*Batman’ın ilk günlük gazetesinin temelini 1980’li yılların başında atan Çağdaş’ın kurucusu ağabeyimiz Enver Arslan ile 80 öncesinde de Batman Doğuş ve Batman Yeni Zaman Gazetelerinde çalışmak bana nasip oldu. El dizgisiyle hazırladığımız o dört yapraklı gazetelerin tirajı 1000’in üzerindeydi…

*Şimdilerde yerel medyanın şehrin gündemine dair bir hakimiyeti yok. Ajans haberlerinden ötürü birçok zaman pişti olan yerel gazetelerin gerçeği söz konusu. Özgün haber yapan, şehrin gündemini takip eden ya da şehir sorunlarıyla ilgili gündemler oluşturabilen haber içerikleri çok sınırlı…

40 YIL ÖNCESİ YEREL MEDYA
Batman’ın duayen gazetecilerinden ağabeyimiz merhum Enver Arslan ile üç gazetede çalışmak bana nasip oldu.

El dizgisiyle harf kuvaletlerinin başında gece yarılarına kadar hazırladığımız dört yapraklı üç gazete, benim ‘İletişim Fakültesi Okulum’du…

Harf kuvaletleri ile el pedalıyla çıkardığımız Batman Doğuş, Yeni Zaman ve Batman Çağdaş Gazeteleri 1970 ile 80’li yıllarda tiraj yapan gazetelerdi.

Batman’ın nüfusu, şimdinin üçte biri değildi ama yerel gazetenin tirajı 1000’inin altına düşmezdi.

Her esnaf gazeteye abone olurdu.

Hemen her kahvede yerel gazete vardı.

1990’lı Yılların ortalarına kadar ‘Eski Tekel Caddesi’ olarak bilinen Gülistan Caddesi’nde gazetenin duvarı ile penceresine astığımız  ‘gazeteye’ insanlar, televizyon izler gibi bakırdı.

Bazen ikinci baskıyı yaptığımız günleri hiç unutmam.

İlçe ve Batman’ın yeni ‘İl’ olduğu dönemlerde yaptığımız yayınlarla, dönemin yöneticileri ‘yerel medya’ya saygı gösterirlerdi.

Gazetelerin yıldönümlerinde yöneticiler, gazetelere ‘ziyaret’ gerçekleştirip yayın yılını kutlardı.

Dönemin yöneticileri ve politikacıları, yerel medya ile çok uyumlu çalışırlardı.

1989 Yılının sonlarında petrol şehri ‘İl’ için ayağa kalktı ve 1990’ının Mayıs’ın Batman, Türkiye’nin 72’inci ‘İl’i olmuştu.

O dönemler yerel medyanın eleştirilerine ne politikacılar ne de yöneticiler hiçbir zaman küsmezdi.

Çünkü yerel medya ile yöneticiler ‘iletişim’ halindeydi.

O yıllar bir başkaydı…

ŞİMDİ MANŞETLER PİŞTİ OLUYOR
Bir şehirde 25-30 yerel gazete ne kadar ihtiyaç, aslında bu pek de sorgulanmayan bir mesele.

Kaldı ki, her bir yerel gazetenin şehirde ne doğru dürüst tanırlılığı ne de şehrin gündemine dair hakimiyeti  söz konusu.

Evet, günlük ya da haftalık olarak bir şekilde çıkıyorlar ama yayınlarının içeriğine baktığınızda ağırlıklı olarak ajans haberlerinden oluşan bir manzara.

Birçok zaman ajans haberlerinden pişti olan manşetler yerel medyanın bir gerçeği ne yazık ki.

Özgün haber yapan, şehrin gündemini takip eden ya da şehir sorunlarıyla ilgili gündemler oluşturabilen ve hatta yaygın basına kaynak oluşturan haber içerikleri çok sınırlı.

Bunu hali hazırda başaran gazetelerin ise şehirde görünürlülüğü daha belirgin hale gelse de yine de gelinen noktada şehirdeki tanırlılığı yeterli düzeyde değil.

YÜZLEŞMEKTE YARAR VAR
Elbette yerel gazetelerin içinde bulunduğu sorunlar gelinen koşullarda giderek ağırlaşıyor.

Baskı maliyetlerinin ciddi oranda artması, yerel gazetelerin baskı ve sayfa sayısının azalmasına yol açtı. Artık birçok gazete usulen çıkmak dışında bir işleve de sahip değil. Bu bir tespitin ötesinde görünen bir gerçektir.

Şehir gündemine odaklanmayan, vatandaşın sorunlarını yansıtamayan ve ajans haberlerini servis etme dışında ne yazık ki pek bir işlevi olmayan yerel yayın gerçeği ile bir an önce yüzleşmekte yarar var.

Yerel medyanın durumu şu tabloda iç acıcı değil.

Yer yer rutini bozan, özgün içeriklerle şehir gündemine damga varan yerel gazeteler de yok değil ancak genelin içinde bunların varlığı önemli olmakla birlikte olumsuz tabloyu tersine çevirebilecek durumdan da ne yazık ki uzaktır.

Yerel gazeteler niçin var olduklarını ciddi bir şekilde sorgulamak zorundalar.

Bazı kurum ve kuruluşların ‘abone-reklam’ gelirlerinden yararlanmak için sürdürülen bir yerel yayın faaliyetinin topluma yansıması tartışılır. Bazı kurumlar aboneliği kesmesi durumunda acaba kaç gazete yayın hayatını sürdürebilecektir? Bu gerçekle yüzleşmek olmazsa olmazdır.

Yerel gazetelerin çoğunun şehir gündemini ajans haberleri üzerinden ve onların penceresinden yansıtmak dışında bir işleve ne yazık ki sahip değil. Bu sıkıntıda bir an önce aşılmak zorunda.

Bu sadece Batman için değil, elbette bölgedeki birçok İl’deki yerel medyanın tablosudur.

Artık yerel medya yayın anlayışını gözden geçirmelidir.

Yerel yayınlar, şehrin gündemine hakimiyet sağladığı, vatandaşın sorunlarına sahip çıktığı oran da esnaf da vatandaş da gazetelerine sahip çıkacaktır.

Ne yazık ki, hala bazı işyerlerinde vatandaşlar yaygın basını takip ediyor.

Yerel medya birçok yerde yok…

Önemli bir kesim de sanal ortamı tercih ediyor. Ancak kaliteli işler ürettiğinizde her mecrada haberleriniz gündem oluşturabiliyor.

Memlekette yerel medya ne yazık ki ‘nicelik’ten ibaret, ‘niteliği’ hızla artırmak gerek.