Dünden devam

Bütün dünyayı tehdit eden Korona’dan daha büyük bir tehlikenin olduğuna dünkü yazımda dikkat çekmiş ve Dünya Sağlık Örgütü’nün konuyla ilgili açıklamalarına yer vermiştim. Korona bütün dünya gündemini meşgul ettiğinden sigaranın insanlık ailesi için daha büyük tehdit olduğunu ifade etmeme bazılarının inanmayacağını ben de tahmin ediyorum.

Oysa belgelerle konuşuyorum. Dünya Sağlık Örgütü’nün 8 Şubat 2021 tarihli tüm dünya pandemi tablosu şöyleydi:

“Kovid-19 nedeniyle dünya genelinde 2 milyon 311 bin 1 kişi yaşamını yitirdi.”

Korona vakalarının tespit edilmesinden sonra geçen bir yıldan fazla zaman zarfında ölenlerin toplamı daha 2,5 milyonu bulmamış.

Oysa dünyada sigaradan her yıl 6 milyon insanın öldüğü resmen ilan ediliyor. Tütün ve tütün mamullerine bağlı dolaylı hastalıklardan da yaklaşık iki milyon insan hayatını kaybediyorsa, korona pandemisi ile kıyasla sigaranın insanlık ailesi için daha büyük tehdit olduğu gerçeği açık değil mi?

Ülkemizde her yıl sigaradan 100 bin civarında insanımız hayatını kaybediyor. Oysa ki korona nedeniyle son bir yılda vefat edenlerin toplamı daha 30 bini bulmamış…

**

**

Yukarıdaki veriler ışığında iddia ediyorum ki sigara, koronadan daha tehlikeli.

Batman İl Sağlık Müdürlüğü ‘9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü’ dolayısıyla mesaj yayımlamıştı.

Şu ifadeler o mesajdan: “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı madde olan tütün ürünleri, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Tütün kullanımı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından, dünyanın şimdiye kadar karşılaştığı en büyük halk sağlığı tehditlerinden biri olarak tanımlanmaktadır. Tütün kullanımına bağlı zararlar, sadece kullanıcı ile sınırlı, sağlık zararları ve yaşam kayıplarından ibaret değildir. Tütün ürünü kullanan bireyin ailesi ve çevresindeki bireyler de tütün dumanına maruziyet sebebiyle sağlık zararları ve yaşam kayıpları yaşamaktadır. Diğer taraftan tütün kullanımının, özellikle genç nüfusta diğer bağımlılık yapıcı maddelere geçiş açısından da büyük tehlikeleri beraberinde getirdiği bilinmelidir.”

Değerli Okurlar, sigaranın ne büyük tehdit olduğunun farkında olmadığımız gerçeğine kesinlikle inanıyorum.

Gençlerimizi, çocuklarımızı bu sinsi tehlike konusunda uyarmak, bilinçlendirmek için gereken çalışmaların yürütülmediğine inanıyorum.

**

**

İL TÜTÜN KONTROL KURULU NİYE TOPLANMIYOR?..

90’lı yıllarda ‘Zehir İkramına Son’ kampanyası başlatan biri olduğum tüm eski meslektaşlarımın malumudur.

Batman’da taziyeler ile dini bayramlarda topluma tepsiler üzerinde açık sigara ikramına karşı yıllarca tek başıma kampanya yürütmüştüm.

Zamanla beni destekleyen bir kamuoyu oluşmuştu.

Bir dönem Batman Valisi olarak görev yapan Sayın Efkan Ala, Valilikteki tüm kül tablalarını kaldırarak ve bunu basına açıklayarak kampanyama tam destek veren Valilerden birisiydi.

Allah’a şükür başarılı oldum, o ilkel gelenek tarihe karıştı…

Kampanyalarımdan uzun yıllar sonra Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan, sigara karşıtı söylemlerle toplumun karşısına çıktı.

Derken Türkiye genelinde sigaraya karşı çalışmalar start aldı.

Biliyorsunuz Batman’da ilk kez Sigara ile ilgili Çalıştay düzenlendi. Dönemin Valisi Sayın Ahmet Deniz, biz Çevrecilerin karşı olduğu Anız Yangınları ve Tütün mamullerine karşı çalıştaylar düzenleyerek önemli hizmetlere öncülük etti.

Sayın Deniz döneminde Valilik İl Tütün Kontrol Kurulu oluşturuldu.

İl Tütün Kontrol Kurulu’nun yeniden aktifleştirilmesi gerektiğine inanıyorum.

O kurulun bir üyesi olarak gönüllülük temelinde her türlü çalışmaya hazır olduğumu ifade etmek isterim.

**

**

Bakınız, Batman’da yaşam sürenlerin özellikle sigaradan kaçınmaları için özel gerekçeler de var, hatırlatmak isterim.

Burada üzerinde durduğum meseleyi yeniden hatırlatayım: ‘Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılan resmi açıklamada, 2010-2016 verilerine göre Batman’ın hava kirliliği açısından Türkiye’nin en kirli kenti olduğuna dikkat çekilmiş. WHO, ilk kez, ‘hava kirliliğine bağlı dünya sigara haritası’nı çıkarmış ve bunu dünyaya ilan etmişti. O raporlarına göre, Batman’da herkesin günde 3.9 sigara içmiş gibi olduğu ifade edilmişti…

Basındaki bilgilere göre, Amerika Birleşik Devletleri'nin California eyaletinde yer alan ve iklim bilimi üzerine çalışan Berkeley Earth'ün yapmış olduğu araştırmayı inceleyen Dünya Sağlık Örgütü (WHO), hava kirliliği PM2.5 olarak adlandırılan parçacıkları solumanın insan sağlığını tehlikeye soktuğu, söz konusu parçacıkların akciğerlere ulaşmasıyla astım ya da kansere yol açabildiğine dikkat çekilmişti.

Değerli Okurlar, 2010-2016 yılları arasındaki verilerin ışığında hava kirliliği bilgilerini kamuoyuna açıklayan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus’un konuyla ilgili çarpıcı beyanları oldu. 2010-2016 yılları arasında dünyada ‘7 milyon insanın, kirli havadaki partikülleri ciğerlerine nefes yoluyla çekmeleri sonucu, felç, kalp krizi, akciğer kanseri, kronik obstruktif akciğer hastalıkları, zatürree de dahil solunum yolu hastalıklarından yaşamını yitirdiği vurgulanıyor’, ancak en havası kirli kent olarak ilan edilen Batman’ımızda ilgili kurumlar kamuoyuna bir açıklama yapma gereği bile duymuyorlar…

Bu hastalıkların Batman’da tavan yaptığını bilmeyen yok…

Madem bu hastalıklar ve onlardan kaynaklı ölümler gerçeği açıktır, niçin mesele ile ilgili çalıştaylar düzenlemiyoruz? ‘

Üç kişi bile bu yazılarımı okuyarak sigara içmekten vazgeçerse, hayırlı bir çalışmaya öncülük etmişim diyerek mutlu olacağımdan, son olarak yarın ki yazımda da sigaranın sağlık boyutunu işlemek istiyorum.

Devamı yarın