**Batman, il oluşunu rutin açıklamalarla kutladı... Vali ve bazı yöneticiler, önceki yöneticilerin unuttukları o il yıldönümlerini unutmadılar. 16 Mayıs tarihi gelince hep bu şehrin ‘il’ heyecanını hatırlarız. Bugün de petrol kentinin il oluşu döneminden unutamadıklarımızı yazmayı görev bildik.

**Batman, Türkiye’nin 72. İli olduğunda Cumhuriyet Meydanındaki o coşku ve manzaranın geride bıraktıkları, yıllar geçse de hep belleklerimizde. Bu şehrin ilk günlük gazetesi Çağdaş, kentin kimliğini ön plana çıkarmak için de tarihe ‘dipnot’ düşmeye devam ediyor.

33 YILLIK İLÇE DÖNEMİ GERİDE KALMIŞTI
16 Mayıs 1990 tarihinde ilçe dönemini geride bırakıp il’e ‘merhaba’ diyen Batman’ın 33 yıllık ilçe sürecinden il’e geçişi kolay olmamıştı…

O dönemlerde 200 Bini aşan nüfusuyla Türkiye’nin en büyük ilçeleri arasında olan Batman, potansiyeli ile il olmayı hak eden bir yerleşim birimiydi.

Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal, Başbakanlığı döneminde Batman’a her gelişinde ‘il’ talebiyle karşılaşıyordu. 1984 Seçimleri öncesinde ve sonrasında da Batman’a çıkarma yapan merhum Özal’a eski esnaflardan merhum Ahmet Evrensel, Cumhuriyet alanında seslenmişti; “Batman’ı artık il yapın. Batman sizi seviyor sayın Özal…”

O anı dün gibi hatırlıyorum…

Merhum Özal ise meydandakilere seslenmişti; “Verin Rafineriyi alın il’i…”

Cumhuriyet meydanındaki kalabalık ‘buz’ kesilmişti ama reformist lider Özal, il’in haberini de verir gibiydi; “Batmanlılar merak etmesin biz bu güzel petrol kentini il yapacağız…”

O dönemler SHP’nin başındaki lider merhum Erdal İnönü’ydü…

Batman’ın da aralarında bulunduğu bölge gezisine çıktığında İnönü, şimdi ki 16. Cadde üzerindeki Paris Pasajının ikinci katında kalabalık kitleye hitap etmişti; “Eğer ANAP sizi il yapmazsa, söz veriyoruz iktidara geldiğimizde burayı il yapacağız. Çünkü Batman, il olmayı hak ediyor…”

Eski politikacıların dilinden ‘il’ vaadi düşmezdi…

Merhum Özal, tam 29 yıl öncesinin Ramazan ayında Batmanlıların özlemle beklediği ‘il’ kararını açıklamıştı…

Batman ile Şırnak, Siirt’ten ayrılıp ‘il’ olmuştu.

1992’de Öğretmen Evi’nin açılışına katılan dönemin Başbakanı Süleyman Demirel ve Yardımcısı Erdal İnönü o bahçede kalabalığa verdiği mesajda; “Batman, Türkiye’nin 72. İli olmayı çoktan hak etmişti” demişlerdi.

Mekanları cennet olsun, o liderlerin tümü şimdi aramızda yok.

33 Yıllık ‘ilçe’ dönemi de eski liderlerin vaatlerini yerine getirmesiyle kapanmıştı ve Batman artık Türkiye’nin genç bir ili olmuştu.

İL ŞENLİĞİNDE UNUTAMADIKLARIMIZ…
Aslen Elazığ-Madenli olmasına rağmen çocukluğu Diyarbakır ve Adana’da geçen yöre sanatçısı İzzet Altınmeşe, Huri Sapan ile Batman il şenliğine katılmıştı.

Cumhuriyet Meydanının dört bir yanı gelin gibi süslenmişti. Meydan, hıncahınç doluydu. İl şenliğinin sunuculuğunu ise dönemin İlçe Milli Eğitim Müdürü Erzurumlu Nurullah Özkılıç üstlenmişti.

Alana giren sanatçı İzzet Altınmeşe, Özkılıç’ın bitmek bilmeyen konuşmasına isyan etmişti; “Müdür bey, halk biz sanatçıları bekliyor. Birazdan Cumhurbaşkanımız alana gelecek. Artık yeter, sözü lütfen sanatçılara bırakın…”

O kitle sanatçı Altınmeşe’yi alkış yağmuruna tutmuştu. Özkılıç’a ise susmak kalmıştı.

İl şenliğinde çok renkli manzaralar vardı.

Öğle saatlerinde başlayan şenlik, karanlık çökene dek sürmüştü.

Batmanlılar, il şenliğini doyasıya kutlamıştı. Alana sığmayanlar, meydanın etrafındaki binaların çatılarını doldurmuştu. Akyürek mahallesine ulaşım sağlayan DDY üst geçit köprüsü bile kalabalıkla dolup, taşmıştı. Merhum Özal’ın meydana girişindeki coşku seli ise görülmeye değerdi.

KAYMAKAMLIK BİNASI
VALİLİĞE DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞTÜ
Cumhurbaşkanı merhum Özal’ın danışmanı ve hükümet sözcüsü eski Büyükelçi merhum Kaya Toperi ile Batman Çağdaş’ın kurucusu ağabeyimiz Enver Arslan’ın, Valilik binasına dönüştürülen o eski Kaymakamlık binası önündeki ‘il sohbetini’ de dün gibi hatırlıyorum.

Batman’ın son Kaymakamı Tarsuslu merhum Ali Ülger’di. Sekreteri ise bekçi İbrahim amcaydı.

Ülger, görevi Batman’ın ilk Valisi Tuncer Perçinler’e bırakmıştı. Kısa bir dönem ilk Vali Perçinler ile çalışan İbrahim amca, dönemin Siirt Valisi olan eski Bakan Atilla Koç’un sekreterini arayınca, aralarında geçen sohbet, ‘il’e geçişin bir anısı olarak tarihe geçmişti…

“Burası Batman Valiliği. Valimiz, görüşecek” diyen İbrahim amcaya Siirt Valisi sekreteri cevap veriyordu; “Batman ne zaman il oldu? Haberimiz olmadı. Sizi eski ilçemiz olarak görüyoruz.”

İlçeden il’e geçişte hatırladıklarımızdan birkaç anı daha…

Batman’ın ilk Vali Yardımcılarından biri de Malatyalı merhum Mahmut Kılıçdoğan’dı.

Tek Vali Yardımcısı atanmıştı Batman’a. Geçici Vali Yardımcısı ise Milli Eğitim Müdürü Nurullah Özkılıç’tı. Makamında Vali Yardımcısı olarak talimat veren ‘Dadaş’ lakaplı Özkılıç’ın ilk işi babasını aramaktı; “Baba, ben bugün Batman’ın Vali Yardımcısı oldum…”

Batman’ın ilk Emniyet Müdürü de Celalettin Cerrah’tı.
Komşu il Mardin’in eski Valisi Bolat Bolatoğlu ile anlaşamayan Cerrah, Batman’ın ilk Emniyet Müdürü olmuştu. Eski SSK Hastanesi bitişiğindeki Emniyet Müdürlüğü binasında politikacılardan referans alıp gelen ziyaretçilere sitem ediyordu Cerrah; “Lütfen politikacı referansıyla ziyaretime gelmeyin. Kendi adınıza gelin, size kapıda halı sereyim…”

Batman’ın il oluşundan önce ‘il için imza kampanyası’ düzenleyen Batman’ın ilk günlük gazetesi Çağdaş’ın 20 Bini aşkın imzayı gönderdiği dönemin İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, il şenliğindeki meydanda ilk açıklamayı da yine gazetemize yapıyordu; “Batman’a il sözümüzü yerine getirdik. Mutluyum, çünkü seçim bölgem Diyarbakır’ın komşusu Batman, il olmayı hak eden bir yerdi…”

Bugün siz değerli Batman Çağdaş okurlarına bu şehrin il öyküsünü paylaşmayı görev bildik.