Batman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Serhat Demirhan, Kahramanmaraş merkezli depremden sonra Batman’da yapıların çoğunda hasar tespiti yapılmadığını söyledi. Olası Bingöl depremi için gerekli önlemlerin alınmasının gerektiğini belirten Doç. Dr. Demirhan: “Büyük risk kapıda” dedi.
“BATMAN’DA YAPI STOKU TEDİRGİN EDİCİ”
Yaklaşık 1.5 yıl önce yaşanan Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası Batman’da yapı stoğu üzerinde araştırma yapan Doç. Dr. Serhat Demirhan, tespit ettiği çarpıcı sonuçlara dikkat çekti. Batman’daki yapı stokunun tedirgin edici olduğunu ifade eden Doç. Dr. Demirhan, deprem sonrası yapı stoklarının çoğunda hasar tespitinin yapılmadığını ileri sürdü. Doç Dr. Demirhan: “Küçük kıyamet niteliğindeki Kahramanmaraş depremi komşu İl’leri de etkiledi. Depremde gördüğü hasar nedeniyle sonradan afet bölgesine dahil edilen İl’lerden biri de Batman olmuştu. Batman’da yaklaşık 45 bin hanelik yapının ancak yüzde 5-10’unda inceleme yapılabilmiş. Neredeyse yapıların yüzde 95’inde hasar tespiti yapılmamış” diye konuştu.
“OLASI BİNGÖL DEPREMİ BATMAN İÇİN BÜYÜK RİSK”
Batman’daki yapılarda projesiz güçlendirme çalışmalarının da olduğunu kaydeden Doç. Dr. Demirhan, şöyle devam etti: “Batman’da yapıların giriş veya bodrum katları nem almış. Mevcut yapı stokunun bir kısmında özellikle bazı mahallelerde yüksek seviyelerde korozyon oluştuğu belirlendi. Tespit edilen bu sonuçlar Batman’ın olası Bingöl depremine hazır olmadığını gösteriyor. 150 Kilometre uzaklıktaki Bingöl’de ön görülen bir deprem büyüklüğünün 7.2 şiddetinde olduğu dikkate alındığında, Batman’ın da yüksek oranda hasar göreceği ön görülüyor. Muhtemel Bingöl depremi karşısında Batman’da deprem güvenliğini sağlamak için acil ve etkili önlemler alınmasının gerektiğini bir kez daha gözler önüne sermektedir.”