*Delta varyantının ne kadar hızla yayıldığına Bilim adamları dikkat çekiyor. İki hafta öncesinde Batman, Covid-19 salgınında pozitif vaka sayısında rekor kırmıştı. Son bir günde ise sayı 500’ün altına düştü. Rakamlar düşünce, geçici süreyle kapatılan Ağız ve Diş sağlığı Merkezi de bugünden itibaren kapılarını açacak…

*Biçerdöverler Derneği Başkanı Ahmet Eren, dün konuğumuzdu. Mısır hasadı döneminde ‘anız yangın’larından tutun da biçerdöverlerin ‘biçim ücreti’ konusunda birçok konuya dikkat çekti. Çiftçinin sorunlarına duyarlılık gösteren Eren: “Ben de çiftçi çocuğuyum.  Özellikle son yıllarda anız yangını konusunda radikal kararlar alan Vali sayın Hulusi Şahin’e bizler de destek veriyoruz” diyor.

KORONADA İKİ HAFTA ÖNCE REKOR KIRMIŞTIK
Evet, Batman iki hafta önce korona pozitif vaka sayısında rekor kırmıştı.

Sonrasında o rakam düştü, normale doğru yol aldı Batman.

Günlük vaka neredeyse 750’ye çıkmıştı.

Vaka sayısı hızla düşüşte.

Bir haftadan bile az tatil yapan Vali ve Belediye Başkanvekili Hulusi Şahin, geçen hafta Başkanlık yaptığı İl Hıfzıssıhha Kurulu, bir takım radikal kararlar aldı.

Tokalaşma ve sarılmalara ara verilmesi uyarısında bulunuldu.

Sağlık kuruluşları teyakkuz haline geçirildi.

İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Pamukçu, 300 kişiyi aşkın ekibiyle Batman’ın ücra mahallelerinde çalışıyor.

Bizzat Korona’ya karşı alınan tedbirlerle ilgileniyor...

Yöneticiler, pandeminin hız kesmesi için toplantı üstüne toplantı yapıyor.

Şehrin yöneticileri, Korona’yı birinci gündem maddesi yaptı.

Fakat nedense çarşı-pazarda bu duyarlılık yok...

Bazı esnaflar, o kadar rahat ki…

‘PANDEMİ HASTANELERİ’ OLMADAN…
Salgına aldırış etmeden “Aşımı oldum, bana bir şey olmaz” şeklinde bir algı oluştu bazı esnaf çevreleri arasında.

Oysa Batman halkının korona ile mücadelede Esnaf Odaları ile STK temsilcilerinin yapacağı paylaşımlar çok etkili olabilir.

Bunları neden yazıyoruz...

Artık hepimizin yakın çevrelerinde o kadar çok koronalı olmaya başladı...

Her gün çevremizden birinin koronadan hastaneye kaldırıldığını öğreniyoruz.

Bu artış hızıyla hastanelerimizin tümü ‘Pandemi hastanesi’ olarak kullansak yetmeyecek.

Bunu biz söylemiyoruz.

Konunun uzmanları söylüyor.

Bu nedenle Oda ve STK temsilcileri başta olmak üzere herkesin gündeminin birinci maddesi olarak korona virüsle mücadeleyi öne almalı...

Çarşıda pazarda denetimler arttırılmalı, vatandaş maske, mesafe, hijyen konusunda sürekli uyarılmalı, bu çalışmalar hızlandırılmalı...

ÇİFTÇİ DOSTU…

Ahmet Eren, Batman Biçerdöverler Derneği Başkanlığı’nı uzun bir süredir yürütüyor.

Aslen Binatlı (Bileyder) köyünden olan Eren, hasat dönemlerinde biçerdöverler kadar çiftçinin sorunlarını da gündeme getiriyor.

Bu yıl kuraklıktan ciddi etkilenen Batman Ovası’ndaki çiftçinin ilk çığlığını Biçerdöverler Derneği Başkanı Ahmet Eren, duyurmuştu.

Batman Ovası’nda bu yıl 100 bin tonu aşkın mısırın toplanılacağına dikkat çeken Eren, anlatıyordu:

“Mısırda bu yıl başfiyat da iyi, verimde. Piyasada mısırın tonu 2400 TL civarında. Verimde iyi olunca, biraz olsun mısır üreticisinin yüzü gülüyor.”

Mısır hasadıyla birlikte ‘Anız Yangınları’ da bir dönemler Batmanlıların, kabusuydu.

İki yıldır Vali Hulusi Şahin’in  ‘anız yangın’ ile mücadelesine de değinmeden edemiyordu Eren;
“Bu salgın döneminde vatandaşın daha çok nefes almaya ihtiyacı var. Her yıl bu mevsimde anız yangınlarının dumanlarından kapı ve pencerelerini açamayan Batmanlılar, Vali bey sayesinde rahat bir nefes aldı. Sağ olsun, Varolsun Vali bey,  Ziraat Odası Başkanı sayın Nizamettin Aydiş ile birlikte gerek Silvan gerekse de Bismil ilçelerinde mısır üreticileriyle birlikte yaptığı toplantılar çok yararlı geçti. Biz de bu konuda Vali beyin hassasiyetini göz önünde bulunduruyoruz. Biçerdöver sürücülerinin anız yangınlarına karşı mısır saplarını alttan biçimi konusunda gerekli uyarıları yapıyoruz.”

Bu yıl biçerdöverlerin mısırda bir dönümlük biçim ücretini de Ziraat Odası ile Tarım İl Müdürlüğü’nün kararlaştırdığı rakamın da ’50 TL’ olduğunu hatırlatan Biçerdöverler Derneği Başkanı Ahmet Eren’in, damlama sulama sistemi konusundaki projesini de bir başka yazıda değerlendirmek üzere sağlıkla kalın…