*Korona vaka sayısında son günlerde artışın olduğu illerden biriyiz. Oysa, Batman Kurban bayramı öncesinde vaka sayısının en düşük olduğu illerdendi. Haritamız artık ‘Kırmızı’ya döndü. Dün Batman Çağdaş’ın sürmanşeti “Geçen yıla döndük” başlıklı haberi dikkat çekiciydi. Batman, neredeyse geçen yılın tablosuna döndü…

*Covid virüsüne yakalananlar şu günlerde hastanelerin yataklarını doldurdu. Ne Eğitim-Araştırma ne de özel hastanelerde ‘yer’ kalmadı. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Covid’li hastalardan fark ücreti almayan hastanelerin başını Özel Batman ile Zilan Hastaneleri çekiyor. İki Hastanenin de başında bulunan Dr. Yavuz Tüzün, net konuşuyordu; “Biz bu süreçte hastalara en ufak bir şeyin yansımamasından yanayız…”

BİR DOZ AŞI YETMİYOR
Dün sabah erken saatlerde emekli bir eğitimcinin sesi kesik kesik geliyordu cep telefonundan.

Nefes alışı ve verişinden covidli olduğu anlaşılıyordu.

Tanıdık bir simaydı.

Ailesiyle birlikte karantinaya alınmıştı.

Geçen hafta ailesinin gittiği Batman’ın yakınındaki bir köyde oturanlardan Korona’ya yakalandıklarını anlatıyordu eski eğitimci;

“Önce aileme sonra bana buluşan bu illet salgının bünyemi bu kadar etkileyeceğini hiç tahmin etmiyordum. Nefes almakta zorlanıyorum. Vücudumun dört bir yanı ağrı içinde. Eklemlerim feci şekilde ağrıyor. Yemekten kesildim. Ne yapacağımı bilemiyorum.”

Aşı olup olmadığını sorduğumda bir gerçeği itiraf ediyordu eğitimci;
“Tek doz aşı olmuştum. Şansıma iki kez aşı olmaya gittiğimde aşı kalmamıştı. İlk doz aşı oldum, neden ikincisini yapmayayım. Ben aşı karşıtlarına karşıyım. Eğer aşılarımı tam yapmasaydım, bugün Covid’i ağır geçirmeyebilirdim.”

Söz dönüp dolaştı hastanelerin yatak ücreti meselesine döndü.

Emekli eğimci dert küpüydü adeta;
“Nasıl anlatıyım. Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yer yok. Bazı Özel Hastanelerden fiyat sordum. Sormaz olaydım. Yatış ücretleri pahalı geldi. Bakanlığın belirlediği bir fiyat rayici var. Tabii ki, bir-iki hastane hariç. Eğer, hastanede yer bulabilseydim orada tedavimi sürdürecektim. Bu süreçte imkanları olmayan o kadar vatandaş var ki; keşke yatış ücretlerinde ciddi bir fark uygulaması olmamış olsaydı…”

DR. TÜZÜN; “BİZDE FARK OLMAZ”
Özel Batman ve Zilan Hastanelerinin İşletmecisi Dr. Yavuz Tüzün, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği fiyatların dışına çıkmadıklarının altını çiziyor.

Dün görüştüğümüz Dr. Tüzün, bakın neler diyor:

“Covid salgını döneminde hastalanan vatandaşlarımıza yardımcı olabilmenin çabası içindeyiz. Bu süreci özel bir durum olarak görüyoruz ve vatandaşlara her konuda kolaylık sağlıyoruz. Covid’li hastalar için her gün steril malzeme kullanılıyor. İki hastanemizde de Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği fiyatlar geçerli. Bakanlığın fiyatı neyse biz de o uygulanır. Bakanlığı’nın Covid hastası için tespit ettiği yatış-tedavi ücreti günlük 600 TL’dir. Geçen yıl ödemelerde kısa bir süreçte aksaklık oldu. Bu yıl herhangi bir sorun yok.”

İki hastanede de Covid’den yatan hastalar var.

Hastalar, fark almayan hastanelerden memnun.

Yatan birçok Covid’li hasta şu günlerde sağlık kuruluşlarının tümünden ‘destek’ bekliyor.

Covid vakalarının arttığı şu günlerde sağlık kuruluşlarının tek beklenti; vatandaşa biraz daha kolaylık…

********

İZ BIKARAN MUHTARLARDI

Batman’da 5 dönem muhtarlık yapmak her babayiğidin harcı değil.

Bu rekor; Batman’da Cumhuriyet’in eski muhtarı Halil Alp’teydi.

1980’li Yıllarda gazeteciliğe başladığımda Batman’da belki de en fazla sorunlarını işlediğimiz semtlerden biri de Cumhuriyet idi.

Ülkenin ilk rafinerisine komşu olan Cumhuriyet ile Şirinevler’de geçmişte hava kirliliğinden altyapıya kadar bir dizi sorunu vardı ama takdir ettiğim muhtarlardan biri Halil Alp diğeri ise Remzi Adsan’dı. Yok’lukların olduğu dönemde semtlerin sorunlarını her platformda dile getiren eski muhtarları aramamak elde değil.

Cumhuriyet Mahallesi’nde mütevazılığıyla hep planda olan Halil Alp, iki dönemdir muhtarlığı bırakmıştı, köşesine çekilmişti.

Cumhuriyet Mahallesi’nde 7’den 77’ye herkesin sevdiği o güzel sima, kalbine yenik düştü.

Sesiz-sedasız ayrıldı aramızdan.

Fedakar muhtar Alp’i kaybettik.

Mahallesi’ndeki Cuma’ya Usta’ya gittiğimde arada sırada karşılaştığımız Alp ile arada bir eski günleri konuşurduk.

Eski muhtarlık günlerini anlatırdı.

Allah rahmet eylesin.

Halil Alp’in isminin Cumhuriyet’teki bir güzergah ya da sokakta yaşatılması semt sakinlerinin isteği.

İz bırakan Muhtar Alp’e Allah’tan rahmet, sevenlerine sabır diliyorum…