliyat-yağlı tohumlar sektöründeki yüzde 37, fındık mamullerindeki yüzde 27, makine sektöründeki yüzde 19 oranındaki çarpıcı artışlar dikkat çekti” diye konuştu.