*Balpınar beldesindeki lahana ile karnabaharın Türkiye’nin dört bir yanına ulaştığını ifade eden Aydiş, “Sosyal medya aracılığıyla buradaki ürünler Samsun, Ankara, Mersin ve Bursa’ya gidiyor. Kaliteli ürünler artık Rusya’ya ihracat yolunda” dedi.
RUSYA’YA KARHABAHAR İHRACATI
45 Yıl önce lahana ve karnabahar gibi sebzenin yetişmediği Batman’ın Balpınar beldesinde son yıllarda çiftçilerin ürettiği kaliteli ürünler, şimdi de sınırları zorluyor. Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, belde de yaklaşık 3000 kişinin geçimini lahana-karnabahar gibi sebzelerden sağladığını söyledi. Belde de yılda ortalama 2.500 ile 3000 ton arasında lahana ile karnabahar rekoltesinin gerçekleştiğini belirten Aydiş; “45 Yıl önce buradaki çiftçiler bu ürünlerden habersizdi. Hatta ileri gelen bazı aileler lahanadan yemek mi olur? Derlerdi. Şimdi ise ülkenin dört bir yanına burada yetişen lahana ve karnabahar gidiyor. Samsun, Bursa, Ankara, Mersin ve Adana’dan sipariş alan çiftçiler, şimdi de Rusya’ya ihracat yapmanın hazırlığındalar” diye konuştu.
TERSİNE GÖÇÜ DE HIZLANDIRDI
Lahana ve karnabaharın prim yapmasıyla birlikte 3 yıl öncesinden İstanbul’dan Batman’a dönüş yapan M. Selim Aslan, yılın 10 ayında seracılığın yanı sıra lahana ekim işinde yaptıklarını belirterek, “Sosyal medya sayesinde ürünlerimizi tanıtıyoruz. Kaliteli ürünümüze her geçen gün talep artıyor. Cep telefonuyla sipariş alıyoruz. Doğu ve Güneydoğu’nun sıra diğer bölgelere de ürünümüz gidiyor. Tarlada kilosunu 12 liradan sattığımız lahanaya ciddi talep var. Kaliteli ürün yetiştirdiğimiz için bizi tercih ediyorlar. Batı illerden de birçok kişi Balpınar’a dönerek çiftçiliğe dönüş yaptı. Burası küçük Çukurova’ya dönüştü” dedi. Öte yandan çiftçilerle görüşerek sorunlarını dinleyen Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, örtü altı seracılığın Balpınar’da yaygınlaştığını söyledi.