* Petrol şehrinin dününe tanıklık yapan Batman Çağdaş’ın adeta zaman tünelini andıran ‘nostaljik’ kareleri düşündürtüyor. O karelerdeki simaların bazıları aramızda yok. Fakat anıları ve bu şehre kattıklarını şehrin belleği olan Çağdaş, gözler önüne seriyor.

* 20 Yıl öncesinde şehrin kavşakları böyle değildi. Esentepe kavşağı kamyon garajıydı. O dönemlerde ne AVM’ler vardı ne de bezdiren trafik.

GERİDE HOŞ BİR SEDA BIRAKTILAR
Yıl 1997…
Güneykent mahallesindeki Nasıroğlu Okulu’nun açılışında eğitim yuvasını kenar mahalleye kazandıran iş adamı merhum Necat Nasıroğlu’na teşekkür eden Vali Necati Develioğlu’ydu. On dönemler Batman’ın Milli Eğitim Müdürü ise Kahramanmaraşlı Tevfik Kale idi. Kale de yakalandığı amansız hastalığa yenik düşmüştü.
O eğitim yuvasının açılışının üzerinden tam 22 yıl geçti. Yıllar ne de çabuk geçti… Daha dün gibiydi o okulun açılışı.
Kendisini memleketine adayan Nasıroğlu ile eğitimci Kale’nin mekanları cennet olsun. Onlar geride hoş bir seda bıraktı.

NE AVM’LER NE DE ÇOK KATLI
APARTMANLAR VARDI
Burası Esentepe kavşağı…
Siirt çevre yolu ile birleşen Batman’ın en işlek kavşağı konumundaki Esentepe’nin etrafında ne çok katlı apartmanlar ne de AVM’ler vardı.
Şimdi ki Soraçan’ın yeri kamyon garajıydı.
Aradan 22 yıl geçti.
O kavşak öyle bir değişti ki...
Bir şehrin bu kadar hızlı geliştiğini gösteren bir kare tarihi belge gibi.

Araç sayısının yüz binlere dayanmadığı, trafiğin bezdirmediği o petrol kentinin sakin olduğu dönemlerde manzara çok daha güzeldi. Son 20 yılda hızla betonlaşmaya doğru giden Batman’ın yıllar öncesinin bu önemli karesi her şeyi özetliyor.

1990’LARIN ARAÇ PARKI
1990’da il olan Batman’ın Köy Hizmetleri teşkilatı, çalışmayan bir araç parkına sahipti.
Batman’ın ilk Valisi Tunçer Perçinler, çalışmayan greyder ve damperli kamyonlarının Siirt'ten Batman’a gönderilmesine tepki göstermişti.

Komşu ilin kullanmadığı o çalışmayan araçlara ilk Vali Perçinler’in açıklaması ilginçti: “Bu çalışmayan araçlara vereceğimiz tamir parasıyla daha ucuz yeni araçları makina parkımıza kazandırabiliriz…”

İlk Vali Perçinler, o araçları hurdalık fiyatlarla satışa çıkarmıştı.

ÖZEL İDARE VE LOJMANLARI
Batman ‘il’ olduğunda gözler yatırımcı kuruluşlara çevrilmişti.
Bu kuruluşlardan biri de Köy Hizmetleri teşkilatıydı. Havalimanı yol güzergahındaki Özel İdare’nin 5 katlı hizmet binası ve lojmanlarının kaba inşaatını gösteren bu fotoğraf, Çağdaş’ın bu şehrin belleği olduğunun bir başka kanıtı...

Kısacası; Petrol şehrinin ilk günlük gazetesi Çağdaş bu şehrin hafızasıdır. Çağdaş, sorumlu gazeteciliğin yanı sıra bu şehrin dününü ve kültürünü de okurlarına sunarak kentte memleket bilincinin yerleşmesini sağlıyor. Birçok kurumun yapması gerekeni yapıyoruz aslında…

Batman’ın dününü tarihi karelerle kamuoyuna sunmaya devam edeceğiz.