*Bölgesel trenlerin aylardır sefer yapmaması elbette Batman-Diyarbakır arasında çalışan minibüsçülere yarıyor. Fakat bölgesel trenlerin de ‘risk’ taşıdığı uyarısı da var…

*Geleneksel gazeteciliğin yanı sıra internet gazeteciliğiyle de fark yaratan Batman Çağdaş, geniş kitlelere ulaşıyor. Birçok ilki elinde bulunduran Batman Çağdaş, duyarlı okurların görüşlerine sütunlarda yer veren ender gazetelerden…

NOSTALJİ YOLCULUĞA MOLA…
1944 Yılından beri Batman-Kurtalan-Diyarbakır arasında çalışan bölgesel ‘tren’in nostalji yolculuğuna ‘Pandemi’ uzun süredir verdiği ‘mola’ bir türlü kalkmadı. Bölgesel treninin seferleri korona süreciyle birlikte durduruldu.

Diğer ulaşım seferlerine getirilen ‘normalleşme’ sürecinde uçak, otobüs ve minibüslerde işleyiş bazı önlemlerle sürürken, bölgesel trenin yani Diyarbakır, Batman ve Kurtalan arasında çalışan ‘tren’in seferleri hala Korona salgını’ nedeniyle başlatılmadı.

Aslında bu tren yıllarca sadece Batman halkının, Batman’ın tarihi Gar’ından Ankara ve İstanbul’a gittiği tren değil.

Eskilerin deyimiyle ‘Yoğurtçu’ tren ile hem Diyarbakır hem de Kurtalan’ın yakın köylerinden yöresel ürünlerini buraya getiren dar gelirlilerin önemli ulaşım araçlarındandı.

Tabii ki, bir de nostalji yolculuk yapanlar da ara, ara Batman’dan Diyarbakır yolunu tutardı.

ARA İSTASYONLAR…
Batman’dan Diyarbakır’a yolculuk yapıldığından iki şehir arasında 15’e yakın istasyon var. Bu istasyonlarda kırsaldan binenler, köy ürünlerini hem Batman hem de Diyarbakır’a götürebiliyor.

Batman-Diyarbakır yolu 1994 yılından önce trafiği açılmadan, bölgesel trende yüzlerce kişi yolculuk yapardı. Yol açıldığında bu kadar önemli olan trene bu kez daha çok dar gelirliler yönelmişti.

Kırsalda oturan vatandaşlar, tren ucuz olduğu için hep bu ulaşımı tercih ediyor.

Pandemi öncesinde yolcu sayısı bir hayli artmıştı.

Batman-Diyarbakır arasında günde 500 ila 1000 arasında yolcu, trenden yararlanırdı.

Pandemi sebebi ile şimdi de yük dışında seferlerin yapılamadığı tarihi ‘Gar’ büyük bir sessizlik içinde.

Bölgesel trenin ara istasyonlarda yolcu alması nedeniyle sosyal mesafenin korunamayacağı endişesi hakim.

MİNİBÜSLERE YARIYOR AMA…

Bölgesel tren çalışmadığı için Batman-Diyarbakır arasında çalışan minibüsler de yolculuk yapmak zorunda kalanlar var.

İki il arasında minibüsle yolculuk yapan bir vatandaş yakınıyordu:
“Batman’daki tren çalışmadığı için bazı minibüslerde maalesef olması gereken kurallara uyulmuyor. Korona riskiyle yolculuk endişemiz var. Trenler ara istasyonlardan yolcu almadan; diğer ulaşım araçlarına nasıl tedbirler getirildiyse aynı şekilde tren için de uygulanabilir. Otobüsler çalışıyor, minibüsler, dolmuş ve taksiler de çalışıyor. Metrosu, YTH’si, uçağı her biri yolcu taşıyor. Nedense bölgesel trenler için bir umut yok…”

Aslında yukarıdaki öneri de mantıklı gelebilir.

Yöresel trenin yeniden seferlere çıkması, korona tedbirleriyle diğer ulaşım araçları gibi çalışabilir…

*********

SİZDEN GELENLER
Batman Çağdaş okurlarından gelen anlamlı mesajlardan bir kesit.

Hayri B: “Yanı başımızdaki Diyarbakır’a yerleşen Bitlisli, Siirtlisi, Urfalısı ya da Muşlusu bir nesil sonrası ‘Ben Diyarbakırlıyım’ diyor. Fakat Batman’da üç nesil sonrasında ‘Ben Estel’liyim-Midyatlıyım’ diyenler var. Bu şehrin ekmeğini yemiş ve Batman sayesinde Dedesi, Babası ve kendisi kariyer yapmış ama dedesinin memleketini kendisine etiket yapıyor. Ne kadar acı.”

Burhan D: “Batman Çağdaş Gazetesi bize güzel anılar yaşatıyor. Bir zamanlar İluh tepesinin yamaçlarında bebeklerde pişik önlemek için analarımız, bacılarımız kırmızı toprağı kazar, eller ve taşınarak eve getirilirdi. O zamanlar putra bile yoktu. DDY Batman Peronu çoğu kez yağmurlu günlerde su ile dolardı. Vatandaşlar, vagon aralarında raylar üstünde karşıya geçerdi.”

Erdal A.: “Yıllarca petrol sektöründe görev yaptığım Batman’da bizleri de eski hatıralarla buluşturan Batman Çağdaş’a teşekkürler.”

Hakan Kayıran: “Batman Çağdaş Gazetesi’nin emeğine sağlık. Çocukluk ve gençlik yıllarımızın geçtiği o dönemi bize hatırlatan Çağdaş emekçilerine sonsuz teşekkürlerimizi iletiyoruz.”

Celal Güzelses: “Batman’ın ilk günlük gazetesi Çağdaş’ın şehrin dününe dair hatıraları yeniden hatırlatması bizi duygulandırıyor. İzmir’den Batman’a kucak dolusu sevgi ve selamlar.”

Murat M: “Batman’da yüksek rakam uçuklatan konutlara dikkat çeken Batman Çağdaş’a teşekkürler. Böyle yüksek fiyatlara kim ‘dur’ diyecek.”

B.B: “Batman için çalışan bir Valimiz var. 2020’nin son aylarında başlattığı bazı projeleri yeni yılda hayata geçireceğine inanıyoruz.”