*Bu mevsimde en çok tüketilen meyve; Çilek... 10 Yıl öncesine kadar tütün tarlalarından geçilmeyen Sason Çayı kenarındaki verimli tarlaların tamamı, son yıllarda birer çilek bahçesine dönüşmüş. Berrak akan akarsuyun kıyısındaki çilek bahçeleri köylülerin geçim kaynağı olmuş…

* Şu günlerde çilekle tam tanışma zamanı... Çilek bahçelerinin önünden geçerken “Çilek yer misin” ikramıyla karşılaşıyoruz… Sason karayolu kenarında kasalar halinde satılan Sason çileği, artık sofra kültürümüzün önemli unsurlarından…

ÇİLEK MEVSİMİ…
Çilek mevsimi kısa olur.

Yetiştirilmesi emek ister, ufak bir don olayı meyveyi bitirir.

Yağan ilk yağmurlar yumuşatır, kurtlandırır.

Çilek, narin bir meyvedir açıkçası...

Son yıllarda Sason çayı kıyısındaki Sason ile Kozluk köylerinin çileği de en lezzetli çilek türüdür.

Yanı başımızda olan ‘Çilekli köy’ olarak bilinen Sason ilçesinin Yeniköy ve Karameşe köyleri de öyle... Geçtiğimiz günlerde Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdulkadir Demir’in girişimleriyle ‘Sason Çileği’ coğrafi işaret tescil belgesi aldı.

Artık coğrafi işaretle ihracat daha kolay olacak...

Batman Ovası’nda artık ‘Çelik Mevsimi’ni de görüyoruz.

Bu sene çileğin rekoltesi fena değil.

Çilek artık sofra kültürümüzün önemli unsurlarından...

ÇİLEK ÜRETİCİSİ TARLADA
Sason çayı sınırındaki Kozluk ve Sason ilçelerine bağlı köyler, tıpkı Karadeniz bölgesini andırıyor.

2973 Metredeki Mereto Dağı’ndan akan kar sularıyla Sason çayı berrak akıyor.

Tek bir atığın karışmadığı akarsuda yüzen gençler şanslı.

Akarsuyun birkaç metre ötesindeki Kaletepe’nin Yeşilöz mezrasında oturan Hasan Bozkurt, bizi çilek tarlasına davet ediyor.

Bir kasa çilek ikram ediyor.

Hemen söze giriyor çilek üreticisi Bozkurt;

“Birkaç yıl öncesinde tütün ektiğimiz tarlayı çilek bahçesine dönüştürdük. İyi de oldu. Aroması mükemmel olan çileğimize bir de coğrafi işaret belgesinin verilmesi mükemmel oldu. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Mezramızda 35 hane var. Hemen hepsi geçimini artık çilekten sağlıyor.”

Dışarıda hava sıcaklığı 40 dereceyi buluyor.

Üretici geçimini sağladığı tarlasını terk etmiyor.

Narin ürün olan çileğe gözü gibi bakıyor…

*******

EKONOMİ GAZETECİLERİ ‘BATMAN’I KONUŞTU
Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin her hafta düzenlediği ‘Türkiye Ekonomi’yi konuşuyor toplantısında bu kez ‘Batman’ ve ‘Hasankeyf’ vardı.

EGD’nin tecrübeli Başkanı Celal Toprak, Ekonomi Gazetecileri Derneği Temsilcileri Koordinatörü Şener Meral, Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdulkadir Demir ile petrol ve turizmin şehri olan Batman’ı konuştu.

Alanında Türkiye’nin en aktif örgütlerinden biri olan ve 800’ü aşkın üyesi ile ses getiren etkinliklere imza atan Ekonomi Gazeteciler Derneği’nin pandemi döneminde her türlü aracı değerlendirerek ekonominin gündemde kalmasına destek olması, hemen hemen tüm illerde yankı uyandırıyor.

Önce “Evde kal sohbetleri’ ile sonrasında ‘Ekonomide kal” buluşmaları ile online olarak ekonominin öne çıkması için çabalarına hiç ara vermeyen EGD’nin ‘Türkiye Ekonomiyi Konuşmaları’nı başlatması çok önemli.

Dün 1 saati aşkın süren program Batman’da da birçok kesim tarafından ilgiyle izlendi.

Bir süre önce de Batman Belediyesi’nin konuğu olarak petrol şehrine davet edilen EGD Başkanı Celal Toprak’ın, Türkiye’de petrolün ilk dağı Raman’da verdiği mesajlar anlamlıydı.

EGD Temsilcileri Koordinatörü Şener Meral da Batman’da eğitimcilik yapmış idealist bir meslektaşımız. Batman’ın ekonomideki gelişimini Türkiye’nin dört bir yanına duyurabilmenin çabası içinde.

Böyle ekonomi buluşmaları hareketinin büyüyerek her yere yayılması dileğiyle…

BATMAN ÇAĞDAŞ OKUNURLULUĞU
Batman Çağdaş’ın ‘Sosyal medya’daki etkinliği her geçen gün artıyor.

www.batmancagdas.com’un yanı sıra facebook, ınstagram ve twitter’dan on binlerce okura ulaşan Çağdaş, ‘WebTV’ ile de fark yaratıyor. 250 Bini bulan okur kitlesiyle gündem oluşturuyor bu yayın organı…

Sosyal medyadan gelen yüzlerce mesaj da doğru yolda olduğumuzun göstergesi. Editörümüz Barış Arslan’ın Web TV’deki konukları ise ilgiyle takip ediliyor.

Dün Taşlıdere Hole Oteli’nde de bir okurumuzun pür dikkat Batman Çağdaş’ın okuduğu an, bizim için haftanın fotoğrafıydı.

Teşekkürler...

Çok daha iyi olacağız...