55 Yıllık fotoğraf mesleğimde bir yanım da yerel basındı.

Çünkü, iki meslek bir birini tamamlayan unsurlardır.

Her zaman söylüyorum; ‘Fotoğraf’sız haber ‘haber’ değildir.

Batman’ın yerel medyasının dününün tanıklarındanım.

Batman’ın yerel basının duayenlerinden merhum Nazım Sökmen, Haluk Yargıcı, Enver Arslan ve Hüsamettin Turan’ı rahmetle anıyorum.

Bu mesleğin çilesini çeken o eşsiz insanlar, 62 yıl önce yerel medyanın ilk harcını atanlardır.

Ağabeyim Kemal Tapan da uzun yıllar Milliyet Gazetesi Batman İl temsilciliğini yürüten bu şehrin eski basın emekçilerindendir.

1970, 1980 ve 1990’lı Yıllarda Batman’da yerel gazete ve ulusal basın temsilcilerinin sayısı bir elin parmak sayısı kadardı.

O zamanlar küçüktük ama büyük bir aileydik.

Batman’ın eski Çarşı merkezinde fotoğraf stüdyoları, matbaa ve gazete büroları, İstanbul-Cağaoğlu’nu  andırır gibi bir birine yakındı. Mürekkep kokusu her yere yayılırdı.

1990 öncesinde yerel gazetelerin el dizgisiyle hazırlandığı dönemlerden söz ediyorum. Teknoloji böyle gelişkin değildi. Yerel gazeteler, haberin fotoğrafını klişeye dönüştürmek için önce çekilen haber fotoğraf karesini fotoğraf stüdyosuna getirir, kart basılan fotoğraf zarfa bırakılır, klişe için Adana’ya gönderilirdi.

Batman’dan Adana’ya otobüsle akşam gönderilen o fotoğraf kareleri klişeye dönüşür, ertesi gün gazetelerde ‘fotoğraflı haber’ diye okurlara sunulurdu ve fotoğraflı haberler, fotoğrafsız haberleri geride bırakırdı.

Geçmişte yerel medya arasında tatlı rekabet vardı.

Batman Çağdaş, öncesinde duayen gazeteci merhum Enver Arslan, Yılmaz Yerli ile birlikte önce Batman Doğuş’u, ardından da Yeni Zaman Gazetelerini kurmuştu. 1980 darbesi, o iki gazetenin yaşamına son vermişti ama 1984’te Batman’ın yerel medyasında yeni bir soluk olan Batman Çağdaş’la o dönemler yolumuz kesişmişti.

Arif Arslan’la yaşıtız… Batman Çağdaş Yazı İşleri Müdürü Arif Arslan’la, o yıllarda Batman Lisesi’nde eğitimimizi sürdürürdük, okuldan geri kalan zamanımızı yerel gazetede haber yapmakla koşuşturduk.

Batman’ın nüfusunun 60-70 bin olduğu yıllarda eski Tekel Caddesi ve devamındaki Batman Lisesi petrol kentinin sonu sayılırdı. Okul yolunu tutarken, Batman Çağdaş’tan birkaç gazete alıp öğretmenlerimiz ile öğrenci arkadaşlarımıza; hava atmak için de  imzalı haberlerimizi gösterirdik.

Haberimiz çıktığında o gün dünyalar bizim olurdu.

Batman Lisesi eski Müdürü Musa Yelken’le ilginç bir anımı anlatmak istiyorum. Batman Lisesi’nin Duvar gazetesini hazırlama görevi bana düşerdi. Musa hoca bir gün bana; “İrfan fotoğraf bakış çok açın, çok iyi. Batman’ın nabzının atıldığı eski çarşıda ilginç gördüğün fotoğrafları çek ve Duvar gazetesini hazırla dedi.”

Ben de fotoğraf makinemi kaptığım gibi Cumhuriyet Meydanı, 1 ve 2. caddeler ile Elma sokağı, Midyat Garajı ve çevresindeki ilginç manzaraları insan portreleriyle dondurdum.

Batman Lisesi’nin ‘Duvar Gazetesi’nden o karelerim  günlerce inmemişti.

O kareler büyük ilgi görmüştü.

Aslen Kayapınarlı Musa Yelken, yıllar önce emekli oldu. Mersin’e yerleşti… Batman Petrolspor’un eski futbolcularından merhum Veysi Olgun’un, taziyesinde yanıma gelen Musa hoca, kulağıma fısıldadı;

“45 Yıl önce Duvar Gazetesi için çektiğin fotoğraflar, bende duruyor. Halen yanımda saklıyorum. Müsait zamanda sana hatıra diye vereceğim.”

Musa Yelken hoca, o gün bana en büyük ödülü vermişti.

O siyah-beyaz kareleri alınca, o yıllara daldım gittim. Petrol kentinin eski günleri film şeridi gibi gözümün önünden geçti. Batman’ın eski güzel çarşısında dondurduğum o karelerde belki de aramızda olmayan bazı simalar ‘Kim?’ diye tanımaya çalıştı.

Hayat böyle bir şey.

Bir kare çekersiniz, o anda farkında olmazsınız ama yıllar sonra karşınıza çıktığında tarifi imkansız duygular yaşarsınız.

Mesleğimiz böyle bir şey.

Tıpkı, tarihe tanıklık yapan Batman Çağdaş’ın 40 yıllık öyküsü gibi.

80 Yıllık Batman’ın yarısına tanıklık yapan Çağdaş’ta herkesin bir hikayesi var...

Nice yıllara Batman Çağdaş…

Editör: Yunus Yasak