Batman’ın bahardan bir gün yaşadığı 11 Kasım’da kentimizin güzel yarınları adına sevindirici gelişmelere tanık oldum.

Yıllardır mücadelesini verdiğim bir alanda toplumumuzun bilinçlenmesine şahitlik ettim…

Neden mi söz ediyorum?

Tarım ve Orman Bakanlığının “11 Milyon Fidan Dikim Etkinliği” kapsamında ülke genelinde başlattığı büyük bir kampanyadan…

Cumhurbaşkanlığı tarafından ilan edilen hayırlı kampanyaya toplumun tüm kesimlerinden destek geldi. Ak Parti Genel Başkanı kimliğine rağmen toplumun değişik kesimleri, siyasi düşünce mensupları 11 Kasım fidan etkinliğine büyük destek verdiler.

11 Kasım adeta bir bayram, bir panayırdı…

Batı Raman Dağı’ndaki fidan dikme etkinliğine katıldım. Her yaştan yüzlerce insanımız Batı Raman Dağı üniversite kampus alanına akın etmişti…

Görülmeye değer bir manzara vardı gerçekten…

Valimiz Sayın Hulusi Şahin’le Batı Raman Dağı’nda karşılaştık. Batman Çevre Gönüllüleri Derneği adına gönüllülük temelinde yürüttüğüm çalışmaları bildiğinden ve bir süre önce üniversite kampus alanına giden karayolunun orta refuj ağaçları konusunda kendisinden destek istediğimden, “Bu alana gelirken siz aklıma geldiniz” diyecekti. Yüzlerce duyarlı insanın fidan dikim etkinliğine destek vermeye geldiğini gören Vali Şahin’in oldukça sevinçli olduğunu gördüm.

**

**

Değerli Okurlar, fikir kime ait olursa olsun; kampanyanın adının “Bugün Fidan Yarın Nefes’ olarak belirlenmesi isabetli olmuştur.

Gerçekten de bugün dikeceğimiz fidanlar, yarınlar için hepimize, gelecek nesillere nefes, yani oksijen olacaktır.

Bu sloganın fikir babasını tebrik ediyorum.

Öte yandan toplum yararına, ülke yararına, insanlık yararına olunca, kimse siyasete bakmıyor demek ki.

HDP’li Belediye, Cumhurbaşkanı’nın başlattığı kampanyaya tam destek veriyor, o gün değişik merkezlerinde 11 bin fidan ekimi gerçekleştirip, desteğini internet sitesinde de ilan ediyor…

İşte böyle olmalı. İnsanlık yararına olan her konuda asgari müştereklerde son örnekte olduğu gibi bir araya gelebilmeli, ortak paydada buluşabilmeliyiz.

Evet, 11 Kasım’da 11 milyon fidan kampanyası ile hedeflenen amaç şöyle özetlenmiş: “Ülkemizde ağaç ve orman sevgisini geliştirmek, toplumun bütün kesimlerinin çevreye olan duyarlılığını artırmak, toplumda çevre konusunda farkındalığı yükseltmek amacı ile öğrencilerden askeri birliklere, sivil toplum kuruluşlarından, kamu kurum ve kuruluşlara, esnafından işçisine, kısaca 7’de 77’ye toplumun bütün kesimlerinden vatandaşlarımızın katkılarıyla 11 Kasım 2019 günü saat 11.11 de 81 ilimizde, aynı anda verilecek başlangıç ile ülken genelinde 11 milyon adet fidanın toprakla buluşması sağlanacaktır.”

BATMAN’DA 19 MERKEZDE FİDANLAR DİKİLDİ…

11 Kasım’da sadece Batman Üniversitesine ait Batı Raman Kampüsü Erozyon Kontrol Sahasında 22 bin 500 adet fidan dikimi gerçekleştirildi. O tepelerin yamaçları fidanlarla buluştu.

Üniversite kampus alanı dışında sayısız merkezde de fidanlar toprakla buluşturuldu. O merkezleri de bilginize sunmak istiyorum:

“Merkez/Batman Üniversitesi Batı Raman Kampüsü Fidan Dikim Alanı
Merkez/15 Temmuz Şehitleri Ağaçlandırma Alanı
Merkez/Yaşar Kemal Kent Ormanı Alanı
Merkez/Nato Halk Parkı Alanı
Merkez/Yeni Devlet Hastanesi Halk Parkı Alanı
Merkez/Kuyubaşı TOKİ Halk Parkı Alanı
Merkez/Hilal Mahallesi Halk Parkı Alanı
Merkez/Hayvan Barınağı Alanı
Merkez/Aydınkonak Ortaokulu Bahçe Alanı
Merkez/Şehit Ömer Halisdemir Lisesi Bahçesi Alanı
Merkez/Cemil Meriç İlkokulu Bahçesi Alanı
Merkez Akça Köyü Mezarlığı Alanı
Beşiri/Kaymakamlık Hatıra Ormanı
Bekirhan/Belediye Mezarlık Alanı
Gercüş/Erozyon Kontrolü Alanı
Gercüş/Akyar-Gönüllü Erozyon Alanı
Kozluk/Kaymakamlık Ağaçlandırma Alanı
Hasankeyf/İlçe Devlet Hastanesi Alanı
Sason/Tabur Komutanlığı Alanı.”

Görüldüğü gibi hayırlı çalışmalar sadece bir yerle sınırlı değil.

Sayın Valimizin üzerinde önemle durduğu bir gerçeği de hatırlatmak istiyorum. Vali Şahin, “Fidan dikmek yetmiyor. Önemli olan bakımı, korunması, sulanmasıdır” diyordu.

Sadece üniversite alanında 22 bin fidan dikildi. Bakımı ve korunması, sulanarak büyütülmeleri çok önemli.

Bütün bu alanların takipçisi olmalıyız.

Batman’a yıllarca yeşil kuşak kazandırmak amacıyla gönüllülük temelinde mücadele veren biri olarak bu tür hayırlı çalışmaların devamını dilerim.