*1958-1960 Yılları arasında Batman’ın ilk kaymakamlığını yapan Altay Kancaal, ikinci kaymakamlık görevini petrolcülerin şehrinde yaparken, dönemin ünlü petrolcüleriyle tanıştığında istifa edip o da petrolcülerin arasına katılmıştı...

**Batman Çağdaş’ın ‘Batman’ın Fotoromanı’ köşesinde kentin ‘il’ oluşundan önceki ‘ilçe’ döneminde TPAO’nun sınırsız imkanları ilk Kaymakam’a baş döndürtmüştü. Katıldığı petrolcülerin kervanında 1978’de Kıbrıs Türk Petrolleri Genel Müdürlüğüne atanıp, o da petrol sektörüne veda eden renkli bir simaydı...

KAYMAKAM, ÜNLÜ PETROLCÜLERİ GÖRÜNCE
Batman Çağdaş’ın ‘Nostalji Köşesi’nde petrolcülerin çarpıcı hikayeleri var.

İçlerinde en ilginci Batman’ın ilk Kaymakamı Altay Kancaal’ın.

Bugün siz okurlarımıza ilk Kaymakam’ın, TPAO’ya nasıl geçiş yaptığının öyküsünü sizlerle paylaşmayı anlatmayı bir görev bildik.

Kancaal, Giresun-Alucra’dan kurtulmak için geldiği 14 haneli İluh’taki manzarayı görünce şaşırıp kalmış.

Tarihi DDY Garı’ndan yolunu tuttuğu Site Mahallesini kuran ilk petrolcülerin yaşam tarzını görünce TPAO’nun sınırsız imkanları, Kaymakam’ı gerçek mesleğinden koparmış…

1.5 Yıl süreyle görev yaptığı Batman Kaymakamlığı’ndan istifa eden Kancaal, uzun yıllar TPAO Batman Bölge Müdürlüğü Personel Müdürlüğü başta olmak üzere önemli ünitelerde bir ‘petrolcü’ gibi görev yapmış.

Bir ayağı Batman’da, diğer ayağı da TPAO Batman eski Bölge Müdür Muavini Selahattin Özkan ile birlikte petrol sahalarında olan Kaymakam Kancaal, 1978 yılında Enerji Bakanlığına CHP eski lideri Deniz Baykal gelince, yıllarını verdiği petrol şehrine ‘veda’ ediyor.

Baykal, dönemin eski Devlet Bakanlardan ve eski TPAO Genel Müdürü DYP’li Mehmet Gölhan’ı görevden alınca; Batman’da başarılı petrol yöneticilerini de unutmamış. Eski Bölge Müdür Muavini Selahattin Özkan’ı İGSAŞ Genel Müdürlüğü’ne, Kaymakam Kancaal’ı da Kıbrıs’taki Türk Petrolleri Genel Müdürlüğüne atıyor…

PETROLCÜLERİN ARASINDA KALINCA
1958 Yılında Batman’da kalınabilecek tek mekan TPAO’nun 1 nolu misafirhanesiydi…

Kaymakam Altay Kancaal, o yılları anlatıyor;
“Misafirhanede bekar personellerle bir aradaydık. 8-10 haneden oluşan o küçük misafirhaneyi Amerikalılar kurmuştu. Misafirhanenin bitişiğinde ailelerin oturduğu 3-4 lojman vardı…”

Dönemin petrolcüleriyle iyice kaynaşan ilk Kaymakam itiraf ediyor;
“İlk görev yaptığım ilçeden sıkılmıştım. İstifanın eşiğindeydim. Şark hizmeti yapmak için Batman’a atanmıştım. ‘Batman nasıl bir yermiş, gider görüp beğenmezsem dönerim’ demiştim. O zamanlar bazıları Batman’ın, Diyarbakır’ın, bazıları ise Siirt’in ‘ilçe’si diyorlardı. Trene bindim. Batman Garı’nda beni TPAO’nun üst düzey yöneticileri karşıladı. Onlar benim Kaymakam olduğumun farkında değillerdi. TPAO’dan üst düzey bir yöneticinin geldiğini bekliyorlardı. Beni alıp Site’ye götürdüler. Tesislere hayran kaldım. TPAO o zaman beni büyüledi…”

1960 Yılının başlarında istifa eden Kancaal’ın artık TPAO’daki serüveni başlamıştı.

Kaymakamlığı bırakmıştı.

Hayalindeki petrolcülüğe ‘merhaba’ demişti…

YENİ MESLEĞİNİN SEVDALISIYDI
Kaymakam Kancaal, petrolcülük mesleğini sevmişti…

Her ne kadar Personel Müdürlüğü yapsa da o bir petrol mühendisi gibi kuyulardaydı…

1960’lı yıllarda Batman ve çevresinde açılan petrol kuyularına dönemin Bölge Müdür Muavini Süreyya Ekim ile birlikte giden Kaymakam Kancaal; “Kaymakamlık mesleğinden çok en güzel yıllarım TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde geçti. Türkiye Petrollerine geçiş yaptığımda bir Kaymakamın nasıl TPAO’ya geçebileceğini tartışıyorlardı. İyi ki TPAO’ya geçiş yapmışım. O dönemler TPAO parmakla gösterilen bir kuruluştu” diyor…

“ARAÇLAR SADECE SONDÖRLERDEYDİ”
Eski petrol mühendislerinden Esat Can, 1960’lı yıllarda TPAO’yu özetliyor bize;
“İlk geldiğimizde baş sondörlerin maaşları ve mesaileri mühendislerden daha yüksekti. Kulede sadece sondörlere araç veriliyordu. Amirler de mühendislere güveneceklerine onlara güvenmeyi tercih ederdi. Çünkü onlar yıllarca birlikte sondaj çalışmasına katılmışlardı. Mühendisler bu işi götüremez endişesi yaşıyorlardı. Sonra baktılar ki Sanat Okulu mezunları ile ilkokul mezunu arasında nasıl fark varsa bizi de anlamaya başladılar. Düşünün, Batman’ın ilk kaymakamı da aramıza katılmıştı. Bizden biriydi. 1965 Yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ilk petrol mühendislerinden Mehmet Yamaç ile birlikte sondajda göreve başladık…”

...Ve Türkiye’de ilk kez bir Kaymakamın ‘TPAO’lu olmak’ düşü de Batman’da gerçekleşmişti…

Sağlıkla kalın…