* ‘Beni ağlatmaya ne hakkınız var’ diyen çok değerli sima Batman’ın ‘ilçe’ dönemine tanıklık yapan Petrolspor’un ilk kaptanı Erdem Güzelses’ten başkası değildi. Batman Çağdaş Web TV’nin ekranlarından duygusal bir konuşma yapan Güzelses, bize duygu dolu anlar yaşattı. Çok yaşa ihtiyar delikanlı…

*Yörenin bağrından çıkan sanatçı Sermiyan Midyat’ın 2009 yılında Gercüş’ün Nurlu (Dırikfan) köyünde çektiği ‘Ay Lav Yu’ filmin üzerinden 11 yıl geçmiş. Köylüler, o taş konakta yeni bir film çekimini daha bekliyor. Tinne yani ‘Yok’ köyü, o filmle ünlenmiş…

BATMAN, ONLARLA GÜZEL’Dİ
1950’li Yılların sonlarında ‘İlçe’ olan Batman’ın yaşayan tarihi ve Petrolspor’un ilk kaptanı 87 yaşındaki Erdem Güzelses, önceki Pazar gecesi bizi duygulandırdı, hüzünlendirdi.

Henüz Batman ilçe olmazken, 23 yaşındaki bir delikanlı olan Erdem Güzelses, İluh’un 1960 öncesi yıllarını anlattı.

Şark Bülbülü efsane sanatçı Celal Güzelses’in oğlu olan Erdem Güzelses, öyle bir nostalji yaşattı ki hem kendisi ağladı, hem de ekran başındaki nice Batmanlıyı duygulandırdı…

Duygu dolu bir konuşmayla herkesi ama herkesi petrol şehrinin o eski günlerine götüren Güzelses’e teşekkürler.

Programın moderatörü ve Editörümüz Barış Arslan’a, “Ne hakkınız var beni ağlatmaya” diyen o ihtiyar delikanlının sözleri, Batman’ın Çağdaş’ın yüzlerce okurunu da 50 yıl öncesine götürdü.

Ne de güzeldi o değerli simanın sözleri..

İhtiyar delikanlı, kara altının memleketinde gördüklerini, kadim şehir Diyarbakır’da görmemişti.

“Diyarbakır’da olmayan çim saha Batman’da vardı. Tenis kortu, golf sahası ve olimpik yüzme havuzunu ilk defa Batman’da gördüm. Site ailelerinin alış-verişlerini yaptıkları mükemmel bir ekonoması vardı Batman’ın” diyen Güzelses’in bir ayağı da Site dışındaki ilçe merkezindeydi;

“İlk marketi açan Kıvırcıkları unutur muyum hiç. İluh’un önde gelen simalarından Hüsnü Tavukçu’yu, İnsel ailesini…  İluh’ta oturanlarla kardeş-ağabey gibiydik.”

İlerleyen yaşına rağmen hafızası dinç olan Erdem ağabey, o isimleri bir bir nasıl da hatırlıyordu…

TPAO’yu ‘TPAO’ yapan Hasan Göker, Suat Çalışlar, Mustafa Solim, Melih Genca, Gültekin Köksal, Latif Kayıran ve Süreyya Ekim gibi bu kente değer katan simaların adlarını tek tek sayan Erdem Güzelses, ekranda gösterdiği TPAO rozeti ile yüzüğe dikkat çekmeden edemiyordu;

“En kıymetli malım, servetim bunlar…”

Geçmişte TPAO ne değerleri burada çalıştırmış...

Erdem Güzelses’in oğlu Celal Güzelses de 1960’lı yıllarda Batman’a gelen ünlü sanatçıları hatırlatıyordu bize. Yaşar Özel’den Tanju Okan’a, Cem Karaca’dan Barış Manco’ya… ‘Toprağın Kanı’ filminde rol alan Hakan Balamir, Fatma Girik… Hazal filminde de yine sinemanın sultanı Türkan Şoray’dan Hüseyin Peyda’ya kadar ne ünlü sanatçıların TPAO tesislerinde ağırlandığını bize bir kez daha hatırlattılar Güzelses’ler.

Ulusal bayramlarda örnek eğitimci Mehmet Yıldız, Mehmet Ali Buğday, Şahver Kaya ve Ziyaeddin Aksoy gibi idealist eğitimcilerin düzenledikleri etkinliklerle TPAO’nun her alanda bir zamanlar kentin nabzını elinde tuttuğunu anımsatan Güzelses ailesine teşekkürler.

İyi ki varsınız.

TPAO, 1968’de orkestrasıyla Türkiye’nin gururu olmuştu.

Çok yaşa ihtiyar delikanlı.

İhtiyar delikanlı Güzelses, bizi TPAO’nun o güzel yıllarına götürünce, bu şehrin bitmez bir sevdasının da ‘TPAO’ olduğunu bir kez daha anımsattı bize…

TPAO, BU ŞEHRİN SEVDASIDIR
Kim ne derse desin, TPAO bu şehrin ‘Sevdası’dır...
Evet çoğumuz gibi benim için de TPAO bir sevda...
Çocukluğum... Gençliğim... Ve olgunluğum...
Hayatımız, TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’ndeki etkinliklere endeksliydi...

Batman Ortaokulu’nda okuduğumda TPAO Kütüphanesi’nden yararlanırdım,  arkadaşlarımla gittiğim eski Park Restoran’ın yerindeki Kütüphane bizim her şeyimizdi. Beyaz Saray’da karnımızı doyurur, kapalı spor salonunda eski milli güreşçilerin müsabakalarını izlerdik.

Son durak ise TPAO’nun emektar sahası olurdu... ‘Koçero’ lakaplı Salih Eren, Şanlıurfalı İrfan ve Şükrü baba’dan kurulu Petrolspor’un maçlarını büyük bir keyifle izlerdik.

1980’li Yıllarda Efsane Bölge Müdürü Mehmet Yamaç’tan Aydın Saral’a, Fikret Yöndem’den Erdal Ahıska’ya, Bayram Kara’dan Talat Atalay’a dek çok değerli petrolcülerle sahalara gittik. Sayısız petrol haberleri yaptık.

TPAO’da Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal, ağabeyi Korkut Özal, SHP eski lideri merhum Erdal İnönü ve petrolden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler ile sohbet ve röportajlar yaptık.

Anılar, anılar…

Evet, ‘TPAO, Batman için bir sevdadır, Bir okuldur. Bir Kültür’ dedik…

NURLU (TİNNE) KÖYÜ…

Yöremizin bağrından çıkmış Sermiyan Midyat, 2009’da Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Nurlu (Dırikfan) köyünde ‘Ay Lav Yu’ filmini çektiğinde, biraz da ironi kattığı bu yapıtın gişe rekorlarını kıracağını tahmin etmiyordu.

60 Haneli Nurlu köyü, Midyat-Dargeçit sınırında.

Sanatçı Midyat, öyle güzel bir yerleşim birimi seçmiş ki…

Köyün kıyısındaki o taş konak, başlı başına bir eser.

6 Ay süreyle çekimlerin yapıldığı o taş binada, nasıl o zengin kadroyu bir arada bulundurmuş.

Filmde Polis Akademisi’nden tanıdığımız ABD’li oyuncu Steve Guttenberg’ten birçok yıldız sanatçının yer aldığı Tinne (Yok) köyündeki taş yapı, yıllara meydan okuyor.

Nurlu köyü sakinleri, şimdilerde in-cinin top oynadığı o taş yapıda yeni bir film çekimi için de Sermiyan Midyat’tan müjde bekliyor.

Nurlu Köyünde sizi karşılayan 2 katlı taş konaklar ayrı bir dünya...

Bir başkadır benim memleketimin manzarası…

Sağlıkla kalın…