*Batman’ın ilk günlük gazetesi Çağdaş, 800 gündür bu şehrin dününe dair sararan karelerini okurlarıyla buluşturuyor. 1970’li Yıllarda Batman gençliğinin, yokluktan neler var ettiğini tarihi kareler bize anlatıyor…

*Batman Lisesi eski öğrencilerinin kurdukları müzik grupları ses yarışmalarından tutun da düğünlerden resmi bayram törenlerine dek her aktiviteye renk kattıklarını biliyoruz. O dönemin gençliği, maddi imkansızlıklar içinde büyük başarılara imza atmıştı…

TPAO, ÇÖL ORTASINDA BİR VAHAYDI
Batman’ın eski simalarından Burhan Değer, şimdilerde yurtdışında yaşıyor.

Arada birçok sevdiği memleketine gelen Değer’le sohbetimizde altını çizdiği bir ayrıntı dikkat çekiciydi:

“1970’li Yıllarda gençliğimizde herkesimden insanlarla bir aradaydık. Batman bir kültür mozaiğiydi. Farklı görüşlerde de olsak, bir araya gelmeyi biliyorduk. O zamanlar Batman’ın ortasındaki TPAO tesisleri tıpkı çöl ortasında bir vahaydı. Yeşilliğiyle, havuzlarıyla, tenis kortları ve dinlenme mekanlarıyla biz gençler TPAO tesislerinin bulunduğu Site Mahallesi’nden ayrılmazdık. Batman Lisesi ile TPAO arasında adeta mekik dokurduk.”

O zamanlar Batman’a altın mikrofonu getiren assolist İlhan Telli’den aldıkları destekle liseli gençlerin bando takımdan müzik grubunu kurduklarını anlatıyor Veysi Sağdıç:

“1970’li Yılların başında lisede okuyorduk. Bando ekibimiz bayram törenlerinde ses getiriyordu. Kurduğumuz o ekip, Diyarbakır ve Elazığ’da liseler arası ses yarışmasında birinciliklerle kente dönüyordu.”

Tarih 25 Aralık 1972. TPAO’nun Beyaz saray’ın da bir düğün törenine katılan Batman Lisesi eski öğrencilerinden Veysi Sağdıç, Şerif Özbek, Abdurrahman Ersoy, Murat Mungan ve Orhan Alpaslan’ın çektikleri hatıra kare, bize bu şehrin yıllar öncesinde birçok aktivitede nerede olduğunu gözler önüne seriyor.

BU BANDO TAKIMI, ALKIŞLANIRDI

Yıl 1973... Şerif Özbek, Mehmet Alptekin, Sedat Koyuncu, S. Toprak, Selahattin, Diyaeddin Noyan, Özcan Işık ve Yavuz Binbay’dan oluşan Batman Lisesi bando takımı, Gençlik ve Spor Bayramı etkinliklerinin yapıldığı TPAO’nun emektar sahasını şenlendirmiş.

O güzel grup arasında kimi eğitimci, kimi mühendis, kimi petrol emekçisi, kimi de sanatçı oldu.

Fakat onlar geçmişten günümüze hoş bir seda bıraktılar.

1980’li Yıllara kadar Batman Lisesi’nde eğitim görenler, sanki bir Üniversite öğrenciymiş gibi algılanıyordu. Eski eğitimcilerin verdikleri öğütleri kulaklarında bir küpe gibi saklı tutarlardı.

Yine Batman Lisesi mezunlarından TÜPRAŞ Rafineri emekçilerinden emekli Bahri Tunç, lisenin ilk kurucu Müdürü Gülpaşa Sezer’le bir anısını bizlerle paylaşıyor:

“Yıl 1983’tü. Bir grup eski liseli öğrenci arkadaşımla Ankara’da o zamanlar Arı Dershanesi başındaki Müdürümüz Gülpaşa hocayı ziyaret ettik. Müdürümüze bize ‘sinirlen, bağır’ dedik. ‘Olmaz öyle şey. Siz benim evlatlarımsınız’ dedi ve evinin anahtarını bize uzattı. Başkentte otelde kalmamızı istemedi. Lise’den onlarca müdür gelip geçti ama hiç biri Gülpaşa Sezer’in yerini tutmadı…”

LİSE’DE İZ BIRAKAN ÖĞRENCİLERDİ
Ziya Gökalp Mahallesi’ndeki Batman Lisesi, 1968-69 eğitim-öğretim yılında açıldı.

O gün bugün hiç ama hiç eğitime ara vermeyen o tarihi liseden binlerce öğrenci yetişti.

Vali, Bürokrat, Kaymakam ve farklı mesleklerden yüzlerce kişiyi kariyer sahibi yapan o lisede iz bırakan öğrenciler de vardı.

Alın size o liseden sararan bir kare daha.

28 Mart 1974 tarihinde mezuniyet öncesinden Batman Lisesi’nin eski giriş kapısı önünde siyah-beyaz kare çeken tanıdık simalardan dört isim; Abdurrahman Çimen, Şerif Özbek, Veysi Sağdıç ve S. Toprak.

Evet, bugün siz değerli okurlarımıza bugün nostaljiden bir sayfayı da hatırlattık.

Kalın sağlıcakla…