Gün geçtikçe bir yenisi ile karşılaştığımız istismar haberlerini okudukça insanlığımızdan utanır olduk. Duymaktan bile rahatsız olduğumuz bu haberler maalesef ki günümüzün gerçeği. Kaldı ki çocukları istismar eden kişiler yine yaşadığımız toplumun bir üyesi. İşte bu yüzden sevgili ebeveynler çocukları korumak noktasında size büyük bir sorumluluk düşüyor. Çocuklar için  0-6 yaş dönemi gelişim sürecinde,  mahremiyet eğitimi açısından önemli bir yer tutmaktadır.Kimi ebeveynler bu yaş aralığında mahremiyet eğitimin verilmesini erken görüp ileri yaşlara erteleyebilmektedir.Ancak bunun yanlış bir düşünce olduğu fikrindeyim.Çünkü çocuklarımıza bu eğitimi ne kadar erken yaşta verirsek o kadar erken dönemde koruma sağlamış oluruz.Mahremiyet eğitimi olarak da adlandırdığımız cinsel eğitim çocuğun kendi özel bölgelerini tanıma, kendi ve diğerleri arasında sağlıklı sınırlar çizebilme, istemediği her dokunuş ve talebe hayır diyebilme özgürlüğüne sahip olduğu bilgilerini içermelidir.Araştırmalar incelendiğinde istismara maruz kalan çocukların büyük bir çoğunluğu olay gerçekleştiği esnada çığlık açıp oradan uzaklaşma şansları varken bunu yapmadıklarını gösteriyor.Çünkü bu tarz durumlarda çocuklar bir yetişkine direnmenin ve hayır demenin nafile olduğu düşüncesindedirler.İşte tam da bu yüzden çocuklarımıza oldukça erken yaşta cinsel eğitim verip onların doğru düşüncelere sahip olmalarını sağlamalıyız.

Peki bu eğitim nasıl verilmelidir? Bu eğitim verilirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Çocuklara vücut güvenliğinin somut cümlelerle anlatılması, çocukların kavramaları açısından daha sağlıklı olacaktır. Konu bağlamında örnek bir konuşma olarak: Seninle vücudun hakkında konuşmak istiyorum. Hepimizde olduğu gibi senin de vücudunda bazı özel bölgelerin var. Bunlar; iç çamaşırın kapattı yerler. Buralara bazı kişiler dokunmak isteyebilir. Bu kişiler tanıdığın, sevdiğin veya hiç tanımadığın kişiler de olabilir. Güvenmediğin, tanımadığın ya da sevdiğin kişiler fark etmeksizin biri senin özel bölgene dokunmak istediğinde hayır diyebilirsin. Sana bunun için kızmayız. Bazı kişiler bu kuralları bilmeden sana dokunmak isteyebilir ama sen kuralları bilirsen ve hayır dokunamazsın dersen problem çıkmaz. Eğer böyle bir olay yaşarsan ve bunu bize anlatırsan biz hem seni koruyabilir hem de o kişiye güvenlik kurallarını hatırlatabiliriz.Bu şekilde bir konuşma yaparak çocuğu korkutmamak ve kimsenin cezalandırılmayacağını düşündürtmek önemli.Maalesef çocuklarının yaşadığı istismarın faili çoğu kez yakın çevresinden, tanıdığı kişiler tarafından gerçekleştiriliyor ve çocuklar konuşarak istismarı gerçekleştiren kişiye zarar gelmesinden korkabiliyor bu bağlamda kimsenin cezalandırılmayacağı mesajının verilmesi çocuğun böyle bir olay yaşadığında konuşabilmesi açısından önemlidir.

Çocuğa İyi Dokunuş Ve Kötü Dokunuş Farkını Öğretmemiz Gerekir

En kısa tabir ile çocuğu güvende ve rahat hissettiren dokunuşlara iyi dokunuşlar ve çocuğun hoşlanmadığı, rahatsız olduğu her dokunuş ise kötü dokunuş olarak tanımlanır. Çocuğa kavramları somutlaştıran örnekler vererek, kötü dokunuşa maruz kaldığı zaman hayır diyerek bulunduğu ortamdan uzaklaşmasını ve güvendiği bir yetişkinin yanına gitmesi şeklinde bir eylem planı oluşturulabilir.

Çocuğa Her Durumda Yanında Olacağımızı Hissettirmeliyiz

Başına ne gelirse gelsin her durumda ailesinin yanında olacağını ve onu koruyacağını bilmek çocuk için en güvende hissettiren unsurlardan biridir. Unutmayın ki dünyaya getirdiğimiz çocukları korumak bizim boynumuzun borcu ve tabii onları korumak kadar bilinçli yetiştirmekte. Biz bilinçli ebeveynler olarak çocuklarımızı da bilinçli yetiştirelim ki ne istismara maruz kalsınlar ne de istismar eden olsunlar.