Saygıdeğer Okurlar, halk sağlığını doğrudan ve dolaylı olarak tehdit eden öyle bir toplumsal sorunumuz vardır ki hakkında ne kadar yazı yazılsa, ne kadar konferanslar, paneller, çalıştaylar düzenlense, ne kadar kitlesel etkinliklerde bulunulsa azdır diye düşünüyorum…

Çünkü toplumumuz bu sinsi tehlikenin farkında değil…

Bu sorun sadece ülkemizin sorunu da değildir. Bütün dünyayı tehdit eden çok vahim bir sorundur…

Hemen aklınıza Koronavirüs salgını gelmesin, ondan daha büyük tehlikeden söz ediyorum..

Bir yılı aşkındır bütün dünyayı doğrudan tehdit eden koronavirüs salgınından daha büyük ve vahim sonuçları olan bir tehlikeye dikkat çekiyorum.

Hayır hayır ukalalık yaparak gerçek olmayan bir iddiadan söz etmiyorum.

Dayanağım çok güçlü. Koronavirüs için her gün dünyayı bilgilendiren Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamalarına da dayanarak bu büyük tehlikeye dikkatlerinizi çekiyorum.

Nedir o farkında olmadığımız büyük tehlike?

Gençlerimizi, çocuklarımızı ve tüm insanlık ailesini tehdit eden en kötü yaygın alışkanlık ve yakın tehdit sigaradan, yani tütünden başka bir şey değildir…

**

**

9 Şubat ‘Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ idi. Yukarıda bu kadar dikkat çektiğim büyük tehlike sigara için ne sadece İl Sağlık Müdürlüğümüzün geleneksel yazılı açıklaması yerel basınımızda yer aldı o kadar.

Oysa ki her gün korona nedeniyle dünyayı uyaran Dünya Sağlık Örgütü, sigaranın ne denli büyük yıkım olduğuna dikkat çekmek için 9 Şubat için kararlar almış. Sağlık Bakanlığı’nın resmi verileriyle işte 9 Şubat’ın önemi: “Sigaranın zararları konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak ve davranış değişikliğini sağlamak amacıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1987 yılında 9 Şubat ‘Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ olarak kabul edilmiştir. Sigara, doğum öncesi dönemden başlayarak, çocuk ve erişkinlikte ölüme kadar götüren 50’nin üzerinde sağlık sorununa yol açmaktadır. Önlenebilir hastalık ve ölüm sebeplerinin en önde gelenlerinden biridir. Günümüzde %80’i gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere, dünyada 1,1 milyar kişi, ülkemizde ise 15 milyondan fazla kişi sigara içmektedir. Dünyada her yıl 8 milyon kişi tütün ürünü kullanımına bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerin 6 milyondan fazlası doğrudan tütün kullanımının sonucu iken 1 milyondan fazla kişi de tütün ürünü kullandığı için değil tütün ürünü dumana maruz kaldığı için hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde de her yıl yaklaşık 100.000 kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir.”

Basit bir meseleden söz etmediğimi daha gözler önünde olan bilgilerle ifade edeceğim inşallah.

**

**

KORONA İLE KIYASLAMA YAPALIM…

Bu bilgiye Google arama motoru üzerinden herkes anında ulaşabilir. Konuyla ilgili başlık yazın, anında çok fazla bilgiye ulaşın.

Misal olarak sigara ile ilgili not düşünce, karşıma Türk Eczacılar Birliği’nin 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü ile ilgili internet sitesi çıktı. “Sigaradan Aldığınız Her Nefes Sizi Son Nefesinize Yaklaştırır” başlığı altında sunulan şu bilgilere bakalım:

“9 Şubat, 1987 yılından bu yana Dünya Sağlık Örgütü tarafından Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak kabul edilmekte. Yine Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre sigara, dünya üzerinde her yıl yaklaşık 6 milyon kişinin ölümüne sebep oluyor, Türkiye’de ise bu oran 100 bin kişi seviyesinde.

Sigaranın hayatınızdan çalmasına izin vermeyin. Hayata, sağlığınıza, kendinize şans verin. Çantanızda/cebinizde kanseri taşımayın, kanseri parmaklarınızın arasında tutmayın, kanseri içinize çekmeyin. Unutmayın, hayatınızın kontrolü parmaklarınızın arasında değil. Ve unutmayın, sigaradan çektiğiniz her nefes; göreceğiniz daha az günbatımı, sevdiklerinizle geçirilecek daha az zaman, sevdiğiniz şarkıyı daha az dinlemek demektir.

Sigara, yalnızca bir sağlık sorunu değil; aynı zamanda ekonomik ve sosyal bir sorundur.”

https://www.teb.org.tr/news/7812/9-C59Eubat-DC3BCnya-SigarayC4B1-BC4B1rakma-GC3BCnC3BC

Evet, büyük tehlikenin farkında olmayan insanlık ailesi gerçeği var.

Korona ile kıyaslayarak ciddi iddiada bulunduğumu sanmayınız. Dediğim gibi dayanağım Dünya Sağlık Örgütüdür.

Bu örgütün 8 Şubat 2021 günü itibariyle son bir yılı aşkındır dünyayı tehdit eden korona tablosunu da bilgilerinize arz ediyorum:

“Kovid-19 nedeniyle dünya genelinde 2 milyon 311 bin 1 kişi yaşamını yitirdi.”

Değerli Okurlar, bu resmi açıklamayı Sağlık Bakanlığı’nın sitesinden de okuyabilirsiniz.

Devamı yarın