*Batman Çayı Kıyısının doğallığını koruyacak ‘Rekreasyon Projesi’ kapsamında DSİ ve Batman Belediyesi’nin hayata geçirmek istediği iki proje, bu şehre ‘nefes’ aldıracak…

*Amerikalı ünlü arkeolog Michael Rosenberg, 1987 yılında eski höyüklerden birini keşfettiği Batman Çayı kıyısındaki Demirtepe höyüğünde yer altında çıkardığı asfalttan oklar, bizi heyecanlandırmıştı…

BATMAN ÇAYI KIYISININ ÖNEMİ

1987 Yılıydı.

Amerikalı ünlü arkeolog Michael Rosenberg ile Batman Çayı kıyısındaki Kocalar Köyüne komşu Demirtepe höyüğündeydik.

O höyükte gün yüzüne çıkardığı tarihi eserler arasında gördüğüm asfaltla kaplı ‘Ok’lar beni çok heyecanlandırmıştı.

O tarihte Hürriyet Gazetesi arka kapağına çektiğim ‘asfalt ok’lara geniş yer bulmuştu.

ABD’li Rosenberg, Kozluk Hallençemi höyüğünde de 12 bin yıl öncesinin çok önemli yapıtlarını kayıt altına alan ünlü arkeologlardandı.

Sonradan Amerika’ya yerleşti.

Hayatta mı değil mi bilmiyorum ama bu coğrafyada tarihe ışık tutan önemli bir araştırmacı arkeologdu.

Batman Çayı kıyısındaki mükemmel doğal güzelliğin yanı sıra eski höyüklerdeki zenginliği yıllar önce dile getiren ABD’li Rosenberg, ilk çağlarda burada üretilen ve uçları asfaltla kaplı okların başta İran olmak üzere Ortadoğu ülkelerine kadar gönderildiğine dikkat çekmişti.

Aradan geçen 34 yıldan sonra Kocalar ile Demirtepe köyünün birkaç kilometre ötesinde TPAO ile TPIC ortaklaşa şimdilerde yeni petrol kuyuları açıyor.

İşte Batman Çayı kıyısı böylesine önemli bir yer.

DEVASA PARK PROJESİ

Batman Belediyesi’nin dolgu çalışmalarını tamamladığı 177 dönümlük alan henüz bitmediği halde Batmanlılar, hafta sonları bu bölgeye akın ediyor.

Eskisi gibi hafriyat ve çöplük alanından uzak Batman Çayı kıyısı yeni projelerle tabiri caizse hayat bulmuş.

Sayısız endemik bitki çeşitlerinden oluşan Batman çayı kıyısı, DSİ’nin ‘kış’ ve ‘yaz’ kanal projeleriyle eşsiz bir görünüme kavuşmuş.

Artık martıların bile etrafında cirit attığı Batman Çayı kıyısı, tam bir doğal güzellik alanı.

BATMAN ÇAYISINDA ÖNEMLİ HÖYÜKLER

Batman eski Valisi merhum Recep Kızılcık, petrol şehrinin il sınırları içindeki eski höyük ve ören ağıl yerlerini içeren uluslar arası bir panel düzenlemişti.

Ünlü arkeolog ve araştırmacılar, eski Kültür Merkezinde 3 gün süren panelde bu coğrafyanın zenginliğine dikkat çekmişlerdi.

Şimdilerde o bölgeye hayat verecek 177 dönümlük ‘İstiklal Parkı Projesi’nin altyapı çalışmaları tamamlandı gibi. Batman kent merkezindeki tüm parklardan daha büyük olacak bu parkın mimarı da Vali ve Belediye Başkanvekili Hulusi Şahin… Bu yeşil kuşak proje için bakın DSİ Batman Şube Müdürü Kerem Aydın neler diyor;

“Valimiz sayın Hulusi Şahin’in desteğiyle Batman çayı Rekreasyon Projesi’nde ciddi mesafe aldık. Bu alan çok güzel bir görünüme kavuşacak. İstiklal Parkı bittiğinde eminim her yönüyle cezp edici olacak. Bu alan parmakla gösterilecek. Bu proje, Batman’ın değeri olacak…”

AKARSU YATAĞI ATIKLARDAN KURTULDU

Yıllarca hafriyat ve inşaat atıklarının alanı olarak bilenen Batman Çayı kıyısı hem İstiklal Parkı hem de DSİ’nin kış-yazlık kanal projeleriyle hayat buluyor.

Her yaz mevsiminde Batman Çayı’na kurban giden çocukların cansız bedenlerinin çıkarıldığı o akarsu etrafı artık daha güvenli.

Umarız, bu iki kurumun devasa projeleri daha da hız kazanır.

Batman çayının doğallığı korunarak yapılan bu projeler, bu şehre ‘nefes’ aldıracaktır.

Bu projeleri destekleme zamanıdır.

Bu önemli projeler gecikirse Batman kaybeder.

Yıllardır ihmal edilen Batman Çayı kıyısının bu projelere gereksinimi vardı.

Emeği geçenlere teşekkürler…