Batman’ın temel çevre sorunlarıyla ne kadar ilgili olduğumu ifade etmeme sanırım gerek yoktur.

Bu kentin güzel yarınları için gönüllülük temelinde verilen mücadelede aktif rol aldığım gibi, sorunları buraya taşıyıp, çözüm önerileri de sunuyorum.

Batman Belediyesi’ne bu konuda önemli görevler düşüyor.

Yeni Belediye yönetimini de çok önemli bir görev bekliyor. Çünkü çok önemli çevre sorunlarımız gözler önündedir.

Belediyenin çevre birimine idareci olarak, bu kent için hayatın her alanında hiçbir fedakarlıktan kaçınmamış, sayısız tehditlere rağmen yılmadan gönüllü olarak mücadele vermiş değerli bir dostumuzun atandığını biliyorsunuz.

Batman’da ‘çevre’ denildi mi hemen aklınıza gelen isimden, Sayın Recep Kavuş’tan söz ediyorum.

Mevcut Belediye yönetimi, Recep Kavuş’a yıllardır mücadele verdiği alanda sorumluluk vererek bence isabetli bir görevlendirme yapmıştır diye düşünüyorum.

**

**

Sayın Kavuş, Batman Belediye Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü olarak göreve başladıktan sonra farkını hissettirdi…

Eş Başkanların duyarlılığıyla bazı çevre konularında çalışmalara imza atıldı.

Belediye Eş Başkanlarıyla bazı parklarda halkla buluşmalar gerçekleştirildi, vatandaşlarla yüzyüze görüşmelerle temizlik konusunda diyaloglara geçildi.

Batman’daki pek çok ‘Hazır Beton Santral’ sahipleriyle bildiğim kadarıyla kentte ilk kez çevrenin korunması konusunda toplantı yapıldı ve alınan önemli kararlarda uzlaşıldı, kamuoyuna açıklamalar yapılarak duyuruldu.

O kadar önemli bir meseledir ki hazır beton santraları, bu uzlaşıya çok sevindiğimi belirtmek isterim.

Batman Belediyesi’nin çevre konusunda yapacağı her türlü olumlu çalışmaları desteklemeyi görev biliyorum.

Bunu tüm yönetimler için ifade etmişim.

Mahkeme kararı olmadan seçilmiş belediye yönetimlerinin kayyumla yönetimini hukuki bulmadığımı bu köşeden ilan etmiş biriyim.

Bildiğiniz gibi Kayyumlu yönetime de çevre ve tüm diğer olumlu her hizmet ve çalışmalarını da destekleyeceğimi ifade etmiştim. Önemli olan bu kente hizmet sunmaktır.

**

**

1 AĞUSTOS’TAKİ ÖNEMLİ TOPLANTI…

Belediye’nin 1 Ağustos 2019 Perşembe günü önemli bir toplantısı gerçekleştirilecek. Tarafıma ve mensubu bulunduğum Batman Çevre Gönüllüleri Derneği yönetimine bahse konu toplantıyla ilgili olarak şu davetiye ulaştırıldı: “2019-2024 yılı arasında stratejik plan hazırlık çalışmasında çevre ile ilgili tüm kurum ve bireylerin önerisini almak istiyoruz . Bu amaçla 1 Ağustos 2019 tarihinde (Perşembe günü )saat 15. 00 de Belediye çevre koruma ve kontrol müdürlüğünde (Belediye ek binası, Batso eski yeri ) toplantı yapılacaktır katılım sağlamanızı diliyoruz. (Batman Belediyesi Çevre Koruma ve kontrol Müdürlüğü)”

Değerli Okurlar, geçmiş günlerde Sayın Recep Kavuş’la bazı istişarelerde bulunurken böyle bir toplantı yapacağından söz etmişti. Kentin çevre sorunlarıyla ilgili olan herkesin o toplantıya katılarak kendilerine sorunlar ve çözüm önerileri sunmalarını istiyordu.

1 Ağustos’ta il dışında olacağımdan toplantıya katılamayacağım. Bu yazıyı o nedenle yazıyorum.

Çok çok önemsediğim toplantıya katılamayacağım ama eş başkanlarımıza dosya halinde de sunduğum bazı önemli sorunları buradan dile getireceğim. Bu yazımın toplantıda okunmasını da rica edeceğim.

Batman Belediyesi’nin bu önemli çevre toplantısında yönetimden talep edeceğim sorunlar maddeler halinde şöyledir:

1- Kanserojen madde içeren asbestli su borularının değiştirilmesi. (Acilen bunun envanteri çıkarılmalı ve değiştirilmesi için Batman kamuoyundan destek istenmelidir.)

2- Atıksu Arıtma Sisteminin Kimyasal ve Biyolojik Arıtma ünitelerine kavuşturulması. (Hala belediye ceza ödüyor.)

3- İluh Deresi Kentsel Dönüşüm Projesinin hayata geçirilmesi, kentimizin bu büyük ayıptan kurtarılması. Islah sağlanıncaya kadar temiz tutulması, dereye akıtılan lağımların ivedilikle önlenmesi.

4- Katı Atık Çöp Sahası’nın ıslahı projesinin hayata geçirilmesi. (Çöplerin çevre için yarattığı tehdidi Sayın Kavuş çok iyi biliyor.)

5- Kent merkezinin muhtelif yerlerinde bulunan yüksek gürültü çıkararak halkı rahatsız eden ve çevreyi kirleten, halk sağlığına zarar veren; kullanılmış eski beyaz eşyalar vs malzemeleri toplayarak presleyen çöpevlere izin verilmemesi…(Ruhsatsız faaliyet gösteriyorlar. Belediye Meclisi’nin aldığı karar vardı. Gereği yapılmalı.)

6- Kaldırım İşgalleri konusunda daha önce Belediye Meclis’i tarafından alınan karar doğrultusunda işgallere izin verilmemesi.

7- Kent merkezinin temizliği konusu.

8- Yılmaz Güney Sineması’nın uygun başka yerde yapılması hususu.

9- Kent merkezindeki yeşil dokunun korunması, parkların amaçları dışında kullanılmaması, taziyeevi vb gibi yapılara ayrılmaması.

10- Gürültü kirliliğinin önlenmesi, havai fişekler konusu.

11- İluh deresine kan akıtan mazbahane meselesi.

12- Parkların temizliği, aydınlatılması sorunu. Yaşar Kemal Kent Ormanı’nın içler acısı durumunun düzeltilmesi.

13- Su tüketimi konusunda halkın bilinçlendirilmesi, israfın önlenmesi meselesi.

14- Kentin geleceği için planlanacak 4,5 vs etap projelerinde Çevrecilerle istişare edilmesi.

15- Kuyubaşı TOKİ lağım suları meselesi.

16- İmar’daki çarpıklıklar, çarpık kentleşme.

17- Kent trafiğinin çevre boyutu.

18- Zemin Çöküntüleri ile ilgili acil çalışma. Batman’ın yer altı fotoğrafları üç boyutlu olarak çekilmeli.

19- Merdiven altı üretimle mücadele.