*Bugün 2021’in son günü. Bir yılı en iyi değerlendirmenin yöntemi, yılın gazete arşivini gözden geçirmektir. Editörümüz Barış Arslan, 2021’in dökümünü yaptı. Ben de Batman Çağdaş’ın arşivine şöyle bir baktım. Çalışma masamın üzerinde biriken bir yılın sayfalarındaki manşetlerine bir göz gezdirdim…

*2021’e Pandeminin yanı sıra ‘Kuraklık’ haberleri damgasını vurdu. 2021’de beklentilerden biri de devasa yatırım olan 500 yatak kapasiteli hastane ihalesinin gerçekleşmesiydi. Bu yıl hesapta olmayan iki fakültenin Batman Üniversitesi’ne verilmesiydi ama bir türlü ‘Tıp Fakültesi’ düşü gerçekleşmemişti Batmanlıların…

2021’İN SON GÜNÜ…

Bugün 2021’e veda ediyoruz.

Yıl son mesai günündeyiz.

Evet bir yılın dökümü yapılırken, değerlendirilirken yeni yıla dair beklentiler de yapılır.

‘Umut’ ve ‘Beklenti’ sözcüğü sık sık kullanılır.

Bu yıl çiftçi açısından çok kötü bir seneydi.

Son 30 yılın en kurak dönemini geçiren Batman çiftçisinin aylardır beklediği ‘Kuraklık Destek Primi’ 2021’in son haftasında çiftçilere dağıtılabildi.

Bu şehirde bir yılın dökümü yaparken, sürmanşet ve manşetlerden inmeyen haberler arasında Korona virüs ve kuraklık açık ara öndeydi.

Pandemi  önceki yıl olduğu gibi çevremizdeki güzel simaları  aramızdan almaya devam etti.

Her yılın sonu gelirken, şehirde biriken sorunların tümünü değerlendirmek imkansız.

Beklenti ve taleplerin tümünü bu sütunlara sığdırmanın zorluğunu da yaşıyoruz.

HASTANE, FAKÜLTE VE UÇAK SEFERLERİ

Okurlarımızın 2021’de beklentilerinin başında ihalesi yapılan 500 yatak kapasiteli yeni hastane temelinin atılmasıydı ama maalesef bu devasa hastanenin temeli 2022’nin ilk aylarına kaldı gibi.

Çevresindeki illerin Üniversitelerinin hemen hemen tümünün ‘Tıp Fakültesi’ aldığı bir dönemde Batman’da hala ‘Tıp Fakültesi’ yok.

Oysa Batman Üniversitesi’ne 2021 yılında verilen fakülteler olan ‘Diş Hekimliği’ ile ‘Turizm’ pek de heyecan yaratmadı. Batmanlıların, yıllardır bekledikleri tek fakülte; ‘Tıp’tı.

Bakın, Batman Üniversitesi bünyesinde hangi fakülteler var;
“Diş Hekimliği, Fen Edebiyat, Güzel Sanatlar, İktisadi-Bilimler, İslami Bilimler, Mühendislik-Mimarlık, Sosyal Bilimleri, Teknik Eğitim, Teknoloji ve Turizm Fakültesi…”

Batman Üniversitesi YÖK tarafından ‘Enerji’de ‘Pilot Üniversite’ seçildi. O zaman üniversitede ana tema bu ağırlıkta olması lazım. Umarız, 2021’de Batman Üniversitesi adını ‘Enerji’ ile ‘Tıp Fakültesi’nin kurulmasıyla duyurur.

Bölgenin en güvenli hava limanı konumundaki Batman’da; kış tarifesiyle birlikte uçak seferleri azaldı. Hemen her yılın sonunda yaşadığımız uçak seferlerindeki yetersiz seferler, Batmanlılara seyahatte çile çektiriyor.

Umarız, bu sorunları seneye tekrar bu sütunlarda taşımayız.

“NOSTALJİ HER ZAMAN GÜZELDİR”

Yılın son günü ne yaparsanız, hep onu yaparsınız derler.

Evet yılın son gününde gazetenin bir yıllık arşivine bakar, eski fotoğraf arşivini de gözden geçirir, kaçırdığımız kareleri ‘nostalji’ köşesine taşırım.

Duayen bir yazarın dediği gibi, “Postacıya izin günü ne yapacaksın” diye sormuşlar.

Hemen yanıt vermiş; “Şöyle bir mahalleyi dolaşacağım…”

Bizim de tek adresimiz; gazete.

Bugün ki yazımı da 1998-99 yılları arasında Batman Valiliğini yapan emekli Vali Temel Koçaklar’ın, yeni yıl mesajıyla noktalamak istiyorum;
“2021 Yılındaki öncelikle kürsel salgına dönüşen sağlık sorunları olmak üzere yaşanmışların yorgunluğunu, olumsuzluklarını ve tedirginliklerini geride bırakıp; gelecekteki güzel günlere doğru yenilen duygularla; 2022 yılının sizlere güler yüzlü olarak yanınızda ve yoldaş olmasını, ailenizle, sevdiklerinizle birlikte barış içerisinde öncelikle sağlıklı, mutlu, huzurlu, sevinç ve sevgi dolu güzel günler geçirmenizi dilerim. Yeni yılınızı içtenlikle kutlarım…”

2022’nin Mutlu, sağlıklı, istediklerinizin gerçekleşeceği bir yıl olması dileğiyle sağlıkla kalın…