*1980’li Yıllarda köylerdeki yapıların çoğu topraktı. Şimdilerde o toprak yapıların yerini beton evler aldı. Yazın serin, kışın sıcak o güzel toprak evler yok artık. Tarım teşkilatının o küçük ordusu belde, köy ve mezra demeden her yerdeydi…

*Ziraat Odası ile ortaklaşa projelere imza atan Tarım Teşkilatı, çiftçinin yanındaydı. Batman Ovası’nda faklı ürünlerin yetişebilmesi için çiftçinin yanından ayrılmayan muhtar ve Tarım Teşkilatı’nın isimsiz kahramanları vardı...

HEP ÇİFTÇİNİN YANINDAYDILAR

Bir süredir rahatsızlığı nedeniyle tedavi gören ve kaldırıldığı Gaziantep’teki hastanede tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan çiftçi dostu ve eski muhtar Hüseyin Direk’i geçen hafta kaybettik.

Eski muhtarlardan merhum Şehmus Tunç ve Hüseyin Direk, gerek Ziraat Odası ve gerekse Tarım teşkilatının eski mühendisleriyle Batman Ovası’nda hep çiftçilerin yanındaydılar.

1980’li Yılların ortalarında Batman’ın Siirt’e bağlı olduğu dönemde siyah renkli Renault marka araçlarla kırsalın yolunu tutanların öyküsünü bugün değerlendirmeyi bir görev bildim.

O dönemler köyler çok güzeldi.

Henüz betonun girmediği köylerdeki evler kerpiçti.

Yazın serin, kışın sıcak o evlerde büyük bir keyifle sohbet edilirdi.

Konuklar, iki katlı kerpiç konaklarda ağırlanırdı.

1984 Yılında Batman’a bağlı bir köy meydanında Tarım Teşkilatı’nın emektarlarından şoför Selim Tezdiğ, mühendis Celal Aksünger ve beraberindeki Ahmet Eroğlu, objektife tüm doğallığıyla yanmış.

O köyün bir başka güzelliği ise tüm yapıların kerpiç oluşu.

Şimdilerde o yapıların yerini de ‘beton yığını’ konutlar aldı...

TARIM-ZİRAAT ODASI EL ELE

1980’li Yılların ortalarında Tarım Teşkilatı ile Ziraat Odası, muhtarlarla birlikte çiftçinin yanındaydı.

Uçsuz bucaksız Batman Ovası’nın birçok yerinde farklı ürünlerin ekimini birlikte yaparlardı.

Çiftçi, en büyük desteği Tarım Teşkilatı ile Ziraat Odası’ndan alırdı.

Çarşı Mahalle Muhtarı merhum Şehmus Tunç, Celal Aksünger, Emin Canpolat, eski Muhtar Fahrettin Kağba, muhtar Hayrettin Velioğlu, Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş ve mühendis Mehmet Can Ercan, tohumu tarlaya atan Balpınarlı bazı çiftçilerle objektiflerimize böyle yansımıştı.

O ilkel makinenin başına geçen dönemin Tarım Teşkilatı, Ziraat Odası ve Muhtarlar, örnek projeleri de hayata geçirmişti.

Bereketli Batman Ovası’nda yetişen kaliteli Batman pamuğunu, Gaziantep Sanko başta olmak üzere Adana’daki pamuk firmaları adeta kapışırdı.

Batman Ovası, kaliteli pamuk üretimiyle anılıyordu.

TARIM’IN SARI RENKLİ BİNASI

Tarım Teşkilatı, Cumhuriyet Caddesi’nde yıllarca Kaymakamlık ve eski Valilik Konağı’na komşuydu.

Sarı renkli o iki odalı o küçük binada görev yapanlar bir aile gibiydi.

Fevzi Aslan, Emin Canpolat, Celal Aksünger, Mehmet Can Ercan, Alaaettin Kaya, Ahmet Oğuz, Mahmut Şahin ve Selim Tezdiğ, bir zamanlar çiftçinin can simidiydi.

Ziraat Odası ve muhtarlardan gelen her öneriyi değerlendiren Tarım Teşkilatı’nın ‘İlçe’ dönemindeki projeleri yerel gazetelerin manşetlerini süslerdi.

Eski Tarım Teşkilatı’ndaki mühendis ve görevliler iyi bir araştırmacıydı ama asıl işlerinin, işleyişini çok iyi bilenlerdi.

Tarım Teşkilatı mevzuatı konusunda hepsi bir uzmandı.

Ama kısıtlı imkanlarla hizmet veren o başarılı ekibin değeri çok bilinmedi.

Çok bunaldıklarında bir bir emekliliğe ayrıldılar.

Eski Tarım Teşkilatı, Ziraat Odası ile bu kentin eski muhtarlarımızla güzel anılarımız oldu.

35-40 Yıl öncesinin bazı karelerini görünce o güzel anılar gözümün önünden film şeridi gibi geçti.

Kim ne derse desin, onlar kısıtlı imkanlarla güzel iş başardılar…

Sağlıkla kalın…