*Batman-Beşiri karayolunun eski çöplük mevki ile OSB girişi arasındaki güzergaha dökülen mıcır taşları yüzünden kazasız gün geçmiyor. Yılda ortalama 5-10’u bulmayan bu güzergahtaki kazalar, belki de son 5 yılın kaza toplamı kadar görünmez vakaları gündeme getirdi.

*Yazıktır günahtır. Önceki gecede çoğu çocuk olmak üzere 28 yaşındaki Rıdvan İpek yaşamını yitirdi. O otoda 4 kişi de yaralandı. Son bir haftada ki bilanço korkunç; 15 kazada 13 yaralı, 3’de hayatını yitiren vatandaş var.

TÜM UYARILARA RAĞMEN!

Geçen hafta bugündü... OSB’deki 15’i aşkın yatırımcı, Müteşebbis Heyet Başkan Yardımcısı Hıfzullah Özoğul’la  birlikte o yolda basın açıklaması yapmıştı. Henüz mıcır taşlarının yeni yeni seriliyordu.

Mıcır taşı seriminin önlenmesi için Karayolları Şube Şefliğini de ziyaret eden yatırımcılar, yalvarırcasına Karayolları Bölge Müdürlüğü yetkililerini uyarıyordu;

‘’Sizden ricamız, bu yola mıcır taşı dökmeyin. Geçen sene ve önceki yıllarda yaşadığımız trafik kazalarıyla tekrar karşılaşmak istemiyoruz. Bu yıl için planlanan mıcır taşı ve asfaltı başka bir köy yoluna kaydırın. İhtiyacı olan yerleşim biriminin yolu yapılsın. Göz göre göre düzgün bir yol bozuluyor…”

Yatırımcılar bu kazaların yaşanabileceğini günler öncesinden aktarmıştı.

Korkulan oldu. Hem de bilanço ağır oldu.

Bakın, bir haftada her gün 2 yada 3 kaza gerçekleşti…  Bu ihmal Karayollarının mı yoksa yüklenici firmanın mı bilmiyoruz?

Bildiğimiz tek şey var; tüm uyarılara rağmen mıcırlı taş serimi çalışmasının ısrarı ve yolda önlem alınmaması…

ARTIK KAZALAR SON BULSUN

Önceki akşam saatler 19.30’u gösteriyordu. Telefonumuz acı acı çalıyordu.

Açtığımızda karşıdaki ses tanıdık bir isimdi.

Beyaz Şato tesisleri sahibi Halit Önal, gözü önünde yaşanan kazayı anlatırken tepkiliydi;

“Ben de yıllar öncesinde Elazığ yolunda mıcır taşları yüzünden kaza yaptım. Arabam gitti, Allah’a şükür sağ-salim kurtuldum. O ilkel asfalt serimi hala yollarda yapılıyorsa, düşünmek gerek… Kıra Dağındaki villalarda oturuyorum. Eve giderken mıcır yüzünden iki aracın kafa kafaya çarpıştığını gördüm. Olay mahalline yetiştiğimde çoğu çocuk olmak üzere 4-5 kişi yara bere içindeydi. Bazı çocuklar aracın içine sıkışmıştı. Belediye İtfaiye ekipleri o çocukları araçtan çıkarırken o anları ömrüm boyunca unutmayacağım. Yazık günah değil mi bu çocuklara? Bu güzergahta kazasız gün geçmiyor. Kimsenin tedbir aldığı da yok…”

O kazada 28 yaşındaki Rıdvan İpek yaşamını yitirdi. Diğer yaralılar ise Batman’daki çeşitli hastanelere tedavi altına alındı. Hayatını kaybeden gencin ailesine başsağlığı diliyor, yaralılara da acil şifalar diliyoruz.

Sosyal medyada bu mıcırlı yola tepki çığ gibi.

Bakın, Meclis Başkanı Ercan Ekinci ne yazmış;

“Neden yol yapılır? İnsanlar daha rahat araç kullanması için. Yani kazaların önüne geçmek için. Can ve mal kaybı olmaması için. Bize de ‘yol yaptınız’ demi. Yapılmaz olaydı… Canımız da malımız da gitti. O mıcırlı yolda hayatını kaybeden 28 yaşındaki Rıdvan İpek’e Allah’tan rahmet, ailesine sabır, yaralılara şifa diliyorum…”

YATIRIMCILAR YİNE UYARIYOR

Günde ortalama 5000 kişinin yolunu tuttuğu Batman Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yatırımcılarda artık her an bir kaza korkusu yaşıyor.

OSB’deki yatırımcılar, görünmez kazalara dikkat çekiyor... Yolun refüj bölümü ile kenarlarında biriken mıcır taşları resmen araçlar için bir tuzak.

Mıcır taşlarını fark edemeyen sürücüler, fren tuttuğunda felaket de kaçınılmaz oluyor.

Taş süpürme makinesi ve silindir araçları nedense bu yol güzergahını temizleyemiyor ya da yolu normal standartlara getiremiyor.

Peki, bu ilkel mıcır taşı serimi daha nereye kadar sürecek?

Bu kazalar her gün devam edecek mi?

Kimse bir yorum yapamıyor.

Karayolları yetkililerinden tek bir açıklama yok.

Mağdur olan vatandaşlar mağduriyetleriyle kalıyorlar… Henüz hayatlarının baharında bu güzergahta yaşama veda edenlerin ve belki de ömür boyu sakat kalacak vatandaşların günahı ne?

Artık yeter... O ürküten güzergahta ne önlem alınacaksa alınsın…