Ramazan ve Kurban bayramları iki dini bayramlarımız. Bu bayramlarda doğal olarak inancımızın gereği olarak yardımlaşma, dayanışma, affetme ve yeniden başlama gibi girişimlerin gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Bu nedenledir ki herkes en iyi sofrasını hazırlar, en iyi ve güzel elbisesini giyer, en güleç maskesini takar ve yakınlarını, dostlarını, sevdiklerini beklemeye başlar.

Yeni bir umut, yeni bir başlangıç için hazır hale gelir. Paylaşımın en güzeli olan sevgi ve saygı temelli kardeşlik duygularımız tekrar canlanmaya başlar.

Umut edilen ve beklenen budur ancak ne yazık ki durum böyle değil. Çocukken dört gözle beklediğimiz bayramlar büyüyünce değişmeye başladı. Artık eskisi gibi bayramlardan, dağıtılan şekerlerden, yenilen yemeklerden, alınan elbiselerden zevk alamıyoruz. Hayatın gerçekleri bizi zorlamaya başlıyor çünkü.

Çocukluk bayramlarımızı özlememizin altında belki de bu gerçeklik yatıyor. Çocukken dünya farklıydı. Alınan yeni bir ayakkabı, bir tişört ve pantolon yastıklarımızın başını süsleyince o gece hayıtımızın en mutlu uykularından birine başlardık. Şeker torbası daha günler öncesinden temin edilir yastık altına konurdu. Sabah şeker toplama zamanı için erkenden uykuya dalınırdı. Bir hedef vardı. Yeni elbiselerle sokağa çıkmak ve toplayabildiğimiz kadar şeker toplamak. Sonrası malum oyunlar, ufak çaplı tartışmalar, kirlenen üst baş bazen de fazla şeker yemekten ağrı yapan bir karınla bayram seansını geçirirdik.

Büyüyünce bunların hepsi gidiveriyor. Maske düşüyor ve hayatın rolü değişiyor. Artık beklentiler size yönelmiştir. Çocukların özlemle bekledikleri taleplerini karşılamak zorunda olan sizsiniz. Onlar mutlu olsunlar diye çabalayan baba rolü size kalmıştır. Ancak sağlamanız gereken sadece çocukların mutluluğu değil artık.

Eskiden bir yetim için düşünülür onu mutlu etmek için uğraşılırdı. Eskide çocuklar fakir ve mağdur arkadaşlarına oyuncaklarını verir onları sevindirmeye çalışırdı.

Eskiden bayramlarda sadece sevinçler vardı büyüdük her şey değişti ve artık hüzünler var. Yine bir Ramazan Bayramı kutlayacağız. Ama bir farkla sokağa çıkamayacak sevdiklerimizle kucaklaşamayacak ve bayram namazı kılamayacağız. Sevdiklerimizin bayramını telefonda kutlayacağız.

Evet, bayram güzel. Hele Ramazan ayının tamamlanması sonucunda kutlanması ayrı bir güzellik katıyor. Lakin artık çocukluğumuzdaki gibi mutlu bayramlar kutlayamıyoruz. Biz büyüdük ve değişti insanlar!

Mübarek Ramazan Bayramınızı kutlar, sağlıklı, huzurlu, kazasız ve belasız günler dileğiyle.

Selam ve dua ile…